24 Ianuarie 2014- 155 de ani de la Unirea lui Alexandru Ioan Cuza

prof. Luca Alina

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, prin numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor. Puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au avut brusc de a face cu două principate conduse de același domnitor.
Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Noua țară a început să se numească România abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima Constituție a ţării nostre.
După 155 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 24 ianuarie ne face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România.
Elevii Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Bistriţa împreună cu învăţătorii şi profesorii şcolii au organizat diferite activităţi pentru a marca acest moment important din istoria naţională. Doamna bibliotecară Ghiţă Rodica a realizat un panou care oferea date importante despre Unirea de la 24 Ianuarie 1859 şi realizatorii ei. Pentru orele de consiliere şi orientare d-nele prof. Precup Cecilia, Luca Alina şi d-na bibliotecar Ghiţă Rodica au redactat un pliant cu datele semnificative de acum 155 de ani. D-na prof. Luca Alina a organizat o informare (o prezentare Power Point ) despre evenimentele care au dus la realizarea actului de la 24 Ianuarie 1859 şi apoi a răspuns la întrebările elevilor clasei a VI –a C. Elevii au citit din Povestirile istorice scrise atât de frumos, pe înţelesul lor de către Dumitru Almaş. În curtea şcolii elevii claselor primare îndrumaţi de doamnele prof. Iuşan Oltiţa, Horga Alexandrina, Beşa Dorina, Lazăr Adela, Urian Lia, Cristurean Alexandra, Hăbălău Delia, Biriş Ana-Maria, Rauca Saveta, Nechita Laura, Sarca Diana şi domnul prof. Arapu Cristian au cântat şi au dansat Hora Unirii care a răsunat în tot cartierul. Activităţile s-au desfăşurat în prezenţa doamnelor director prof. Andron Elena şi Feldrihan Mariana.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5