Salva, gazdă bună pentru elevi şi profesori din Italia, Spania şi Grecia
În perioada 6-10 Noiembrie 2017 în cadrul instituţiei noastre de învăţământ s-a derulat evenimentul de formare schimb grupuri de elevi din cadrul Proiectului Multilateral Erasmus+ KA219 ( „Other,alike,the same- Alţii asemenea nouă) Nr:2016-1-IT02-KA219-024291_2, 2016-2018.
Din țările partenere implicate în cadrul proiectului au participat o delegatie de 33 de persoane un numar variat de cadre didactice şi de elevi din ciclul primar astfel din I.C. 4 C.D. Bregante-S.M.Volta,Monopoli, Italia şcoala coordonatoare- 5 profesori şi 11 elevi , din Fundacion diocesana san Marciano Jose Colegia diocesano Santa Cruz,Guadalajara,Spania 2 profesori şi 6 elevi iar din 1stPrimary School of Efkarpia,Salonic,Grecia au participat 5 profesori si 4 elevi.
Evenimentul de formare a debutat printr-o ceremonie de deschidere în CDI-ul şcolii la care au participat membri ai comunităţii locale, asociaţiei de părinţi, primăria Salva, reprezentant ISJBN inspector proiecte si programe d-na Hudrea Daniela, profesori din echipa de proiect. S-au vizitat clasele din şcoala noastră marcându-se colaborarea educaţionala internaţională prin derularea de scurte momente artistice pregătite de cadrele didactice şi de către elevi atât din folclorul local cât şi din cultura partenerilor, ţinem să mulţumim în special doamnei Felicia Morariu pentru efortul susţinut în acest sens.
Obiectivele evenimentului de formare pentru elevi s-au concretizat prin susţinerea numeroaselor ateliere de identitate europeană şi democraţie la Centrul de Informare Turistică Năsăud, Memorialul Comunismului Sighet, ateliere de competenţe IT în cadrul laboratorului Digitaliada, vizite tematice la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul de Arta Tradiţională Virginia Linul, Mănăstirea Salva, Salina Turda şi alte numeroase locaţii din judeţ şi regiuni învecinate,
Un rol important în cadrul acestui eveniment de formare a fost lansarea cărţii “European thoughts-Gânduri europene” un produs special al proiectului nostru care îmbină codurile QR ca reprezentante ale tehnologiei avangardiste în procesul de predare-învăţare cu elemente de istorie, geografie, cultură şi civilizaţie europeană. Cartea a fost lansată în cadrul unei conferinţe internationale care a avut loc la Biblioteca Judeţeană “George Cosbuc” Bistriţa în data de 9 Noiembrie şi ţin să-I mulţumim domnului director Ioan Pintea pentru disponibilitatea şi înţelegerea de care a dat dovadă în sprijinirea acţiunii noastre şi pentru implementarea parteneriatului educaţional pe care-l avem cu această instituţie prestigioasă.
Cartea este o resursă deschisă şi poate fi consultată sau descărcată de către oricine este interesat la acest link:
https://issuu.com/vasilicagazdac/docs/continut_20european_20thoughts_20_2
În valorizare acestui produs didactic util pentru profesori cât şi pentru alte părţi interesate s-a realizat o vânătoare de coduri QR cu elevii parteneri europeni în Maramureş la Mânăstirea Bârsana şi la Cimitirul Vesel de la Săpânţa dar şi la Cluj la Catedrala Sf.Mihail descoperindu-se informaţiile despre aceste monumente faimoase ale României ascunse în aceste coduri QR.
Metodele de formare pentru cadrele didactice participante s-au concretizat prin ateliere de formare Etwinning şi Twinspace, aplicaţii IT utile, sesiuni de discuţii despre evaluarea primului an de proiect, chestionarele de evaluare, planul de diseminare al proiectului, calendarul Google al proiectului cu planificarea activităţilor pentru cel de-al doilea an de proiect, planificarea evenimentului de formare din Monopoli, Italia la finalul lunii Mai, a întâlnirii transnaţionale din Guadalajara, Spania din luna Septembrie 2018, planul de monitorizare prin stabilirea indicatorilor calitativi şi cantitativi privind implementarea proiectului, scrierea raportului intermediar în aplicaţia Mobility Tool.
S-a pus un accent deosebit asupra valorizarii activităţilor şi produselor realizate până în prezent prin exploatarea la maxim a platformelor social-media Facebook, Twitter, Instagram, pagina de Twinspace ,blogul proiectului https://otheralikethesame.blogspot.ro/.
Echipa spaniolă a creat un filmuleţ în care au prezentat în câteva minute experienţa din România considerate un adevărat barometru al acestei întâlniri, testimonial al elevilor şi al profesorilor implicaţi. Găsiţi link-ul aici:
Mulţumim echipei de cadre didactice, elevilor, părinţilor şi altor părţi interesate pentru activităţile minunate desfăşurate în cadrul şcolii şi în afara ei care ne-au sprijinit şi susţinut în demersurile noastre educative şi culturale de impact national şi international.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului.Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.
Prof. Vasilica Găzdac-Şcoala Gimnazială „Tiberiu Morariu „ Salva
Director Fetti Romana-Iulia- Şcoala Gimnazială „Tiberiu Morariu „ Salva
Adaugă comentariu nou