Note de lectură

Mihai Lucian Valea

Ampla lucrare documentară „Asociaţiunea ASTRA rediviva”, apărută la Editura ASTRA, Sibiu, în anul 2012, este structurată pe trei părţi mari. Prefaţa volumului este semnată de către însuşi preşedintele asociaţiei, prof. dr. Dumitru Acu, iar motivaţia realizării volumului aparţine coordonatorului colectivului de realizatori, prof. Ioan Seni.
Prima parte a lucrării cuprinde programul celei de-a 104-a adunări generale, lansările de carte şi vernisajele expoziţiilor prilejuite de eveniment, continuând cu ecourile acestuia în presa străină.
Partea a doua, cea mai amplă, are opt capitole, de la trecutul, prezentul şi viitorul asociaţiei, la secţiunea ştiinţifică. Este o amplă sinteză a întregii plaje de preocupări şi activităţi acoperită de munca şi sacrificiul inimoşilor astrişti năsăudeni, dar nu numai.
Partea a treia, structurată pe două capitole, face în principal, referire la simpozionul „Românii din afara graniţelor ţării, istorie, cultură, spiritualitate”.
Nivelul şi ţinuta ştiinţifică la care ne sunt prezentate opiniile autorilor lucrării este înalt, transmiţându-ni-se pe această cale o importantă cantitate de informaţie validă. De acea putem face abstracţie de neînsemnate, dar inerente stângăcii stilistice şi prozodice (pp. 427-428), ori de tratările extrem de concentrate ale unor momente esenţiale din istoria românilor, ceea ce creează impresia că istoria noastră ar începe cumva cu Epoca Decebal, realitatea anterioară trebuind să rămână ascunsă: „terra incognita” sau „hic sunt leones”…
Din punct de vedere documentaristic, prin diversitate, conţinutul, cantitatea şi calitatea informaţiilor transmise, volumul poate constitui temeiul pentru o viitoare monografie ASTRA. Pe măsură ce-i parcurgi paginile, intri într-o lume aparte în care poţi întâlni semeni întru preocupări, concepţii şi activităţi. Ei sunt autentici luptători pentru afirmarea românismului; pentru ei scrisul este cel mai puternic instrument de acţiune.
Felicităm din suflet harnicul şi inimosul colectiv de realizatori ai volumului, dar şi pe coordonatorul acestuia, prof. Ioan Seni, le dorim tuturor putere de muncă, noi şi importante realizări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5