Peste 170 de copii din Budeşti, în Tabăra de acasă. Amintiri pentru o viață, gândite de primarul Vasile Codrea

Profesor Irina Hedeș

S-a stins și ultimul foc de tabară al celei de-a patra ediție ”Tabăra de acasă”, proiect ce s-a desfășurat în perioada 22-24 august, inițiat de domnul primar al comunei Budești,  Vasile Codrea, cu sprijinul Consiliului Local, Școlii Gimnaziale Budești, parohiile ortodoxe de pe raza comunei, comitetului de părinți, Postului de Poliție Budești și aparatului Primăriei Budești.

            Acum, când ecourile “taberei” s-au stins, contabilizăm reușitele, dar acordăm atenție deosebită punctelor slabe, în vederea eliminării lor în edițiile viitoare. Nicio ediție nu seamănă una cu cealaltă, dar cert este că una este mai reușită decât cealaltă. Dacă prima ediție nu a fost un eșec, dar nici un mare succes, penultima o considerăm cea mai reușită.

           Zilnic la activități au participat 160-180 de copii, de vârste diferite, toți bucurându-se de activități variate, bine gândite și organizate pe ateliere de lucru, conform unui plan elaborat de organizatori.

           Trebuie amintit că, prin tradiție, în fiecare an participă la această activitate și o grupă de elevi  de la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița, dintr-o clasă cu rezultate deosebite, clasă a cărei media generală este de 9.58.

           Pe lângă bucuria revederii cu copiii din Budești, elevii bistrițeni și-au manifestat mereu dorința de a participa la activitățile taberei, de a face schimb de idei și experiență.

           Tabăra a fost așezată la capătul localității, într-o poienița lângă o pădure tânără, un loc agreabil, nu departe de dormitoare, amenajate în sălile de clasă de Școala Gimnazială Budești, cu saltele puse la dispoziție de conducerea Penitenciarului Bistrița, căruia îi mulțumim și pe această cale.

            Conștienți fiind că lucrurile nu trebuie lăsate la voia întâmplării, organizatorii s-au străduit să asigure un confort minim pentru toți participanții, pornind de la marcarea corespunzătoare a perimetrului “taberei”, continuând cu amenajarea “unui grup sanitar”, constând în amplasarea unei toalete ecologice și a bazinelor de apă pentru spălat pe mâini, apa potabilă fiind procurată din comerț: bidoane cu apă plată și sticle cu apă minerală.

            În tabără a fost amplasat și un cort unde participanții luau masa în condiții bune, ei având asigurate trei mese pe zi, cu mâncare pregătită în localitate de bucătării firmei autorizate “ Avramii” din localitatea Maieru, județul Bistrița-Năsăud.

            Trebuie menționat că aceste momente au fost, poate, cele mai așteptate de participanți, deoarece mâncarea era proaspată, caldă, variată, foarte bine pregătită, inclusiv la ceaun, căreia cu greu i-ar fi putut rezista cineva.

            Și pentru că vorbim despre caracterul educativ al întregii acțiuni, profesorii/instructorii au acordat atenție deosebită și acestui moment, observând și corectând comportamentul copiilor în timpul mesei.

            Consider necesar a spune că nicio masă nu a început fără rugăciunea de mulțumire, rostită fie de unul dintre preoții din comună, sau un băiat desemnat, dorindu-se și în acest fel a-i obișnui cu tradițiile înaintașilor și cu respectarea valorilor morale. Domnul primar le-a explicat că strămoșii noștrii, bărbații, își descopereau capul la masă, un lucru cât se poate de deosebit în comunitățile rurale, dar nu numai.

            Și pentru că tot vorbim de organizare, nu considerăm lipsit de importanță faptul că în tabară a fost ridicat un catarg, iar fiecare zi de activități începea cu arborarea tricolorului, onorul la drapel și intonarea imnului național.

           Punctul de plecare al acestui proiect l-a constituit dorința ca și elevii noștrii, ai căror părinți nu dispun de foarte mulți bani pentru a-i trimite în tabere la munte sau la mare, să aibă posibilitatea să vadă ”pe viu” , ce înseamnă și cum este organizată o tabară, să poată socializa și cu alți copii din altă localitate.

            Și, ca această activitate să nu se transforme într-o a doua “Școală altfel”, era nevoie ca organizatorii să se gândească la parteneriate, la varietatea de activități, dar, în același timp să țină seama și de interesele și doleanțele copiilor.

            Astfel, am găsit parteneri în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” plt.maj. Cioșan Iustin, plt. maj. Bogdan Gheorghe, plt. Roman Daniel, sg. Cota Octavian și fruntaș Fontu Alex,  în Inspectoratul Județean de Poliție, Serviciul Acțiuni Speciale, comisar șef Harpad Tiberiu; Unitatea Autospecială Laborator-Criminalistic, inspector principal Preda Luigi, în Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud, Serviciul  situații de urgență, plt. Răcilă Cristina,  în Inspectoratul de Jandarmi” Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud, Tiroliana prezentată de Nașcu Andrei și Mihalca Bogdan (salvamont BN), TIR, prezentat de profesor Draguș Rodica, din cadrul Liceului Sportiv Bistrița și nu în ultimul rând Cercetașii bistrițeni, Csaba Csete,  Dalia Oniga, Cătălina Onetiță și Sergiu Popescu.

            Partenerii nostrii și-au adaptat Planurile-cadru proprii, la necesitățile și interesele participanților, ținând seama și de particularitățile de vârstă ale acestora în așa fel încât activitățile să fie atractive, dar și să contribuie la dobândirea unor cunoștințe și deprinderi utile pentru formarea și  devenirea tinerilor ca cetățeni responsabili, alternând activitățile educative cu cele practice și distractive.

