5 semne de infertilitate la bărbați
-
View the full image
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/young-man-in-sleepwear-suffering-from-headache-in-morning-3771115/
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, infertilitatea reprezintă „o boală a sistemului reproductiv, definită de eșecul obținerii unei sarcini după o perioadă de 12 luni sau mai mult de contact sexual regulat, neprotejat”¹. Multe cupluri întâmpină această problemă și oricare dintre parteneri poate suferi de o afecțiune care să cauzeze infertilitate. Infertilitatea masculină este responsabilă în 30-40% dintre cazurile de sterilitate conjugală.
Pentru a putea obține o sarcină, spermatozoizii trebuie sa fie sănătoși, să aibă forma corespunzătoare și o motilitate adecvată, astfel încât să ajungă la ovul. Lichidul seminal trebuie să conțină peste 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru. Testiculele și tubii care transportă spermatozoizii trebuie să funcționeze corect, iar corpul trebuie sa producă hormoni suficienți, cum ar fi testosteronul. Așadar, iată care sunt cauzele și semnele infertilității la bărbați, dar și cum s-ar putea combate.
Semnele infertilității la bărbați
-
Scăderea dorinței sexuale
Libidoul scăzut este influențat de activitatea hormonală. Lipsa dorinței sexuale poate fi asociată cu o tulburare hormonală și cu infertilitate.
-
Disfuncție erectilă
Disfuncția erectilă reprezinta incapacitatea de a obține și a menține o erecție. Din cauza lipsei erecției, actul sexual este afectat și obținerea unei sarcini devine mai dificilă.
-
Probleme la ejaculare
Problemele de ejaculare, precum o cantitate mică de spermă sau dificultatea de a ejacula, pot fi un semn al infertilității.
-
Testicule umflate și dureroase
Testiculele umflate și dureroase pot fi simptomul multor afecțiuni ale aparatului reproducător, afecțiuni care pot cauza infertilitate.
-
Testicule mici sau tari
Schimbarea consistenței și dimensiunii testiculelor poate indica o tulburare la acest nivel și infertilitate, deoarece în testicule se produc spermatozoizii.
Cauzele infertilității la bărbați
Infertilitatea masculină poate fi consecința multor afecțiuni sau acțiuni din viața de zi cu zi. Printre acestea se numără:
- Varicocelul – reprezintă dilatarea venelor de la nivelul testiculelor și poate provoca infertilitate temporară. Varicocelul ar putea provoca această infertilitate prin creșterea temperaturii testiculelor, care afectează calitatea spermatozoizilor;
- Ejacularea retrogradă – produce întoarcerea lichidului seminal în uretră, iar de acolo ajunge în vezica urinară;
- Anticorpi proprii care atacă sperma;
- Tumori – atât tumorile maligne, cât și cele benigne pot afecta organele reproducătoare;
- Unele infecții – infecțiile cu transmitere sexuală pot afecta producția de spermă și pot bloca pasajul acesteia;
- Testicule necoborâte – în unele cazuri, unul dintre testicule sau chiar ambele rămân în abdomen, în timpul dezvoltării fetale;
- Dezechilibre hormonale;
- Boli genetice cromozomiale, cum ar fi sindromul Klinefelter;
- Defecte ale tubilor care transportă sperma;
- Unele medicamente, cum ar fi steroizii;
- Probleme ale actului sexual;
- Expunerea la metale grele;
- Expunerea la radiații;
- Expunerea la substanțe chimice industriale, cum ar fi toluen și pesticide;
- Consumul de alcool, tutun, droguri;
- Stresul emoțional.
Remedii
În general, remediile pentru infertilitate constau în tratarea afecțiunilor care stau la baza ei, după efectuarea investigațiilor aferente. Spre exemplu, infecțiile se tratează prin antibiotice, iar varicocelul prin intervenții chirurgicale sau minim invazive.
O metodă care ar putea îmbunătăți fertilitatea este reprezentată de alimentele destinate unor scopuri medicale speciale. Acestea pot crește motilitatea si numărul spermatozoizilor, le pot îmbunătăți structura sau pot crește volumul lichidului seminal. Spre exemplu, Spre exemplu, in cazul alimentului destinat unor scopuri medicale speciale, Profertil, a fost demonstrat că îmbunătățește semnificativ toți parametrii spermei necesari pentru o concepție și sarcina cu succes, cu sunt motilitatea, morfologia și numărul spermatozoizilor sau volumul spermei.
A se utiliza sub supraveghere medicală. Vă rugăm să consultaţi medicul înainte de prima administrare sau în cazul modificării instrucţiunilor de utilizare recomandate.
Aliment incomplet nutritional, nu este adecvat utilizării ca singura sursă de alimentație.
În ultimă instanță se poate apela la inseminarea artificială sau fertilizarea în vitro, utilizând spermă recoltată de la partener sau de la donator.
În concluzie, infertilitatea masculină poate fi cauzată de multe afecțiuni și uneori poate fi reversibilă. Din fericire, în prezent există multe soluții și remedii care cresc șansele de a obține o sarcină.
Referințe:
- WHO - Infertility definitions and terminology, available at: https://www.who.int/teams/sexual-and-reproductive-health-and-research/key-areas-of-work/fertility-care/infertility-definitions-and-terminology
- Asociația SOS Infertilitatea - Infertilitatea masculina, available at www.infertilitate.com
- Imhof M et al.; Improvement of sperm quality after micronutrient supplementation.; ESPEN 2012; 7: e50-e53.
- Schauer I et al.; Micronutrients as an alternative to fertility treatment in men with subclinical varicocele.; European Association of Urology, Annual meeting, Abstract, Bratislava, Oct 2010.
- Male infertility - Symptoms and causes. Mayo Clinic. Published 2020. Accessed April 5, 2021. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/male-infertility/symptoms-causes/syc-20374773
Citiţi şi:
- Infertilitatea masculină- cauze mai puțin cunoscute
- 4 lucruri importante pe care trebuie să le știi despre testosteron
- Care sunt cauzele infertilității și ce soluții există pentru femeile care nu pot avea copii
- Prof. dr. Maria Pop: Despre terapia cu plante în afecţiuni genitale
- De acum, bolile urologice pot fi investigate si tratate si la Bârgău! Dr. Nucu Marica vine la dispensarul din Prund!
Adaugă comentariu nou