Colţul filatelistului

Ce sărbătorim?

Aprobări, retractări, reaprobări, interpretări şi reinterpretări ale unor adunări, conclavuri, sinoade şi alte noade, au instituit o cumplită derută în lumea creştină, încât nimeni nu mai ştie astăzi ce anume sărbătorim noi creştinii la mijlocul primăverii.

Din IEŞIREA 2;3, aflăm: “În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel (şi nu un iepuraş! n.ns.) pentru familia lui… “Desigur luna este aprilie; NISSAN echivalentul evreiesc. Mai departe, în 12;6, aflăm că: “Să-l păstraţi până în ziua a paisprezecea a lunii acesteia şi toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara”. Pentru ca în 12;11, să ni se precizeze: “Când îl veţi mânca, să aveţi mijlocul încins, încălţămintea în picioare şi toiagul în mână; să-l mâncaţi în grabă căci sunt PAŞTILE”. Mai este făcută o precizare foarte importantă în IEŞIREA, 12; 48, “Dacă un străin care va locui la tine va vrea să ţină PAŞTILE DOMNULUI, toţi cei de sex masculin din casa lui vor trebui circumcişi (subl.ns.)… dar niciun necircumcis să nu mănânce din ele”.

Deci, mare atenţie la ceea ce credeţi că sărbătoriţi şi la ceea ce sărbătoriţi în fapt. Un aspect este clar: prin poruncă Dumnezeiască, PAŞTILE au loc la 14 APRILIE (NISSAN) şi nu la o altă dată stabilită de cine ştie ce muritor; aşadar este sărbătoare cu dată fixă. Unul dintre cele mai însemnate evenimente ale creştinătăţii este sărbătoarea ÎNVIERII DOMNULUI HRISTOS, MÂNTUITORUL! Întâmplarea face ca judecarea, pedepsirea şi crucificarea urmată de ÎNVIERE să coincidă, în acel an, cu sărbătoarea PAŞTILOR şi atât. Acest fapt nu creează obligaţii de niciun fel asupra creştinilor (de exemplu obligativitatea circumciziei), căci numai mozaicii sărbătoresc PAŞTILE; creştinii sărbătoresc ÎNVIEREA MÂNTUITORULUI. SUNT DOUĂ evenimente total diferite, care nu au loc nici măcar în aceeaşi zi de 14 aprilie.

PAŞTILE semnifică ieşirea poporului evreu de sub “robia egipteană”. ÎNVIEREA semnifică iertarea perpetuă a păcatelor, dar şi aşteptarea venirii MÂNTUITORULUI pentru a-şi desăvârşi opera: JUDECATA DE APOI şi eliberarea totală a omului de sub influenţa maleficului. Şi, totuşi, dacă întrebi pe omul simplu de pe stradă ce anume sărbătoreşte el îţi va răspunde senin, naiv şi ignorant: “PAŞTILE”…

Noi, creştinii, nu spunem “paşte fericit”…, noi mărturisim cu sufletul: HRISTOS A ÎNVIAT!

(În continuare prezint alegoria filatelică la cele arătate anterior).

MIHAI LUCIAN VALEA

coordonatorul Clubului Filatelic al Cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5