5 mituri despre infectiile urinare

Infecția urinară este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale tractului urinar care, tratată prompt și corespunzător, nu pune în pericol starea de sănătate a pacientului. Ignorată și netratată însă, aceasta poate cauza complicații ce devin mult mai greu de vindecat. De aceea, este foarte important să discutăm despre 5 mituri ce au luat naștere în jurul infecției urinare. Deși conțin un sâmbure de adevăr în esența lor, toate miturile detaliate în rândurile ce urmează sunt false.

Numai femeile fac infectii urinare – fals.

Este, într-adevăr, o problemă mai des întâlnită la femei decât la bărbați iar simpla explicație stă în anatomia aparatului urinar feminin. Bacteriile nu țin însă cont dacă ești femeie sau bărbat atunci când invadează oricare parte a tractului urinar.  Ca urmare, simptomele infecției urinare la bărbați sunt asemănătoare cu cele prezente la femei. Deși acestea pot fi diferite de la caz la caz, cele mai des întâlnite, indiferent de sex, sunt următoarele:

  • Urinare frecventă

  • Durere, disconfort sau arsură în timpul urinării

  • Urină de culoare tulbure și un miros pregnant

  • Febră

Igiena corporală precară influențează apariția infecțiilor urinare – fals.

Există câteva „trucuri” de igienă ce te pot ajuta să previi, pe cât se poate, apariția unei infecții urinare.

  • Spălatul pe mâini, atât înainte cât și după ce ai folosit toaleta, mai ales în cazul bărbaților, poate reduce semnificativ transferul bacteriilor din mediul infectat spre tractul urinar.

  • Modul în care se folosește hârtia igienică, sensul de stergere în cazul femeilor fiind dinspre spate înspre față.

  • Săpunul folosit pentru igiena intimă trebuie ales cu mare grijă. În cazul în care acesta este unul nepotrivit poate afecta flora locală, favorizând astfel apariția bacteriilor.

Cu toate acestea, chiar dacă acorzi o atenție sporită igienei, nu poți garanta excluderea apariției infecției urinare.

Poți trata infecțiile urinare singur, nu trebuie să mergi la medic – fals.

Infecțiile urinare necesită tratament recomandat de un medic de specialitate, fiind nevoie, de cele mai multe ori, de antibiotic. Chiar dacă infecția urinară este deseori tratată ca o afecțiune medicală minoră, în cazul în care este netratată corespunzător aceasta poate cauza complicații precum:

  • inflamarea rinichilor;

  • în cazul femeilor însărcinate poate declanșa nașterea prematură;

  • reapariția infecției;

  • instalarea sepsisului, complicație extrem de gravă ce poate provoca decesul în cazul în care infecția ajunge la rinichi.

Nu contează ce antibiotic folosești pentru a trata infecția urinară – fals.

Tipul antibioticului folosit ca tratament este extrem de important. Spre exemplu, există cazuri în care aceeași persoană care a făcut două infecții urinare, la un anumit interval de timp, să necesite două tratamente diferite. În funcție de rezultatele analizei de urină se stabilește tipul de bacterie care a cauzat infecția. Apoi, în urma antibiogramei se decide care este antibioticul la care aceasta răspunde cel mai bine. În cazul în care se administrează antibioticul greșit există riscul ca infecția să nu fie corespunzător tratată. Mai mult, bacteriile dobândesc rezistență la unele antibiotice dacă se fac tratamente inadecvate, îndelungate sau repetate. Acest lucru poate fi periculos iar complicațiile să fie nenumărate.

O alimentație corectă și modul de viață sănătos împiedică apariția infecției urinare – fals.

Tratamentele naturiste, precum ceaiurile, sucurile, alimentele, te pot ajuta să menții, pe cât posibil, un aparat urinar sănătos. De asemenea, alături de tratamentul medicamentos adecvat, cele naturiste pot ajuta la ameliorarea simptomelor și grăbirea vindecării. Ca urmare, următoarele recomandări sunt general valabile, indiferent dacă ai sau nu o infecție urinară:

  • bea multe lichide;

  • mergi la toaletă ori de câte ori este nevoie;

  • poartă lenjerie intima din material naturale;

  • respectă normele de igienă.

Ca urmare, infecția urinară este, într-adevăr, o afecțiune minoră, atâta vreme cât se tratează corespunzător și la timp. Pentru confirmarea acesteia este nevoie de analize ale urinei, în urma cărora medicul poate vedea ce tip de bacterie a cauzat infecția și care este tratamentul corespunzător pentru eliminarea acesteia. Astfel, un stil de viață echilibrat alături de un tratament naturist îmbinat armonios cu cel medicamentos nu poate decât să ajute în a te recupera cât mai rapid și în a preveni infecțiile urinare. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5