Profesorul Nicolae Radu

(29 ianuarie 1931 – 8 martie 2001)

S-a născut la 29 ianuarie 1931 în comuna Petreşti, judeţul Alba. În anul 1955 a absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. A devenit asistent la Catedra de Algebră a Facultăţii de Matematică, în 1957. A devenit, apoi, lector, conferenţiar şi profesor la aceeaşi facultate.
A obţinut titlul de doctor în matematică în anul 1965, cu o teză intitulată „Proprietăţi ale unor clase de inele”, sub îndrumarea acad. Grigore Moisil.
Ca student preferat şi colaborator apropiat al celebrului profesor Dan Barbilian, a avut o impresionantă activitate didactică. Lecţiile de algebră pe care le-a predat la Universitatea din Bucureşti au contribuit imens la modernizarea acestei discipline în România.
Sub influenţa unui grup de matematicieni mai tineri, care se ocupau de teoria funcţiilor, topologia algebrică şi geometria algebrică, dar şi sub influenţa ideilor timpului, când opera lui N. Bourbaki a influenţat mulţi matematicieni români, N. Radu s-a îndreptat spre Algebra Comutativă şi, mai ales, către Algebra Locală. În acest domeniu a publicul numeroase lucrări privind structura morfismelor în categoria inelelor. Rezultatele lucrărilor sale au fost citate şi folosite de matematicieni străini şi români: M. Andre, E. Kunz, H. Seydi, Dorin Popescu, Al. Brezuleanu şi alţii.
Tratatul de Algebră (în colaborare cu Ion D. Ion) a fost şi este utilizat de numeroase generaţii de studenţi, elevi şi profesori. Împreună cu un grup de colaboratori a publicat, în sprijinul profesorilor, o reuşită carte „Algebra pentru perfecţionarea profesorilor”. N. Radu a iniţiat un seminar de Algebră la Facultatea de Matematică, în care numeroşi tineri matematicieni îşi expun ideile şi rezultatele cercetărilor lor. A pus bazele unor conferinţe anuale de algebră care au deja o lungă tradiţie între matematicieni români şi străini.
Ca şef al Catedrei de Algebră şi decan al Facultăţii de Matematică a desfăşurat o neobosită activitate de organizare a învăţământului, fiind, pentru colaboratorii săi, un exemplu de înaltă onestitate şi principialitate.
Rămâne în istoria matematicii ca un personaj pozitiv pentru toţi studenţii care l-au cunoscut.
prof. Anghel Petre,
Bistriţa

Comentarii

17/05/14 06:08
Ion

Un mare profesor. Datorita lui am indragit algebra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5