Întâlnirea cu religia
La Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi, păstorit de artistul Maxim Dumitraş, s-a derulat prima întâlnire din acest an în cadrul proiectului FORMĂ ŞI DIALOG. Programul a cuprins lansarea cărţii Ieromonahul Ioachim Bâznog din Sîngeorz-Băi, de Alexandru Dărăban, carte apărută la editura Charmides în 2010, cu sprijinul Consiliului Local al Oraşului Sîngeorz-Băi.
Autorul s-a născut la Sângeorz-Băi si a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă. În prezenţa unui numeros public, autorul cărţii a vorbit despre ce l-a determinat să scrie această importantă contribuţie la cunoaşterea ortodoxiei sîngeorzene şi nu numai. Cartea are meritul de a se baza pe documente importante privind lupta pentru ortodoxie a ieromonahului Ioan Ioachim Bâznog, încercările lui de a reînvia credinţa în Sîngeorzul Român (actualul Sîngeorz-Băi), culminând cu o reuşită extraordinară: înălţarea unei biserici. Din documente reiese că nu puţine au fost piedicile şi nici patimile suferite de ieromonah până să ajungă să slujească în biserica de el înălţată. Cu această carte, domnul Alexandru Dărăban restituie cititorilor o parte importantă din istoria ortodoxiei la Sîngeorz-Băi. Seara s-a incheiat cu proiecţia filmului documentar ArtForest (Dosu Gîrciului) 2009, un film care surprinde momente relevante ale simpozionului de land art care a avut loc anul trecut, la Sîngeorz-Băi. Partenerii proiectului Formă şi Dialog sunt Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Casa de Cultură şi Primăria Oraşului Sîngeorz-Băi.
Citiţi şi:
- Ieromonahul Ioachim Bâznog din Sîngeorz-Băi, subiect de carte
- Din jertfa ieromonahului Ioachim Bâznog: terenul pentru Biserica Ortodoxă „Schimbarea la Faţă”, Centrul Misionar de Tineret „Preot Ioan Bunea” și noua Biserică Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe"
- Din dragoste pentru sîngeorzeni scris-am această carte!
- Simpozionul Naţional ART FOREST
- Formă şi Dialogla Sîngeorz
Adaugă comentariu nou