Normele de aplicare a legii privind taxa auto, prin HG, în maxim 15 zile de la publicare în Monitor
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit căreia românii care cumpără o maşină pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă trebuie să o achite.
Pentru a fi publicată în Monitorul Oficial, legea trebuie transmisă de la Preşedinţie către Camera Deputaţilor, instituţie care va trimite actul normativ la Monitorul Oficial pentru publicare.
După ce va intra în vigoare Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în termen de maximum 15 zile, Guvernul va aproba, prin hotărâre, normele de aplicare a acesteia.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Astfel, persoanele care au plătit pentru taxa de poluare sume mai mari decât cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghişeele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa, în condiţiile legii.
Normele de aplicare a legii privind taxa auto vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, respectiv după publicarea în Monitorul Oficial, informează Ministerul Mediului.
Potrivit legii care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită, o singură dată, atât pentru autovehiculele noi sau second - hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită. Aceasta se calculează pe baza unor criterii obiective (tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare), luând în considerare şi deprecierea autoturismului.
Această lege elimină şi discriminarea indirectă menţionată în hotărârile Curţii Europene de Justiţie, în cele două cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene. În aceste hotărâri, este precizat că regimul de impozitare prevăzut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directă, dar poate genera o discriminare indirectă din cauza efectelor sale, descurajând importurile de autovehicule.
Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor; Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului; Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile; Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclişti.
Comentarii
O porcarie mai mare nici ca putea sa debiteze domnul ministru de la UDMR cu aceasta forma a legii... Asa este, ca in dreptul mediului, exista principiul potrivit caruia, "poluatorul plateste", este cel mai corect mod in a lupta pentru o atmosfera curata si lipsita de poluanti, iar cel care polueaza, cu cat o face mai "tare" cu atat sa plateasca mai mult... Pana aici este ok... insan forma prin care se aplica este de toata "caca-ua"... !
Aceasta taxa, vrem nu vrem, are un caracter de "constrangere"... intr-un fel sau altul ne obliga sa cumparam masini cat mai performante si cat mai nepoluante si daca s-ar putea, sa fie numai de la noi din Romania... Ce mai... asta este !!! "Praf in ochii fraierilor " !
In primul rand, unde, in ce tara a lumii, se mai emit legi, prin care sa se aplice retroactiv, anumite prevederi, cu caracter de "constrangere" ? Cand oamenii si-au cumparat autoturismele inainte de 2007, era o alta forma de "constrangere" si-i zicea "vama... sau accize"... si avea acelasi caracter ca si astazi - unul deghizat in a determina romanii sa nu-si mai cumperte masini din strainatate ci doar din tara, asa cum este si cu aceasta "taxa de poluare" cu care ne scoate ochii onor domnul ministru al mediului ( UDMR-ist ) . Atunci am cumparat o masina si m-am achitat de "pedeapsa" stabilita de statul roman ... asa cum era formulata ea atunci... Stau si ma intreb, de ce trebuie eu sa suport de doua ori... o "pedeapsa" de "neconformitate"... ca am indraznit sa-mi cumpar masina dinafara tarii si nu din interior si sa mai platesc inca o data aceasta " amenda" cand imi revand masina ( ca la urma urmei, este ca un fel de amenda ) ? Asa ceva nici ca s-a mai pomenit... Auzi domnule acuma-i zice "taxa de poluare" ... pe care vezi doamne atunci n-am platit-o... Mai sa fie ... !!! Ptiu Drace... !!!
S-apoi, daca "poluatorul plateste"... de ce trebuie dati toti banii deodata, la inceput si nu pe rand, pe masura folosintei autoturismului astfel achizitionat ? De ce n-as putea plati aceasta taxa, anual, odata cu plata impozitului pe mijlocul de transport, sau inclusa in consumul de combustibil care ar fi cel mai corect? Cu cat circuli mai mult cu masina, cu atat vei polua mai mult si cu atat vei plati mai mult... nu ? Nu vi se pare ca asa era cel mai corect domnule ministru UDMR ?Domnilor guvernanti care ne batojocoriti ?
Sa va fie rusine, ca ne aduceti in postura sa " explodam" in momentul in care va vom " strange in brate"... de bucurie si de placere, fata de modul cum ganditi si cum ati inteles sa ne mai "constrangeti" si sa ne mai batojocoriti ,sa nu cumparam masini din strainatate !
Stimati concetateni de etnie maghiara, cum puteti suporta astfel de ministru, care va reprezinta... intr-un fel sau altul ...? Domnilor 50% din Romania, care i-ati votat pe acesti guvernanti, cum puteti suporta asa ceva ?
Domnilor, guvernanti, sa va dati Dvs peste cap, ca romanii or sa-si cumpere masini din strainatate, si de crapati de ciuda si de necaz, pentru ca alea, chiar second fiind, au calitatea tehnica mult mai buna si sunt mult mai ieftine... asa dupa buzunarele noastre ale tuturor, iar cele din tara, se vor vinde unde vreti Dvs in strainatate eventual, ca noi n-avem bani ptr ele... ! Interesant, ca intocmai Dvs care ati facut aceasta lege... aproape nici unul nu aveti masini cumparate de aici din Romania, ci tot felul de BMW-uri, de Mercedesuri... si mai stiu eu ce alte "luxuriante"...
Acum la inceput de an, va doresc din partea Lui Dumnezeu, tot binele din lume, asa cum ni-l doriti si Dvs ! Nu va spun "La multi ani"... Doamne fereste ! Astept sa va vad dusi odata... "exploda-v-ar "microcipurile"... cu care ganditi !
Adaugă comentariu nou