            Dacă prima zi a fost “umbrită” de norii aducători de ploaie, atât de așteptată pe Câmpie, și activitățile nu s-au putut desfășura în aer liber, celelalte două zile au  fost extrem de generoase în soare și căldură, iar activitățile s-au desfășurat conform programului stabilit.

            S-a lucrat foarte bine și în prima zi, sălile de clasa ale Școlii Gimnaziale transformându-se în ateliere de lucru, iar profesorii/instructorii și-au adaptat activitățile la condițiile date.

           Înainte de a face o prezentare succintă a activităților din tabără, merită amintită o întâlnire inedită dintre elevii actuali și un fost elev eminent din școala noastră, actualmente student al Facultății de Drept, din cadrul U.B.B., Valentin Lăpădat, care, sub forma unui joc le-a prezentat colegilor săi mai mici, propriul parcurs școlar începând cu grădinița (Budești) și ajungând la etapa de student în anul III, dar și gândurile de viitor, prioritare fiind cele legate de îmbrățișarea unei cariere în magistratură, încurajandu-i pe participanți să creadă în forțele proprii, mereu  să-și dorească mai mult și  să se implice activ în demolarea mitului “elevul de la țară” versus “elevul de la oraș”.

            Nu ne-ar ajunge nici timpul, nici spațiul pentru a trece în revistă toate activitățile desfășurate, dar merită amintite cele mai bine primite de participanți.

            Astfel, reprezentanții armatei au organizat activități de formare prin cultură și sport, în rândul tinerilor, a unor comportamente dezirabile de inoculare a sentimentelor patriotice, activități de prezentare a patrimoniului istorico-militar al armatei, dezvoltarea și menținerea în rândul tinerilor a atașamentului față de instrucția militară, prin abordarea următoarelor domenii: istorie militară, topografie militară, geografie, tehnici de supraviețuire, instrucție de front, și nu în ultimul rând tragerea cu pușca cu aer comprimat.

            Reprezentanții I.P.J., prin Laboratorul de Criminalistică , inspector principal Preda Luigi, le-a vorbit și prezentat elevilor modalitățile de preluare de probe și amprente.

Polițiștii de la Prevenire și Acțiuni Speciale și cei de la Postul de Poliție Budești, le-au prezentat participanților autospecialele de poliție, tehnica din dotare, le-au oferit sfaturi de prevenție pe teme rutiere și antivictimizare.

             Reprezentanții I.S.U. , pe lângă subiectele referitoare la calamități, au abordat și unul foarte acut, generat de nerespectarea regulilor de conducere preventivă, și anume, tehnicile de descarcerare.

              S-a folosit ca material demonstrativ o mașină cu o persoană “încarcerată”, fiecare participant având posibilitatea de a vedea modalitățile de intervenție “pe viu”.

             Din partea Jandarmeriei, prin Compartimentul Prevenire și Combaterea Faptelor Antisociale, participanților li s-a prezentat modalități de prevenire și combatere a faptelor antisociale, dar și în scopul prevenției, sau reducerii cererii și ofertei de droguri, nefiind omise nici aspectele referitoare la fapte ce pot fi săvârșite de elevi în școală sau în afara ei, modelele comportamentale care pot fi adoptate pentru ca elevii/tinerii să nu se transforme în victimele unor fapte antisociale, modalitățile de sesizare ale unor fapte antisociale de care au cunoștință. La aceste activități a participat și doamna psiholog Acul Veronica, din cadrul C.P.C.A. Bistrița-Năsăud.

           De un interes deosebit s-au bucurat exerciții de dresaj cu câinii de serviciu dar și prezentarea materialelor din dotarea efectivelor de jandarmi.

           Participanților li s-au distribuit și pliante, flyere și un rool-up cu problematica abordată.

           Cercetașii bistrițeni le-au  oferit participanților posibilitatea de a se orienta în teren, organizându-se și un concurs cu premii, de a executa desene folosind anumite tehnici, de a confecționa gulguța, dar au organizat și multe jocuri de socializare.

           S-au organizat concursuri de tir, de acordare a primului ajutor, construirea unui anume tip de foc, concursuri de deplasare în saci, sau pe trasee cu obstacole, a treia zi fiind practic, ziua evaluarii modului în care participanții au reușit să-și însușească cunoștiințele prin exerciții practice. Cu toate întrecerile organizate, spiritul de echipă a caracterizat întreaga activitate.

           Nu trebuie uitată sub niciun chip atracția taberei – Tiroliana, de care participanții s-au bucurat în cele două zile.

           Pentru reușita proiectului merită adresate felicitări și mulțumiri participanților, dar mai ales organizatorilor, partenerilor, profesorilor/instructorilor. Transmitem sincere mulțumiri cadrelor didactice, care și-au “rupt” trei zile din concediul de odihnă însoțind elevii și participând cu plăcere la toate activitățile, în frunte cu doamna directoare Trif Lucia.

           Până și personalul auxiliar alături de personalul Primăriei Budești și-a oferit sprijinul în realizarea diferitelor activități, iar șoferul școlii, Silveșan Lucian, a asigurat apa pentru spălat, punând la dispoziție propriile bazine și aducând apă cu tractorul din gospodăria proprie.

           Că astfel de actiuni trebuie organizate ne dă certitudinea și prezența activă a preoților din comună și chiar ale unor părinți.

            Mulțumiri tuturor!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5