“LECŢIE DE INCLUZIUNE SOCIALĂ ÎN MONOPOLI, ITALIA PRIN PROIECTUL ERASMUS+”

Elevi şi profesori din Salva, în Italia

Prof. Butaciu Silvia
Prof.Vasilica Găzdac
Prof. Pop Ana-Maria
Prof.Moldovan Floarea
Prof. Petri Veronica
În perioada 28 mai – 01 iunie 2018 în orașul Monopoli,Italia s-a derulat ultimul eveniment de formare de scurtă durată elevi şi profesori din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+KA2 „OTHER, ALIKE, THE SAME” (Alţii asemeni nouă- 2016-1-IT02-KA219-024291_2.) la care au participat patru cadre didactice din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Tiberiu Morariu” Salva, prof. Pop Ana-Maria, prof. Moldovan Floarea, prof. Petri Veronica si prof. Inv. primar Butaciu Silvia și patru eleve din clasa a V-a, a VI-a si a VII-a Ceuca Maria, Tuturuga Amalia, Catarig Maria si Ceuca Ioana.
Această întâlnire a fost organizată de către echipa Italiei, scoala coordonatoare din cadrul Instituto Secondari Bregante -Volta,Monopoli.Celelalte școli partenere implicate în cadrul proiectului sunt: Marciano Jose Colegia diocesano Sânta Cruz, Guadalajara-Spania, Şcoala Gimnaziala ”Tiberiu Morariu” Salva-România si 1st Primary Schoolof Efkarpia, Thessaloniki-Grecia . Au participat 12 elevi din instituţiile partenere cu vârste cuprinse intre 11-14 ani însoţiţi de către 10 profesori îndrumători.
Agenda evenimentului de formare a fost variată, de la vizite în Monopoli, Matera(Capitala Culturala Europeana 2019 si Monument Unesco), Polignano, Ostuni, Castel del Monte –Monument Unesco Andria) si Bari(Catedrala Sf. Nicolae), la ateliere de formare în cadrul scolii, ateliere pentru persoanele de contact pentru evaluarea activitatilor realizate pana acum, discutii cu un refugiat adult din Pakistan si intalnirea cu psihologul unui centru de refugiati din Bari.
Un moment important al acestei întâlniri, pentru noi cadrele didactice, a constituit-o prezența celor patru eleve amintite anterior în activităţi diverse şi interactive atât în cadrul şcolii cât şi în afara ei. Acestea s-au integrat perfect în atmosferă, au socializat si comunicat in limba engleza cu ceilați elevi din şcolile partenere prezenți în cadrul acestei întâlniri. Elevii noştrii au participat la activitati muzicale, unde au pregatit cate un cantec specific fiecarei tari, pentru ceremonia festiva din ultima zi, activitati sportive, asistare la lectii pe diferite subiecte, activitati practice unde au avut de realizat un poster cu raspunsul la intrebarea ,, Ce semnifica Europa pentru voi?,, si au mai participat la un concurs comun in care fiecare tara a prezentat cel mai reprezentativ moment din fiecare scoala, unde eleva noastra Tuturuga Amalia a ocupat locul III. Prestația lor a fost reușită şi apreciată de către ceilalți profesori şi elevi parteneri prezenți în sală.
În cadrul evenimentului de formare de scurtă durată au fost discutate activitatile realizate de la mobilitatea din Romania pana la mobilitatea din Italia. S-a discutat despre Mobility tool, perioada de scriere a raportului final, discutii despre platforma de rezultate. Şcoala gazdă a deschis activităţile săptamânii prin prezentarea unei piese de teatru, cu copii de la un liceu din localitatea Monopoli referitoare la migratie si la emotiile legate de aceasta tema. Atelierele cu profesorii au avut ca tema termenele limită şi modalităţile de realizare a următoarelor activităţi lunare până la întâlnirea din Spania, despre activarea blogului (https://otheralikethesame.blogspot.ro/), paginilor de Facebook, Twitter, Twinspace-ul proiectului, îmbogăţirea colțului proiectului din fiecare școală parteneră cu materiale şi realizarea de activităţi de diseminare şi vizibilitate .
Toate aceste activităţi şi experienţe educaţionale,emoţionale şi sociale contribuie la formarea competenţelor de spirit civic pentru elevi, profesori, părinti dar și pentru comunitatea locală în vederea soluţionării unor probleme reale cu care se confruntă satul tradiţional ca şi emigraţia şi depopularea.
„Pentru mine a fost ceva extraordinar. Sunt mândră că am facut parte din aceasta echipă. Am avut mari emoţii, dar acestea nu m-au împiedicat să împărtăşesc din experienţa mea cu colegii europeni tuturor cunoscutilor.,,( Catarig Maria, clasa a VI- a )
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informatiie pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenția Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit continutul acestor informații.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5