CINSTIRE MARTIRILOR DE PE GRUI
În data de 24 mai a.c., de Ispas, când se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor neamului, în multe localităţi din ţara au avut loc manifestări omagiale în amintirea celor care s-au jertfit, cunoscuţi, dar mai ales necunoscuţi, pentru neamul românesc. Şi în judeţul nostru au avut loc asemenea evenimente, printre ele aflându-se şi comemorarea soldatilor români care au fost ucişi cu sălbaticie de trupele austro-ungare pe muntele Grui, la sfârşitul primului război mondial.
În această zi memorabilă, un mare număr de oameni (autoritaţi locale si judeţene, soldaţi de la unităţile din Prundu Bârgăului şi Bistriţa, profesori şi elevi de la Piatra Fântânele şi Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului, preoţi şi călugări, oameni de toate vârstele din localitaţile de pe Valea Bârgăului, printre care şi un bătrân de 89 de ani, precum şi un grup de femei din Maramureş venite cu un drapel tricolor) în frunte cu IPS Vasile Someşanul, mergând dinspre Piatra Fantanele prin Dornişoara, a urcat pantele abrupte ale Gruiului Mare din masivul Călimani, la altitudinea de 1730 de metri, pentru a cinsti memoria celor peste 60 de ostaşi români, care au fost ucişi mişeleşte de unităţi ale armatei austro-ungare aflată în retragere.
Masacrul s-a petrecut pe la mijlocul lunii august 1916. Tradiţia locală şi documentele spun că în primăvara lui 1917, un tanăr cioban, Lazor Bozga, de 16 ani din Tureac sau Mureşenii Bargăului, suie cu turma sa vârful Gruiul Mare, unde descoperă rămăşiţele pămanteşti ale ostaşilor români ucişi într-un mod barbar. Mulţi dintre ei fuseseră aruncaţi într-o groapă comună, pe marginea căreia cineva a aşezat o cruce pe care era scris: “60 de ostaşi romani morţi pentru patrie”. Trebuie menţionat că pe lângă cele 60 de cadavre se mai aflau risipite şi altele prin apropiere. De la această descoperire tragică, ciobanul Lazor Bozga urca an de an, împreună cu un preot din zona Bârgăului pentru a ţine slujbe de pomenire pentru cei dispăruţi în condiţiile arătate. Se spune că ciobanul în cauză, înainte de a muri, ar fi spus câteva vorbe testamentare:”Nu-i uitaţi pe cei din Grui!”
La iniţiativa IPS Vasile Someşanul, s-a ridicat în 2005 un monument întru cinstirea acestor eroi. Acest monument are în centru o cruce, simbol al biruinţei prin jertfă, iar de o parte şi de alta se afla un mormânt, simbol al morţii, şi o masa de altar, simbol al biruintei vietii. Sub aceste simboluri creştinesti, într-un locaş săpat în piatră, se afla o icoană cu Mantuitorul Isus, ce semnifică marea sărbătoare a Inălţării Domnului.
Ne închinăm cu pioşenie nu numai în faţa acestor martiri ai noştri, ci şi pentru a aduce un omagiu celor care s-au străduit, aproape 100 de ani, să nu-i uităm.
Foto si informatii Mihail Todoran
A consemnat Mircea Platon
Citiţi şi:
- Liturghie arhierească și parastas la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui | Praznicul Înălțării Domnului
- Liturghie arhierească și parastas la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui | Praznicul Înălțării Domnului
- Episcopul Benedict Bistriţeanul, la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui! Vicepreşedintele Camelia Tabără, managerul Alexandru Pugna au adus un pios omagiu alături de credincioşi din Transilvania şi Bucovina
- Sărbătorirea eroilor în vârful Grui din Călimani
- Eroii neamului, pomeniţi la monumentul de pe Vârful Grui de episcopul Vasile Someșanul
Adaugă comentariu nou