„Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română
Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, originar de pe meleagurile noastre, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoţi în Parohia Ortodoxă Română Adormirea Maicii Domnului din Stockholm, alături de Părintele Profesor Univ. Dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, care după Liturghie a susţinut o conferinţă cu tema: „Comuniune şi responsabilitate în Biserica Ortodoxă Română: Autocefalie şi Patriarhie”.
Părintele Alexandru Moraru s-a referit la cele două evenimente majore din viaţa Bisericii Ortodoxe Române, recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii noastre în anul 1885 şi ridicarea Bisericii noastre la rangul de Patriarhie. Totodată, Părintele Profesor Moraru a amintit de legăturile dintre teologia românească şi cea suedeză care au fost stabilite în anul proclamării Patriarhiei Române (1925), când o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române a participat la invitaţia învăţatului episcop de Uppsala, Nathan Söderblom (câştigătorul Premiului Nobel pentru pace în 1930) la prima mare adunare ecumenică de la Stockholm. Stabilirea legăturilor dintre cele două Biserici s-au datorat deopotrivă episcopului de Uppsala şi primului Patriarh al României, Miron Cristea, invitat special la această manifestare. Patriarhul Bisericii noastre a participat la lucrările pregătitoare acestei adunări ecumenice, însă nu a putut fi prezent la Stockholm, ci a trimis o delegaţie constituită din ierarhi şi teologi de seamă: Mitropoliţii Nicolae Bălan al Ardealului şi Nectarie Cotlarciuc al Bucovinei, Episcopul Bartolomeu al Râmnicului, arhimandritul Iuliu Scriban şi profesorii Cicerone Iordăchescu, Ioan Lupaş, Vasile Ispir şi Romulus Cândea.
Conferinţa susţinută de Părintele Alexandru Moraru la Stockholm se înscrie în şirul manifestărilor din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, închinate Autocefaliei româneşti, anul 2010 fiind proclamat de Sfântul Sinod, la inţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti” în Patriarhia Română.
Citiţi şi:
- Episcopul Macarie al Europei de Nord în mijlocul românilor din Jönköping și Stockholm
- Şase ierarhi şi tinerii din Spermezeu, la aniversarea celor 15 ani de la întemeierea Episcopiei Europei de Nord. Patriarhul Daniel: Preasfințitul Macarie a întemeiat trei mănăstiri şi peste 60 de parohii
- Candela Nordului
- PS Macarie a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică ortodoxă cu hramul martirilor năsăudeni
- Procesiune cu sfintele icoane
Adaugă comentariu nou