Fertilizarea în Vitro: 7 sfaturi pentru creșterea șansei de reușită
Fertilizarea în Vitro: 7 sfaturi pentru creșterea șansei de reușită
Tocmai ce ai aflat că singura șansă de a deveni mamă este reproducerea asistată? Să știi că nu ești singură. Din dorința de a ajuta cât mai multe cupluri infertile, medicina a evoluat enorm. Astăzi, fertilizarea in vitro este considerată cea mai eficientă tehnică de reproducere asistată, ajutând cuplurile să devină o familie completă.
De-a lungul timpului, cercetările au arătat că unul din opt cupluri se confruntă cu o astfel de problemă. De asemenea, numeroase studii au demonstrat și faptul că rata de succes depinde de vârsta mamei. Cu cât femeile înaintează în vârstă, șansele de reușită sunt tot mai mici, dar nu vorbim despre imposibil. În rândurile următoare, vei descoperi ce este fertilizarea in vitro, dar și cum poți crește șansa de reușită.
Ce este fertilizarea in vitro (FIV)?
Cu ajutorul FIV, materialul genetic provenit de la tata întâlnește materialul genetic obținut de la mama în laborator. Ulterior, se formează un embrion care este transferat în uterul mamei. Spre deosebire de procesul natural, prin această tehnică se schimbă doar locul în care are loc fertilizarea, dar și primele stadii de dezvoltare ale embrionului. Mai târziu, când acesta este introdus în uter, sarcina se va dezvolta în mod obișnuit, le fel cum se întâmplă în cazul sarcinilor naturale.
Recomandări pentru creșterea șanselor de succes la FIV
Efortul medical trebuie susținut de câteva schimbări ale cuplului care urmează să apeleze la ajutorul FIV. Astfel, se recomandă ca viitorii părinți să-și schimbe stilul de viață cu câteva luni înainte de procedură. Aceste schimbări pot conta mai mult decât crezi, înclinând balanță în favoarea unei sarcini.
Reducerea stresului
Gândirea pozitivă are un rol cheie atât în ceea ce privește FIV, cât și în cazul sarcinilor naturale. E important ca ambii parteneri să reducă pe cat posibil stresul, să se liniștească și să se încurajeze reciproc. Poate fi greu să te eliberezi de gândurile negative, dar prin exercițiu poți ajunge la rezultatele mult dorite. E important ca ambii parteneri să se implice în cât mai multe activități care le oferă bucurie, ajutând corpul să elibereze endorfine.
Dietă echilibrată
Pentru a spori șansele de succes, cuplurile sunt sfătuite să aibă o alimentație cât mai sănătoasă și să consume preparate bogate în vitamine și minerale. Alimentele bogate în zahăr și grăsimi, dar și cele procesate nu sunt recomandate în această perioadă. De asemenea, alcoolul trebuie evitat, la fel și tutunul. În ceea ce privește cafeaua, se recomandă reducerea cantității la o singură ceașcă pe zi.
Îmbunătățirea calității somnului
Somnul are un rol important în menținerea unui corp sănătos, mai ales în această perioadă. Cercetările realizate de-a lungul timpului au demonstrat faptul că somnul poate spori șansele de a obține o sarcină sănătoasă prin FIV. Astfel, se recomandă ca viitoarea mămică, dar și partenerul să se odihnească între 7 și 8 ore pe noapte.
Eliminarea substanțelor chimice
Înainte de procedură, se recomandă evitarea substanțelor chimice, cum ar fi: lacurile de unghii, anumite săpunuri, creme și cosmetice care conțin parabeni, triclosan sau benzofenonă.
Controlul greutății și exercițiile fizice regulate
Menținerea unei greutăți sănătoase poate favoriza procesul de fertilizare. Chiar și pe timpul sarcinii se recomandă mersul pe jos sau yoga, evitându-se activitățile solicitante. De altfel, exercițiile fizice pot contribui și la reducerea stresului. Discută cu medicul înainte!
Suplimente alimentare
Cel mai probabil, medicul îți va recomanda o listă cu suplimente alimentare încă din perioada de pregătire pentru FIV. Atenție, suplimentele nu se administrează fără recomandarea unui specialist! De altfel, în această perioadă se evită anumite pastile sau tratamente. E important să discuți cu medicul înainte de a începe procedura, prezentându-i întregul istoric medical.
Alegerea medicului potrivit
Fertilizarea in vitro nu este doar o procedură, ci o călătorie intensă, un drum pe care e importat să-l parcurgi alături de un medic cu experiență, un profesionist care să-ți ofere toate sfaturile de care ai nevoie în această perioadă.
Așadar, înainte de a începe planul de tratament, este indicat să o faci o schimbare în viața ta. Trebuie să optezi pentru o dietă echilibrată, să te relaxezi, să gândești pozitiv, să te odihnești suficient și să te asiguri că alegi medicul potrivit.
Citiţi şi:
- Ce trebuie să știi despre fertilizarea in vitro
- Cuplurile care recurg la fertilizarea în vitro vor fi susţinute financiar de Ministerul Sănătăţii
- Ministerul Sănătăţii va derula un program pentru depistarea precoce a cancerului
- 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre operația de liposucție
- Care sunt cauzele infertilității și ce soluții există pentru femeile care nu pot avea copii
Adaugă comentariu nou