Consiliul Judeţean, prin ochii liderilor politici
Noua coaliţie PDL- PSD se loveşte la Bistriţa-Năsăud, de zidul PNL-PSD
Data de joi, 26 februarie, a marcat ultima şedinţă pentru Consiliul Judeţean pe luna februarie. Desigur, nu a fost vorba despre o şedinţă propriu-zisă, ci despre continuarea circului electoral. Nemulţumirile au plecat de la alocarea unor sume mari de bani din fondul de rulment al Consiliului Judeţean, doar pentru modernizarea de drumuri judeţene, în special drumuri „portocalii”. Din 8 milioane de lei alocaţi pentru infrastructură, aproape 7 milioane de lei au fost propuşi să meargă către primării PD-L. Şi de aici, a început totul…
Liberalii iau atitudine
Ioan Turc; „PNL nu va condiţiona mizeriile din CJ”
Poziţia liberalilor vizavi de şedinţa ordinară de joi, a Consiliului Judeţean este una fermă şi răspicat exprimată. Preşedintele PNL B-N, Ioan Turc, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că neprezentarea consilierilor judeţeni PNL la şedinţă, este oportună în condiţiile în care preşedintele Liviu Rusu tratează Consiliul Judeţean ca şi ar fi aparatul propriu. „Liviu Rusu nu a recunoscut din start majoritatea PNL-PSD creată la nivel judeţean. Alocările de fonduri au un conţinut mare de sensibilitate. Documentele respective au fost puse pe masa consilierilor judeţeni, doar cu o oră înainte. Nu putem permite transformarea CJ într-o pârghie prin care Liviu Rusu să îşi atingă interesele. Situaţia din CJ este unică în ţară, şi în ceea ce priveşte situaţia lui Vasile Marc. Am mai discutat şi cu alţi colegi liberali, dacă mai există asemenea cazuri în ţară, în care un consilier judeţean îşi dă demisia cu mâna lui, renunţă la calitatea de consilier, şi apoi se întoarce în CJ şi votează cu mâna lui. Aceeaşi situaţie este valabilă şi pentru consilierul judeţean Vasile Negruşeri. Consilierii judeţeni PNL doresc să se intre în legalitate în ceea ce priveşte situaţia celor doi consilieri. PNL nu va condiţiona mizeriile din CJ. Şedinţa de joi este o avanpremieră la ceea ce se va întâmpla la votul de buget”, a spus Ioan Turc, preşedinte PNL B-N.
În ceea ce priveşte declaraţia preşedintelui Liviu Rusu că s-ar putea ajunge la dizolvarea Consiliului Judeţean, Ioan Turc a replicat ironic: „De ce să mai facem alegeri anticipate la nivelul CJ? Eu zic să eliminăm legea CJ, să rămână doar Liviu Rusu şi aparatul tehnic. Nu ne sperie deloc ameninţările acestea cu alegeri anticipate. Până la urmă, neprezentarea poate fi interpretată ca o formă de protest”.
Democrat-liberali cer PSD să se decidă: PD-L sau PNL?
Ioan Oltean: „PSD nu poate fi la Bucureşti în pat cu PD-L, iar în alte judeţe cu PNL”
Refuzul PSD-iştilor de a se alia in judeţe cu PD-L, preferându-i in continuare pe liberali, a stârnit reacţii de nemulţumire în rândul democrat-liberalilor. Preşedintele PD-L B-N, Ioan Oltean, a criticat în cadrul conferinţei de presă de vineri, alianţa PSD-PNL din teritoriu.
„Regret că şedinţa ordinară a CJ nu s-a putut derula din cauza boicotului PNL-PSD. Sunt de acord cu ce a spus premierul Emil Boc că nu poate exista o căsătorie doar la nivel naţional PSD-PDL, iar în plan judeţean să existe o căsătorie a PSD cu o altă femeie (cu PNL). La nivel local, PSD trebuie să renunţe la protocolul cu PNL şi să încerce un protocol cu PD-L. Dacă PSD va refuza în continuare să ia o decizie, atunci există riscul ca Parteneriatul pentru România să nu fie pus în aplicare, ceea ce ar fi un eşec pentru PSD. Acesta este primul pas, unul de atenţionare. Vom vedea care va fi următorul pas. Fac apel la PSD să se asocieze cu noi într-o mai bună gestionare a acestor probleme administrative” a spus Ioan Oltean.
