Aniversarea Zilei naşterii lui Liviu Rebreanu şi a Zilei Naţionale a României, la Cuibul visurilor din Maieru
În amfiteatrul Muzeului „Cuibul visurilor” din Maieru, s-a desfăşurat un interesant eveniment cultural-artistic, aniversarea a 131 de ani de la naşterea marelui scriitor Liviu Rebreanu, şi aniversarea a 98 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, Ziua Naţională a ţării noastre. Evenimentul a fost organizat de Muzeul „Cuibul visurilor”, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, catedra de limba şi literatura română şi catedra de arte, între cele două instituţii, muzeu şi şcoală, existând un eficace parteneriat de colaborare culturală, artistică, ştiinţifică şi educativă. Amfiteatrul muzeului, 80 de locuri, a fost arhiplin, a fost nevoie ca 30 de elevi să fie poftiţi la balcon, de unde au putut urmări evenimentul. Au fost prezenţi profesorii Elena Ursa, şef catedră română, Ion Raţiu, director, Viorica Borş, director educativ, Maria Gyorgy, Anton Bîrta, Adriana Dumitru, Ancuţa Cîrdan, Florentina Buricea, Maria Ureche, Dochia Bontaş, bibliotecar,părinţi.Împreună cu colegul de echipă de la muzeu, prof. Liviu Ursa, am organizat acest important eveniment, bazându-ne exclusiv pe forţe proprii, inclusiv financiare. Ne-a ajutat inimosul profesor de muzică Mircea Pioraş, care a coordonat un grup vocal ce ne-a prezentat cântece patriotice şi colinde. Au fost recitate poezii patriotice. În deschiderea simpozionului, grupul vocal, acompaniat la orgă de prof. Mircea Pioraş, a intonat Imnul Naţional al României.
În prima parte a simpozionului, profesorii Icu Crăciun şi Iacob Naroş, precum şi muzeograful Dan Popescu, care a şi condus lucrările, au conferenţiat despre personalitatea lui Liviu Rebreanu şi afinităţile lui cu Maieru. După cum se ştie, marele scriitor a copilărit aici de la vârsta de doi ani şi jumătate până la zece ani, când a trebuit să plece la liceul din Năsăud.
Din punct de vedere teoretic Rebreanu s-a situat aproape statornic pe poziţiile realismului şi ale realismului critic, încă de la început. Romancier de tip monumental, Liviu Rebreanu se alătură cu lumea lui, lumea spaţiului specific naţional românesc, celor mai mari creatori din literatura universală în domeniul romanului, Balzac, Zola, Tolstoi, Şolohov, Thomas Mann, Galsworthy.
Prima versiune a „Ciuleandrei” a fost scrisă la Orlat, dar transcrierea definitivă o va face la Maieru, în vara anului 1927, găzduit de prietenul Iulian Ciorba. Legătura marelui scriitor cu Maieru a fost extrem de puternică. „În Maieru am trăit cele mai fericite zile ale vieţii mele...De Maieru se leagă toată copilăria mea şi toate amintirile asupra primului contact cu lumea exterioară...De satul Maieru se leagă...primele impresii care au lăsat urme, ce nu se pot şterge, în toate domeniile percepţiei şi ale conştiinţei. De acolo mi-a rămas imaginea jocului românesc, aşa cum l-am scris în capitolul întâi din Ion cu Învârtita, cu fetele care aşteaptă să fie poftite, cu nevestele şi bătrânele în grup separat de privitoare, cu bărbaţii care pălăvrăgeau cu gravitate.”
Tot la 27 noiembrie am sărbătoit trecerea a 59 de ani de la ctitorirea Muzeului „Cuibul visurilor”, în 1957, de către eminentul profesor şi scriitor Sever Ursa, acest Patriarh Cultural al Maierului, care a pus istoria pe masa fiecărui măierean.
În partea a doua a evenimentului, am prezentat importanţa Zilei Naţionale a României. Unirea Transilvaniei cu România este evenimentul cel mai important din istoria ţării noastre, înfăptuirea unor dorinţe de multe sute de ani a românilor din graniţele fostei Dacii. Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti, măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, este fapta istorică a întregii naţiuni române realizată într-un elan venit cu putere din străfundurile conştiinţei neamului, un elan controlat de liderii politici pentru a-l călăuzi, cu inteligenţă remarcabilă, spre ţelul dorit de veacuri.
Ne-au impresionat splendidele costume naţionale ale elevilor care au prezentat programul artistic. Le-am mulţumit tuturor celor prezenţi şi, în numele „Cuibului visurilor” le-am urat Sărbători fericite!
Adaugă comentariu nou