Fibromul uterin, o posibilă cauză de infertilitate
Infertilitatea este definită ca dificultatea de a obține sau de a menține o sarcină viabilă. Conceperea unui copil este influențată de o multitudine de factori care țin de sănătatea femeii, dar și de sănătatea partenerului. De aceea, infertilitatea poate avea cauze diverse. Fibromul uterin este una dintre afecțiunile care scad șansele de concepere a unui copil la 5-10% dintre femeile care nu pot rămâne însărcinate.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoră benignă necanceroasă, care se dezvoltă la nivelul uterului. De obicei, o femeie are mai multe fibroame uterine care diferă în ceea ce privește dimensiunea și localizarea. Dimensiunile unui fibrom cresc constant în lipsa tratamentului și pot ajunge de la câțiva centimetri, la câteva zeci de centimetri.
Fibromul uterin poate fi de mai multe tipuri:
-
Submucos – crește sub endometru, deformează uterul la interior și constituie un blocaj în calea unei sarcini.
-
Intramural – crește în miometru (stratul muscular al uterului). Determină mărirea în volum a organului și a abdomenului.
-
Subseros – crește sub stratul care învelește uterul la exterior. Când ajunge la dimensiuni mari, acest tip de fibrom comprimă organele din jur, generând simptome specifice.
Modul de manifestare al uterului fibromatos diferă de la o persoană la alta, dar și în funcție de tipul și dimensiunea fibromului. În general, simptomele fibromului uterin includ dureri abdominale, menstruații dureroase, cu cheaguri, abundente și prelungite, creșterea în volum a abdomenului, balonare, tulburări de tranzit intestinal, senzația frecventă de urinare.
Cum afectează fibromul uterin fertilitatea?
Fibromul uterin apare la 20-50% dintre femeile aflate la vârstă reproductivă. Deși de obicei nu afectează fertilitatea, există situații în care această afecțiune ar putea fi cauza încercărilor nereușite de a concepe un copil. Aproximativ 5-10% dintre cazurile de infertilitate au la bază fibromul uterin.
Atunci când fibromul depășește diametrul de 6 centimetri sau atunci când devine proeminent, poate afecta procesul de concepție sau sănătatea fătului. Studiile au demonstrat că fibroamele submucoase sunt cele responsabile de infertilitate.
Există cazuri în care fibromul de dimensiuni mari este situat în apropierea trompelor uterine. Din această cauză, fie calea spermatozoizilor spre ovul este blocată, fie ovulul fertilizat nu poate fi implantat în uter. Dacă fibromul se află în apropierea colului uterin, poate afecta de asemenea călătoria spermatozoizilor spre uter.
Fertilitatea poate fi afectată și din cauza faptului că fibromul face ca endometrul să se îngroașe. Altă situație este cea în care circulația sangvină de la nivelul uterului este deficitară, ca urmare a acestei afecțiuni. De aceea, implantarea ovulului fecundat sau dezvoltarea acestuia poate fi dificilă.
În urma investigațiilor, medicul va decide dacă fibromul uterin poate afecta concepția sau fătul sau dacă fibromul reprezintă cauza încercărilor eșuate de a concepe.
Tratamentul fibromului uterin
Medicul va stabili tratamentul adecvat pentru fiecare pacientă în parte. Nu există o indicație generală. Medicamentele recomandate pot reduce simptomele, dar nu sunt eficiente pentru micșorarea sau eliminarea fibroamelor.
Tratamentul prescris cel mai des este cel chirurgical clasic sau laparoscopic. Se poate îndepărta doar fibromul uterin, însă unele cazuri impun și îndepărtarea organelor genitale interne – de exemplu, fibroamele de dimensiuni foarte mari.
O metodă revoluționară de tratament este intervenția de embolizare a fibromului uterin. Acesta este un tratament minim invaziv, non-chirurgical (nu este agresiv pentru organism). Metoda presupune blocarea arterelor uterine care alimentează cu sânge fibroamele și le asigură creșterea. Se folosește tehnica cateterismului, care are la bază utilizarea unor tuburi subțiri numite catetere. Acestea sunt introduse prin piele în vasele de sânge și sunt ghidate până la arterele uterine. La acest nivel, se injectează microparticule speciale care blochează fluxul sangvin. În decurs de câteva luni, fibroamele se micșorează. În prezent această metodă este considerată cea mai eficientă în tratarea fibromului uterin.
Așadar, există cazuri în care fibromul uterin poate cauza infertilitate, însă medicul este cel în măsură să evalueze acest aspect. Dacă știi că ai uter fibromatos și îți dorești un copil, discută cu medicul tău și asigură-te că această problemă nu-ți va scădea șansele de a deveni mamă.
Citiţi şi:
- Care sunt cauzele infertilității și ce soluții există pentru femeile care nu pot avea copii
- Dumitru Alexandru Bar, bioenergetician: Terapii alternative: Epilepsie și Fibrom uterin
- Ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro
- A 8-a Săptămână Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
- 5 semne de infertilitate la bărbați
Adaugă comentariu nou