Cartea de psiho-sociologie „Un strop de eternitate”, a francezului Jacques Salome, lansată la Librăria Alexandria
O inedită lansare de carte a avut loc, recent, la Librăria Alexandria din Bistriţa. Protagonişti au fost părintele metodei Espere de comunicare relaţională interumană, apreciatul şi cunoscutul psiho-sociolog francez Jacques Salome şi cartea sa intitulată „Un strop de eternitate”, apărută la Editura „Curtea Veche” din Bucureşti.
Întâlnirea literar-ştiinţifică s-a desfăşurat sub genericul „Jacques Salome în România”. Dar cine este Jacques Salome? Este unul dintre cei mai prestigioşi psiho-sociologi europeni ai momentului, autor a peste 70 de cărţi de gen, publicate până în prezent, ce şi-a implementat metoda sa psiho-sociologică –Espere – noi i-am simţit gustul de niscaiva speranţă, - în comunicarea relaţională între oameni. Ne-am întrebat şi noi, de ce Espere? Şi testul cu eşarfa roşie ne-a lămurit, într-un fel. Căci, într-o societate de consum, capitalistă, unde valoarea supremă este capitalul, banul, ochiul-dracului, şi nu omul, ca în idealistul comunism, apare, se produce, un proces psiho-sociologic, adică de psihoze în masă, pe mulţimi de indivizi umani, de înstrăinare, de izolare, de necomunicare, de închidere în egoul sinucigaş şi nevrotic, negativist şi disperat, lipsit de speranţă, cum ar spune părinţii psihanalizei – Freud şi Young.
Ce ne propune psihosociologul francez, o deschidere urgentă, prin procesul Steep by Steep, paşi lângă paşi sau paşi adăugaţi dinspre capetele dubletului individ – societate, făcuţi pe drumul vieţii, a bucuriei vieţii, reprezentate de mijlocul eşarfei roşii – Espere!
E o invitaţie elegantă la dialog şi comunicare între oameni, într-o societate de consum capitalistă unde, conform economiştilor occidentali, 20% din venitul ţărilor Europei occidentale este deţinut de 80% din populaţie, iar 80% din venitul ţărilor occidentale este deţinut de 20% din populaţie. Un raport disproporţionat, care s-ar traduce că în occidentul capitalist din 10 oameni, „semeni ai noştri”, expresie comunistă, doar 2 au ce mânca, iar 8 nu şi stau şi se uită – săraci, disperaţi, izolaţi, înstrăinaţi, îchişi în ei, în suferinţa lor, în sărăcia lor fără soluţie de ieşire, uitând până şi Cuvântul divin al iubirii de aproapele tău – dixit Iisus! Cărţile omului de ştiinţă francez mai descriu şi relaţiile dintre copii şi părinţi, despre familia creştină, tradiţională, indirect, împotrivindu-se aberaţiilor, suferinţelor psihice, psihiatrice ale căsătoriilor aberante, bolnave, legalizate în numele unei democraţii bolnave, occidentale, între homosexuali şi lesbiene! Ce mai, Sodoma şi Gomora în Europa occidentală, e parcă la ea acasă, cu toată defilarea orgolioasă, papală şi creştină! El, autorul francez, şi-a propovăduit metoda Espere, de scoatere a oamenilor din propriile capsule de singurătate şi protecţie, psihică şi socială, din Franţa, Germania, Italia până în Japonia, China, Canada ori SUA. Jacques Salome şi soţia sa, Valeria, trăiesc în sudul însorit al Franţei.
Opera psiho-sociologului francez, ca un îndreptar modern al omului european occidental, contemporan, în comunicarea relaţională, a lui Jacques Salome, a fost prezentată cu emoţie, sensibilitate şi profesionalism de soţia acestuia, fostă profesoară de engleză de la Liceul Infoel din Bistriţa, Valeria Bollud-Salome, fiica liderului sindical de la OJT, din anii 90, Viorica Fodor. O asistenţă culturală, iniţiată, curioasă, l-au bucurat pe Jacques Salome la o lungă sesiune de autografe.
Îndemnul creştin, iisusian: „Iubeşte pe aproape tău ca pe tine însuţi”, a luminat, ca o stea învingătoare, întâlnirea spirituală.
Citiţi şi:
- Celebrul psihosociolog francez Jacques Salomé își lansează cea mai recentă carte, „Un strop de eternitate”, la Bistrița pe 24 mai
- Haşişul nu e bun pentru mine!
- Ziua Franţei, marcată la Bistriţa
- De Ziua Națională, Victoria Fătu Nalaţiu, la Ambasada României de la Paris
- Maraton de caricaturi gratuite te așteaptă la deschiderea primei librării Alexandria din Bistrița!
Adaugă comentariu nou