Care e direcţia bună pentru Bistriţa-Năsăud? Spune-ţi părerea pe [email protected]!

Bistriţenii interesaţi să contribuie cu o idee la Strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Bistriţa-Năsăud pot să transmită un mail pe adresa [email protected]. Invitaţia a fost lansată de preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe comune de presă. Acesta a explicat că îşi doreşte ca acest proiect capital pentru Bistriţa-Năsăud să rezulte în urma unei consultări ample cu toţi factorii decizionali, dar şi oameni simpli, pentru ca, în final, să fie agreată, dar şi motivantă pentru toată comunitatea bistriţeană.
„Unul dintre lucrurile extrem de importante care mă preocupă foarte mult este pregătirea exerciţiului financiar 2014-2020, pentru că principalele resurse pentru dezvoltarea judeţului, în viitor, vor fi resursele europene. (…)Principalul nostru scop este să introducem orice idee sau orice model de bună practică care poate aduce un plus de valoare pentru Bistriţa-Năsăud. Îmi doresc ca strategia să fie agreată de un un număr cât mai mare de oameni”, a explicat preşedinte CJ BN.
Pentru realizarea unui viziuni aproape complete asupra potenţialului, nevoilor şi principalelor direcţii de dezvoltare a judeţului, au fost invitaţi să participe toţi factorii interesaţi. În primul rând, a fost parafat un acord între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi forul judeţean, în urma căruia specialişti din cadrul Universităţii Tehnice vor întocmi în baza unor studii de specialitate şi a consultării cu factorii locali, un plan integrat de acţiune pentru perioada 2014-2020 (costul…14.000 euro). Totul va fi girat de profesorul universitar doctor economist şi inginer Stelian Brad, prorector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Un alt pas este instituirea un grup de coordonare, în care sunt cooptaţi subprefectul Ovidiu Frenţ, administratorul judeţului – Florin Moldovan, directorul de programe din Primăria Bistriţa - Liliana Coceşiu, secretarul Camerei de Comerţ şi Industrie – Monica Mureşan şi directorul de Programe şi Dezvoltare Durabilă a CJ BN – Raluca Deac.
Strategia, va fi finalizată la finele lunii iunie, va fi avizată de un Consiliu Consultativ format din reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai universităţilor de stat cu extensie la Bistriţa, reprezentanţi ai societăţii civile, ai grupurilor de acţiune locală, ai tuturor partidelor politice şi ai mass-media locală.
Strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud va cuprinde zece „capitole”, pliate pe strategia Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Vorbim despre descrierea generală a judeţului (coordonator Mircea Chira de la Direcţia Judeţeană de Statistică), infrastructură de transport şi utilităţi (director LDP – Andrei Rusu), mediu şi abordări în contextul schimbărilor climatice (director APM – Sever Ursa), competitivitate economică(consilierul judeţean Florin Urîte), capital uman (inspector şcolar general Camelia Tabără). Un capitol aparte va fi dedicat turismului, sportului şi agrementului (prof. Mureşan), iar cultură şi patrimoniul cultural (director Bibliotecă Judeţeană – Ioan Pintea) vor face obiectul unei analize separate. Documentul va cuprinde şi secţiuni precum dezvoltare teritorială (urbană şi rurală), administraţie şi bună guvernanţă (director CJ BN, Mica Oprea) şi cooperare teritorială (Remus Lungu). Tot atâtea grupuri de lucru vor armoniza toate datele, propunerile, iniţiativele pentru fiecare domeniu.

Prof. univ. dr. Stelian Brad: Vrem ca strategia să fie un exemplu de bună practică la nivel naţional
Coordonatorul ştiinţific al Strategiei de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud, prof. univ. dr. Stelian Brad (prorectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca), crede că documentul programatic va fi unul de referinţă la nivel naţional.
„Sunt extrem de încântat pentru modul în care, din punct de vedere politic, se doreşte abordarea acestui proiect. Cred că aşa cum se doreşte abordarea acestui proiect în Bistriţa-Năsăud, intrăm în această stare de normalitate. (…) Avem ambiţia din punct de vedere profesional ca ceea ce va rezulta să fie un exemplu de bună practică la nivelul întregii ţări”, a punctat profesorul universitar clujean. Stelian Brad a menţionat că metodologia are două elemente cheie, şi anume consultare cât mai largă a factorilor decidenţi şi dezbatere publică pentru corecţii.

Subprefectul Ovidiu Frenţ: Vom ajunge la o radiografie clară a judeţului

Ovidiu Frenţ a precizat că acest proiect este unul dintre motivele pentru care ocupă funcţia de subprefect, dincolo de susţinerea politică pe care a avut-o. Şi asta, pentru că, venind din mediul privat, s-a confruntat cu lipsa unei viziuni unitare de dezvoltare pentru oraş, pentru judeţ. Instituţia Prefectului va delega patru specialişti în dezvoltare europeană şi de coordonare a instituţiilor deconcentrate.
„Acest proiect s-ar putea concretiza în trei cuvinte: realităţi, posibilităţi şi priorităţi. (…)În final, vom ajunge la un diagnostic clar şi o radiografie clară a judeţului, dar şi la principalele axe şi măsuri pentru dezvoltarea în următorii şase ani a judeţului, şi, de ce nu, chiar la fişe de proiect”, a subliniat Ovidiu Frenţ.

Această strategie de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud va fi extrem de utilă şi în perspectiva unei reorganizări administrative a României, pentru că problemele comunităţilor rămân. Şi judeţul Bistriţa-Năsăud rămâne, dă asigurări preşedintele Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5