Se cunoaşte faptul că preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat că protocolul nu obliga la majorităţi locale. Acest lucru însă, le-a picat greu PD-L-iştilor care ceruseră delimitarea PSD de PNL, peste tot în ţară. Redesenarea majorităţilor în consiliile judeţene şi locale le-a fost pusă pe masa democrat-liberalilor ca fiind obligatorie încă din ziua semnării protocolului cu PSD.
,,PSD trebuie să trateze cu foarte mare atenţie această chestiune. Nu pot fi de acord ca în plan naţional să colaborăm, iar la nivel judeţean să fim în opoziţie”, a concluzionat Oltean.
Social-democraţii rămân „reci” la somaţiile lui IoanOltean
Radu Moldovan: „Consilierii judeţeni PSD nu sunt o turmă pe care să o pot comanda cum să voteze…şi dacă le-aş cere acest lucru, nu l-ar face”
Dacă în PD-L, lucrurile erau încinse şi se cerea o tranşare exactă a situaţie „care cu care”, în PSD, atmosfera era mult mai îngăduitoare. Preşedintele PSD B-N Radu Moldovan s-a amuzat de faptul cum Ioan Oltean a ales să poarte discuţiile cu el prin intermediul presei. „Mi-am arătat toată deschiderea pentru colaborarea cu PD-L. În momentul în care am fost informat de colegii din CJ de alocarea banilor pentru modernizarea unor drumuri, în condiţiile în care 10 miliarde mergeau către primării PD-L şi câteva sute către primării PSD, am avut o discuţie telefonică cu Ioan Otean, miercuri dimineaţa, (n.r.- 25 februarie) şi mi-a spus că va avea o discuţie în acest sens cu Liviu Rusu, şi urmează să mă sune. Din păcate, telefonul aşteptat nu a mai venit. În cursul zilei de joi, 26 februarie, la ora 11.00, am avut o discuţie cu consilierii judeţeni PSD, şi împreună am luat decizia să nu asigurăm cvorumul necesar unei şedinţe. PSD a ales demult să facă parte din tabăra cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud, şi suntem dispuşi să discutăm cu toate formaţiunile politice în acest sens. PSD nu este dispus să lucreze sub presiune. Dacă Oltean crede că m-am speriat că mă somează, nu m-am speriat deloc. Când îşi va aduce aminte numărul meu de telefon, eu sunt dispus să răspund şi să dialogăm. Politica sub presiune şi şantaj nu mă interesează”, a replicat liderul judeţean PSD.
Fondul de rulment al CJ a fost criticat în termeni duri şi către consilierii judeţeni PSD Daniel Suciu şi Gheorghe Marinescu, care reproşează executivului CJ că alocarea de 80 de miliarde de lei din fondul de rulment doar pentru drumuri este o sumă foarte mare, în condiţiile în care bugetul propus pentru infrastructură pe 2009 ar fi de 100 de miliarde de lei.
„Fondul de rulment se repartizează odată cu bugetul mare. Formula că se grăbesc, este o falsă problemă, pentru că oricum lucrările de amenajare şi consolidare drumuri se pot începe doar din luna aprilie încoace. Nu suntem dispuşi ideii de a face drumuri, dar nu pot fi de acord ca pe DJ 172 Măgura-Ilva Mare să fie alocaţi 20 de miliarde lei, în condiţiile în care pe Ilve au mai intrat 37 de miliarde. Nu facem politică pentru a atrage bani pentru primării PSD, dar amintiţi-vă de drumul de la Zagra”, a declarat consilierul judeţean PSD, fostul preşedinte CJ Gheorghe Marinescu.
Ca o concluzie a celor întâmplate în Consiliul Judeţean, preşedintele PSD B-N Radu Moldovan a declarat jurnaliştilor prezenţi, că nu este dispus să se vândă niciodată, dar nici să facă politică după cum îi dictează Ioan Oltean. „ Eu-s vătaful, îmi umflu muşchii, şi toţi fac turul, turul, în jurul nostru”, a spus Radu Moldovan făcând referire la omul politic Ioan Oltean.
Conflictul mocnit din CJ continuă
Conflictul mocnit dintre PSD şi PD-L nu se poartă între membrii celor două formaţiuni, dar lideri importanţi ai celor două partide sabotează constant pactul pentru guvernare. Lucrurile se răsfrâng şi la nivel teritorial, în special în Consiliul Judeţean, unde circul electoral este în plină desfăşurare.
Adaugă comentariu nou