Infertilitatea masculină - cauze mai puțin cunoscute
-
View the full image
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/fum%C4%83tor-fum-persoana-caucaziana-1209493/
Infertilitatea poate fi definită ca incapacitatea de a obține o sarcină după mai mult de un an de încercări. Aproximativ 15% dintre cupluri sunt infertile. O treime dintre aceste probleme sunt de cauză masculină, o treime sunt de cauză feminină și o treime de cauză neidentificată. Infertilitatea masculină derivă deseori din probleme genetice de spermatogeneză (spermatozoizii lipsesc, se găsesc în număr deficitar sau prezintă o formă inadecvată în lichidul seminal), dar există și alte situații care pot duce la sterilitate. Iată care sunt cauzele mai puțin cunoscute ale infertilității masculine.
Diferite afecțiuni
Anumite afecțiuni și tratamente medicale pot determina infertilitatea temporară sau definitivă a bărbatului. Cele mai frecvente boli care au aceste consecințe sunt:
-
Varicocelul – reprezintă o dilatare a venelor spermatice de la nivelul testiculelor. Varicocelul afectează calitatea spermatozoizilor și duce infertilitate care este însă reversibilă prin tratament. Nu se cunoaște însă mecanismul prin această boală afectează funcția de reproducere.
-
Dezechilibrele hormonale – testosteronul deficitar, precum și activitatea hormonală anormală la nivelul altor glande (glanda pituitară, glanda tiroidă, hipotalamus, glande suprarenale) pot duce la probleme de fertilitate.
-
Anomaliile cromozomiale – unele boli genetice pot fi asociate cu infertilitatea (sindromul Klinefelter, fibroza chistică, sindromul Kallman, sindromul Kartagener).
-
Testiculele necoborâte – unii bărbați au ambele sau unul dintre testicule în interiorul pelvisului. În mod normal, acestea trebuie să coboare în scrot (sacul care conține testiculele). Afecțiunea apare în timpul dezvoltării intrauterine.
-
Ejacularea retrogradă – lichidul seminal nu este expulzat în exterior, ci se întoarce, prin uretră, în vezica urinară. Afecțiunea poate surveni din cauza diabetului, ca urmare a unor tratamente sau în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul prostatei, uretrei sau vezicii urinare.
-
Boala celiacă (intoleranța la gluten) – dieta necorespunzătoare în cazul persoanelor cu intoleranță la gluten ar putea produce infertilitate.
-
Infecțiile – infecțiile la nivelul organelor genitale (gonoreea, chlamydia) pot afecta producția de spermatozoizi. Pe de altă parte, prin leziunile produse, ele pot duce și la blocaje în calea spermei.
-
Bolile autoimune – sistemul imunitar începe să producă anticorpi împotriva țesuturilor și celulelor proprii, pe care le consideră a fi celule străine. În acest caz, poate fi vorba de o distrugere a spermatozoizilor.
-
Tumorile – tumorile benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase) pot afecta activitatea hormonală responsabilă cu funcția de reproducere.
-
Defecte la nivelul conductelor spermatice – sistemul reproducător masculin se bazează pe mai multe tuburi prin care lichidul seminal este transportat. Un blocaj la nivelul oricărui tub poate afecta fertilitatea. Blocajele pot apărea din cauza unor infecții genitale, traume, fibrozei chistice sau dezvoltării anormale.
-
Unele medicamente și intervenții chirurgicale – tratamentul împotriva cancerului (chimioterapia), administrarea de steroizi, unele medicamente antifungice, medicamentele pentru tratarea ulcerului, intervențiile chirurgicale pentru tratarea herniei inghinale sau unor probleme ale prostatei, testiculelor, scrotului pot scădea fertilitatea masculină.
Cauze legate de stilul de viață
Stilul de viață are consecințe importante asupra funcționării întregului organism, inclusiv a sistemului reproducător.
Consumul de droguri, de steroizi anabolizanți pentru creșterea masei musculare, abuzul de alcool și de tutun sunt factori de risc, care pot scădea producția și calitatea spermatozoizilor, dar și nivelul testosteronului. Supraponderea și obezitatea afectează fertilitatea masculină prin dezechilibrele hormonale produse.
Depresia și stresul excesiv pot să dezechilibreze activitatea hormonală. Aceste stări pot duce la scădere a numărului de spermatozoizi, a libidoului și pot să favorizeze disfuncția erectilă.
De asemenea, contactul cu diferite noxe, toxine, radiații sau chimicale poate afecta producerea de spermatozoizi. Expunerea la pesticide, vopsele, metale grele (cupru, cadmiu, arsenic, mercur, plumb etc.), la radiații și substanțe radioactive (cesiu, stronțiu) afectează ireversibil producția de spermatozoizi.
Producția de spermatozoizi ar putea fi influențată și de temperaturile ridicate. Astfel, sauna, îmbrăcămintea strâmtă și chiar menținerea laptopului pe zona pelvină în timpul folosirii pot crește riscul de infertilitate. Specialiștii recomandă ca telefonul mobil să nu fie purtat în buzunarele din apropierea zonei pelvine, deși studiile sunt încă în desfășurare în ceea ce privește acest aspect.
În concluzie, fertilitatea masculină poate fi afectată de numeroși factori, de aceea este nevoie ca și bărbatul să facă mai multe investigații medicale amănunțite, în cazul în care partenera lui nu poate avea copii.
Citiţi şi:
- 5 semne de infertilitate la bărbați
- Fibromul uterin, o posibilă cauză de infertilitate
- Care sunt cauzele infertilității și ce soluții există pentru femeile care nu pot avea copii
- 4 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre testosteron
- Ce este glaucomul și care sunt opțiunile de tratament pentru acesta
Adaugă comentariu nou