Evenimente, ştiri din lumea creştină
* Luni, 14 septembrie, s-a sărbătorit cu fast în toată ţara Ziua Crucii, aflată de Sf. împărăteasă Elena, şi înălţată de Patriarhul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie ale anului 335, comemorându-se simultan şi readucerea Sfintei Cruci de la perşi, în vremea împăratului bizantin Heraclie, la anul 629.
* La 13 septembrie ale anului curent, conform hotărîrii Sf. Sinod al bisericii ortodoxe Române, Episcopia Romanului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, PS Eftimie al Romanului fiind ridicat la rangul de Arhiepiscop. Au participat înalte feţe bisericeşti şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cadrul vizitei pe care o face în mitropolia Moldovei.
* Preaferictul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj către învăţători, profesori şi părinţi, cu ocazia zilei de 14 septembrie, la deschiderea anului şcolar 2009/2010. reafirmând importanţa educaţiei creştine pentru creşterea armonioasă a personalităţii elevilor.
* În data de 20 septembrie, prima duminică după Ziua Înălţării Sfintei Cruci, în oraşul Bari din Italia se va pune piatra de temelie a unei biserici ortodoxe româneşti. Ea va fi închinată (ca hram) Sfintei Treimi şi Sf. Nicolae al Mirei Lichiei, în oraşul Bari aflându-se moaştele acestui sfânt, întruchipare a binelui şi milostivirii faţă de semeni. Fondurile pentru acest lăcaş, de fapt un adevărat complex (cu demisol de 600m pătraţi, subsol idem, bibliotecă etc.) vor fi asigurate prin jertfelnicia credincioşilor, a statului român şi celui italian.
* Cu prilejul începerii Noului An, la 1 septembrie evreilor li s-a recomandart să nu mai sărute Tora, de frica extinderii contaminării cu virusul gripei porcine.
* În oraşul Sambrial din estul Pakistanului, 100 de tineri au incendiat o Biserică romano-catolică, pe motivul clasic cum că un tânăr a insultat Coranul.. Intervenţia poliţiei a făcut să nu se înregistreze o tragedie. Ministrul minorităţilor religioase, Shabaz Bali, venit la faţa locului, a promis că “Lăcaşul va fi reconstruit”.
* Între 11 şi 13 septembrie s-a ţinut la Muzeul Ţăranului Român un târg al iconarilor şi meşterilor cruceri din toată ţara, anticipând astfel marea sărbătoare din 14 septembrie-Ziua Crucii. Au putut fi admirate troiţe, icoane, pecetare, pristolnice şi s-a ţinut un concert de muzică psaltică.
* “Suntem programaţi să credem în Dumnezeu” susţine un studiu al prof. Bruce Hood , specialist în psihologia dezvoltării de la Universitatea din Bristol (Anglia), apărut în ziarul “Daily Mail”. S-au efectuat studii pe copii şi s-a atestat că folosind anumite zone ale creierului prin existenţa convingerilor religioase, ei devin mai activi şi eficienţi. (De fapt sunt zone cerebrale de potenţialitate, care la atei rămân inerte.)
* Biserica Ortodoxă Rusă critică apariţia în staţia de metrou Kurskaia din Moscova a unui citat din Imnul URSS-ului în care este menţionat Stalin: ”Am fost crescuţi de Stalin să slujim fidel poporul”. Biserica apreciază că nu se cuvine a aminti un nume care trimitea la închisoare oamnii ”fără verdict şi fără judecată”.
* Biserica “Toma Cozma” a organizat un pelerinaj pe bicicletă pentru ieşenii dornici să viziteze „Crucea Trinitas” de pe Dealul Păun, cea mai înaltă Cruce din România, depăşind-o pe cea din Caraiman. Ea a fost instalată în 2006 sub păstorirea mitropolitului Daniel Ciubotea, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
* O replică a Vechiului Templu al lui Solomon a fost instalată pe acoperişul noului Muzeu cu cele şapte etaje ale sale, la circa 100 de metri de Muntele Templului din cartierul vechi al Ierusalimunlui. Ea reproduce la scara de 1:60, fiindcea mai mare de până acum.( o astfel de implementare în real va fi unul din semnele sfârşitului vremurilor.)
* Arhidiaceza catolică de Malta anunţă că Papa Benedict al XVI-lea va vizita Malta, cu prilejul aniversării a 1950 de ani de când Sf. Apostol Pavel a naufragiat pe această insulă.
Adaugă comentariu nou