Ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro (FIV) reprezintă un tip de reproducere asistată care implică prelevarea ovulelor și fertilizarea acestora în afara organismului, embrionul fiind apoi introdus înapoi în uter pentru a se dezvolta natural.

Această metodă de reproducere asistata este una invazivă și de lungă durată, motiv pentru care este deseori folosită după ce alte opțiuni mai puțin invazive au eșuat.

În funcție de situație, fertilizarea în vitro poate folosi fie ovulele și spermatozoizii partenerilor, fie o combinație de ovule sau spermatozoizi de la donatori.

Problemele de infertilitate care pot duce la efectuarea acestei proceduri pot include:

  • endometrioza;
  • funcție ovariană redusă;
  • trompe uterine înfundate sau lezate;
  • fertilitate redusă, care apare, de obicei, la femeile de peste 40 de ani;
  • fibrom uterin;
  • infertilitate din partea bărbatului (produce un număr mic de spermatozoizi).
  • infertilitate neexplicată.

De asemenea, această formă de reproducere asistată poate fi aleasă și de cuplurile care prezintă risc de transmitere a unor probleme genetice, laboratorul putând efectua teste specifice pentru a verifica prezența sau absența anomaliilor și alegând embrionii corespunzători.

Procesul fertilizării în vitro

Primul pas al acestui proces se numește stimulare ovariană și inducția medicamentoasă a ovulației și implică administrarea unor medicamente specifice pentru a ajuta la producerea unui număr mare de ovule.

Pe parcursul acestui proces, este posibilă efectuarea mai multor ecografii de monitorizare și analize de sânge pentru a măsura nivelul hormonilor.

Odată ce ovarele au produs destule ovule gata de fertilizare, medicul le poate preleva printr-o puncție ovariană ghidată ecografic. Ovulele sunt extrase cu ajutorul unui dispozitiv de aspirație atașat la baza acului de puncție. 

Dupa prelevare, ovulele sunt apoi combinate în laborator cu spermatozoizii proveniți fie de la partener fie de la donator și depozitate într-un mediu de cultură special pentru ca fertilizarea să se realizeze. În timp ce ovulul fertilizat încep să se dividă și să devină embrion, acest progres este monitorizat îndeaproape de către specialiștii laboratorului.

La 3-5 zile de la prelevarea ovulelor, unul sau mai mulți embrioni sunt introduși în uterul viitoare mămici, sarcina realizându-se atunci când embrionul se atașează de mucoasa uterului.

În general, un ciclu de fertilizare în vitro poate dura aproximativ 3 săptămâni, acest timp putând varia totuși în funcție de fiecare caz în parte.

Trebuie reținut că această procedură ajută la procesul de concepție dar nu garantează realizarea acestuia. În unele cazuri concepția și atașarea embrionului de uter se pot realiza din primul ciclu, iar în alte cazuri, acest proces poate necesita mai multe proceduri FIV. Din nefericire însă, există și cazuri când cuplurile nu pot concepe chiar și după mai multe cicluri FIV.

Luând în considerare posibilitatea de realizare a mai multor cicluri FIV, embrionii nefolosiți din primul ciclu pot fi crioprezervați, aceștia putând fi folosiți în viitor, dacă va fi nevoie.

Prețul fertilizării in vitro

De obicei, fertilizarea în vitro este o procedură aleasă doar după ce alte opțiuni au eșuat, atât din cauza naturii sale invazive și a timpului îndelungat de realizare, dar și a prețului ridicat. Costurile mari sunt explicate în mare parte de tehnologia și aparatura de ultimă generație folosită și de numărul mare de specialiști implicați.

Vestea bună însă, este că aceste proceduri sunt mai ieftine în România decât în alte state, în special din Occident, și te poți convinge dacă afli prețul fertilizării în vitro la noi în țară.

Datorită beneficiilor oferite de această procedură, cuplurile care se confruntă cu infertilitate ar trebui să meargă la cel mai apropiat centru sau clinică, specialiștii de acolo putând oferi răspunsuri la orice întrebări sau îngrijorări care ar putea exista.

 

 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5