Noua Orchestră Transilvană, la 25 de ani. Amplu eveniment aniversar la Bistriţa

Noua Orchestră Transilvană a marcat 25 de ani de activitate neîntreruptă printr-un eveniment aniversar. Noua Orchestră Transilvană a fost fondată în 1999 de către Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa. Orchestra a suplinit o nevoie culturală în acest sfert de veac de activitate concertistică, iar publicul meloman bistriţean s-a ataşat iremediabil de acest proiect muzical de amploare şi l-a susţinut entuziast. Existenţa Noii Orchestre Transilvane a realizat aspiraţia bistriţenilor de a avea o stagiune muzicală permanentă în oraş în Bistriţa. Orchestra a suplinit de fapt rolul unui întregi instituţii profesioniste de spectacole în toţi aceşti ani. De fapt, Noua Orchestră Transilvană a devenit o veritabilă instituţie a oraşului! Noua Orchestră Transilvană e formată din peste 50 de muzicieni care concertează în diferite formule, extinse sau restrânse, camerale şi de-a lungul timpului a promovat şi înglobat talentele interpretative (instrument sau voce) ale comunităţii bistriţene, sporind astfel legătura strânsă cu aceasta. De asemenea trebuie menţionat colaborarea constantă a Centrului Cultural Municipal George Coşbuc, instituţia culturală fanion a municipiului, cu Nouă Orchestră Transilvană pentru a realiza, pe lângă concertele din stagiunea muzicală permanentă, şi a două mari evenimente ce au devenit tradiţie în oraş Bistriţa Lirica (concert în aer liber în Centrul Istoric) şi Concertul de Anul Nou. An de an, inclusiv anul acesta, orchestra a susţinut nenumărate concerte în oraş, ultimul de amploare (Recviemul de Mozart, Muzica Apelor de Handel şi Imnul Zadok the King) cu o extrordinară semnficaţie simbolică a fost cel prilejuit de Comemorarea a 80 de ani de la Exodul Saşilor în Biserica Evanghelică (Bistriţa) împreună cu Corul Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj.
Evenimentul aniversar s-a constituit dintr-un Concert Vocal-Simfonic Aniversar şi o Masă Rotundă Aniversară. La simpozionul dedicat istoriei şi prezenţei muzicale a Noii Orchestre Transilvane (NOT) din 17 noiembrie 2024 de la Palatul Culturii, au fost invitaţi Gavril Ţărmure (manager CCMGC şi fondator NOT), Romeo Rîmbu (dirijor NOT şi director artistic), Claudiu Hontilă (solist, concertmeister NOT), Silvia Sbârciu (manager Filarmonica Transilvania), Prof. Univ. Dr. Constantin Rîpă (Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj), Prof. Univ. Dr. Constantin Andrei (Academia de Muzică Gheorghe Dima, Cluj), scriitorii Dan Coman şi Menuţ Maximinian pe lângă intervenţii legate de activitatea NOT fiind proiectat un film cu imagini din arhiva turneelor NOT în Japonia, Polonia, Elveţia.
În aceeaşi zi Concertul Vocal-Simfonic Aniversar de la Palatul Culturii a adus în faţa unei săli arhipline Carmina Burana de Carl Orff, Uvertura Operei „Forţa Destinului” de Giuseppe Verdi. Au evoluat Corul Filarmonicii de Stat Transilvania (dirijor Cornel Groza) şi soliştii Claudiu Hontilă (violonist), Cosmin Ifrim (tenor), Adrian Mărcan (bariton), Lorena Puican (soprană). Concertul a adus 120 de artişti (orchestră, cor, solişti) pe scena Palatului Culturii din Bistriţa, fiind un adevărat regal muzical. Carmina Burana – în traducere Cântece Burane, Burana fiind vechea denumire a regiunii Bavaria din Germania – , creaţie care i-a adus lui Orff celebritatea absolută, este o cantată scenică profană, unică în felul ei. Sursa de inspiraţie o constituie cântece şi poezii în latina veche, germana Evului Mediu şi în franceza aceleiaşi perioade, dintr-un manuscris din secolul XIII, păstrate în mănăstiri benedictine, editate de către J. A. Schmeller.
Odată găsită o sonoritate, o linie melodică, un ritm, sunt repetate mereu în forma iniţială. Efectul este straniu, neaşteptat și în același timp spectaculos. Compozitorul afirma după parcurgerea textelor, referitor la muzica pe care a compus-o: “Am scris muzica foarte repede (…). În puţine săptămâni, lucrarea era gata gândită (…). Muzica îmi era atât de cunoscută, pulsa în mine atât de viu, încât pentru a o cânta nu aveam nevoie de note scrise. Când mi s-a cerut partitura, a trebuit să recunosc realitatea că ea nu exista decât în câteva părţi schiţate pe hârtie”.
Organizatorii evenimentului au fost Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”, Societatea de Concerte şi Ministerul Culturii , proiectul fiind finanţat de Ministerul Culturii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5