Analizele medicale în infecţiile tractului respirator superior

Exudatul faringian si cel nazal sunt examinari care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii nazofaringiene.
Exudatul faringian si cel nazal sunt indicate pentru:
- identificarea microorganismelor responsabile de afectiuni acute sau cronice cum sunt amigdalita, sinuzita, faringita, laringita in vederea stabilirii unui tratament corespunzator;
-identificarea microorganismelor implicate in infectii care insotesc patologia tumorala nazala si faringo-laringiana;
-pentru identificarea starii de portaj, adica pentru identificarea persoanelor infectate, dar care nu au simptomatologie, insa pot raspindi infectia.
Exudatul faringian se face de regula dimineata, astfel incat proba recoltata sa fie in forma sa naturala, “concentratia “ microbiana fiind mai mare dupa citeva ore de somn, timp in care prin faringe nu au trecut alimente, lichide sau dezinfectante. In dimineata recoltarii probei pacientul nu trebuie sa manance sau sa se spele pe dinti pentru a evita ca materialul colectat sa fie modificat de pasta de dinti, apa de gura sau diverse alimente.
Examenul microbiologic al exsudatului nazal (secretiei nazale) este metoda de laborator clinic indicata in depistarea portajului de Staphylococcus aureus , Streptococcus pyogenes sau Streptococcus pneumoniae.
O serie de factori ce determina scaderea rezistentei generale a oraganismului favorizeaza infectia locala cu microorganisme amintite anterior si propagarea pe cale limfatica cu dezvoltarea unor afectiuni grave:otita, meningita, pneumonie, endocardit, etc.
Intrucat Streptococul β hemolitic si-a pastrat sensibilitatea naturala la Penicilina, antibiograma se efectueaza doar la cererea medicului sau in cazul alergiei la Penicilina.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5