“LECŢIE DE INCLUZIUNE SOCIALĂ ÎN SALONIC, GRECIA PRIN PROIECTUL ERASMUS+“

Elevi şi profesori din Salva, în Salonic - Grecia

Prof. Cuceu Luminița
Prof.Sas Alexandra Lavinia
Prof.Vasilica Găzdac

În orașul Salonic din Grecia s-a derulat evenimentul de formare de scurtă durată elevi şi profesori din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+KA2 „OTHER, ALIKE, THE SAME” (Alţii asemeni nouă- 2016-1-IT02-KA219-024291_2.) la care au participat două cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” Salva, prof. Inv. Primar Cuceu Luminița- directorul instituţiei , prof. Inv. Primar Sas Alexandra Lavinia și două eleve din clasa a–IV-a, Sas Nicoleta Secheli Daria.
Această întâlnire a fost organizată de către echipa Greciei din cadrul Școlii 1st Primary Schoolof Efkarpia, Thessaloniki. Celelalte școli partenere implicate în cadrul proiectului sunt: Marciano Jose Colegiadiocesano Sânta Cruz, Guadalajara-Spania, Şcoala Gimnaziala ”Tiberiu Morariu” Salva-România; Stanley Primary School, Blackpool- UK şi instituţia coordonatoare I.C. 4 C.D. Bregante-S.M.Volta, Monopoli-Italia. Au participat 11 elevi din instituţiile partenere cu vârste cuprinse intre 10-11 ani însoţiţi de către 9 profesori îndrumători.
Agenda evenimentului de formare a fost variată, de la vizite în Virginia, la ateliere de formare în cadrul scolii, centrul de refugiati “Arsis” sau întâlnirea cu primalul localităţii Efkarpia Un moment important al acestei întâlniri, pentru noi cadrele didactice, a constituit-o prezența celor două eleve amintite anterior în activităţi diverse şi interactive atât în cadrul şcolii cât şi în afara ei. Acestea s-au integrat perfect în atmosferă, au socializat cu ceilați elevi din şcolile partenere prezenți în cadrul acestei întâlniri. Elevii noştri au participat la un tur al galeriei în care au descifrat cu ajutorul telefoanelor mobile coduri QR, in spatele acestora ascunzându-se informaţii despre diferite monumente istorice ale tărilor participante din cadrul proiectului. Prestația lor a fost reușită şi apreciată de către ceilalți profesori şi elevi parteneri prezenți în sală.
În cadrul evenimentului de formare de scurtă durată au fost prezentate produsele educaţionale realizate în lunile martie şi aprilie în forma finală. Echipa română a pregătit sceneta de teatru de umbre ,,Prinţul frunzelor,, având ca scop formarea şi păstrarea valorilor morale, prietenie, toleranţă. Şcoala gazdă a deschis activităţile săptamânii prin prezentarea unei piese de teatru, marcând un moment din istoria Greciei ,,catastrofa din 1922,, referitoare la emigranţii greci. S-au discutat termenele limită şi modalităţile de realizare a următoarelor activităţi lunare până la întâlnirea din UK, despre activarea blogului (https://otheralikethesame.blogspot.ro/), paginilor de Facebook, Twitter, Twinspace-ul proiectului, îmbogăţirea colțului proiectului din fiecare școală parteneră cu materiale şi realizarea de activităţi de diseminare şi vizibilitate .
Vizitarea Vechiului si Noului Salonic, a muzeului arheologic subteran care găzduieşte mormintele regale, Verginia (Filip al II lea şi Alexandru al IV a, fiul lui Alexandru cel Mare), a Muntelui Olimp, (Muntele Zeilor) a avut un impact deosebit atât in rândul elevilor, cât şi al profesorilor.
Toate aceste activităţi şi experienţe educaţionale,emoţionale şi sociale contribuie la formarea competenţelor de spirit civic pentru elevi, profesori, părinti dar și pentru comunitatea locală în vederea soluţionării unor probleme reale cu care se confruntă satul tradiţional ca şi emigraţia şi depopularea.
„Pentru mine a fost ceva extraordinar. A fost prima mea iesire din ţară. Sunt mândră că am facut parte din aceasta echopă. Am avut mari emoţii, dar aceasta nu ne-e împiedicat să împărtăşim din expierenţa noastră cu colegii europeni.Ne-am făcut prieteni şi îi aşteptăm cu nerăbdare în România.,,( Sas Nicoleta, clasa a IV a )
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informatiie pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit continutul acestor informații.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5