Un număr de 140 de unităţi şcolare nu au asigurată paza
Peste o treime din unităţile şcolare din Bistriţa-Năsăud nu au asigurată paza, şi asta din cauza lipsei de finanţare, inclusiv lipsa personalului. „Din cele 387 de unităţi de învăţământ din judeţ, la 117 unităţi se asigură paza cu paznici, la 76 de unităţi se asigură paza cu sistem video, la 54 de unităţi se asigură paza cu sistem de alarmă, iar 140 de unităţi nu au asigurată paza”, a precizat, în şedinţa Colegiului Prefectural, Elisabeta Ilovan, consilier în Cabinetul prefectului.
La unităţile de învăţământ situate în centrul de comună, paza este asigurată cu sisteme de alarmă sau cu sistem video. În celelalte cazuri, protecţia se face numai pe timpul desfăşurării procesului de învăţământ, prin cadrele didactice de serviciu sau personalul auxiliar, unde există.
Şi regulamentele de ordine interioară care prevăd creşterea siguranţei în şcoli trebuie reactualizate, mai ales că unele nu au prevederi referitoare la condiţiile de acces în şcoli a profesorilor, elevilor şi vizitatorilor conform Legii nr.35/2007.
Mai mult, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, a fost aprobat, ce-i drept după cinci ani de la apariţia legii, un Sistem cadru de asigurare a protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi personalului didactic şi nedidactic din învăţământul preuniversitar din judeţul nostru pentru anul şcolar ce stă să înceapă.
Documentul prevede atribuţii ce revin atât instituţiilor şcolare, cât şi Inspectoratului de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi sau Poliţiei Locale.
Există şi patru articole care îi vizează pe elevi!
Astfel, pe parcursul desfăşurării activităţilor şcolare, elevii au obligaţia să aibă asupra lor carnetul de elev sau semnul distinctiv al unităţii de învăţământ, şi mai ales o ţinută decentă. Nepurtarea carnetului de elev sau a semnului distinctiv în incinta şcolii se sancţionează conform prevederilor Regulamentului de ordine interioară.
Părăsirea, de către elevi, a incintei unităţii, în timpul programului se va face numai în condiţiile prevăzute de Regulamentul propriu de ordine interioară.
Măsuri de sancţionare se vor lua şi pentru elevii care fumează, consumă droguri, băuturi alcoolice, poartă asupra lor arme albe/ de foc, obiecte contondente sau favorizează pătrunderea persoanelor străine în incinta unităţii de învăţământ .
Prin orice acţiune întreprinsă, elevii nu trebuie să prejudicieze prestigiul şcolii în care îşi desfăşoară activitatea şi trebuie să manifeste loialitate faţă de ea.
Citiţi şi:
- Dezbatere pe tema siguranţei în şcoli
- Inspectorul general Camelia Tabără: Unităţile şcolare din Bistriţa-Năsăud, pregătite pentru sezonul rece
- Doar una din zece şcoli are asigurată paza
- Trei zile de şcoală, circa 140 elevi depistaţi prin baruri
- În judeţ, Stăm prost la capitolul protecţie, doar cinci şcoli fiind supravegheate video şi şase având alarmă
Adaugă comentariu nou