Nunta Zamfirei, un megafestival cu peţitori din ţară şi străinătate

O manifestare de o amploare şi conotaţii deosebite, un punct de reper în cultura municipiului şi judeţului nostru, îl reprezintă consacratul, cunoscutul şi apreciatul Festival Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, aflat la cea de-a XXI-a ediţie, organizat de instituţii de prestigiu – Primăria Bistriţa, Palatul Culturii Bistriţa (CCM Bistriţa) şi Uniunea Mondială de Folclor IGF, în perioada 28-31 iulie, unde participă formaţii şi ansambluri de elită din municipiu, din ţară şi invitaţi speciali cu ansambluri folclorice din Turcia, Argentina, Serbia, Israel, Insulele Canare, Bulgaria, Italia şi Rusia.
De peste văi, de peste mări şi oceane, artişti profesionişti au încântat numeroasa asistenţă aflată în faţa frumoasei şi semnificativei scene amplasată în faţa reprezentativului Palat al Culturii din Bistriţa.
În seara deschiderii festivalului, 28 iulie, începând cu ora 20.00, mulţimea adunată cu mic cu mare, dornică de a vedea şi auzi valori ale cântecului şi dansului românesc şi mondial, a asistat la un emoţionant moment de deschidere, unde s-au rostit speciale şi lămuritoare alocuţiuni privind valoarea şi importanţa deosebită a acestui eveniment în municipiu, ţară şi pe mapamond.
În alocuţiunea rostită la deschiderea festivalului, dr. Dorel Cosma, directorul prestigiosului eveniment „Nunta Zamfirei”, director al Palatului Culturii Bistriţa şi preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor, omul care este părintele festivalului, a adresat un cuvânt de salut şi bun venit tuturor celor prezenţi şi formaţiilor participante din ţară şi străinătate la această „minunată şi cuprinzătoare nuntă aleasă şi ospitalieră”.
A fost intonat, de un grup folcloric bistriţean, imnul festivalului „Festival la Bistriţa...), imnul Palatului Culturii Bistriţa şi Imnul Naţional al României.
Fiind invitaţi, au exprimat elogioase gânduri, sentimente şi aprecieri la manifestare şi organizatori, care este un punct de reper pentru judeţ, prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Juudeţean – Alexandru Pugna, primarul municipiului Bistriţa, „naşul” acestei nunţi culturale – Ovidiu Creţu, care au scos în evidenţă faptul că acest festival este unul de ţinută mondială, este reprezentativ pentru Bistriţa, România, Europa şi mapamond, unde evoluează elitele folclorului mondial.
După prezentarea tuturor formaţiilor participante şi a delegaţiilor, cu drapelele fiecărui stat, au intrat în rol cei doi buni prezentatori ai festivalului – Doris Gîţa şi Mihai Berbunschi, care au făcut o pertinentă prezentare a celor care au evoluat.
După deschiderea festivă au urmat splendide şi valoroase concerte de muzică autentică şi folclor de valoare susţinute de formaţii de prestigiu şi catalogate ca reprezentative în domeniul artei, încântându-i pe „nuntaşi” (spectatori); primul care a dat tonul la cântec şi petrecere a fost renumitul Ansamblu Folcloric Naţional „Transilvania” Maramureş, care a făcut o demonstraţie de suită valoroasă de jocuri populare, din diferite zone ale ţării, inclusiv un obicei de nuntă maramureşan, cu solişti vocali şi instrumentişti. Au evoluat la modul superlativ,. Încântând asistenţa şi primind ropote de aplauze la scenă deschisă Ansamblul folcloric din Bulgaria, urmat de Ansamblul folcloric Rehovot din Israel, Ansamblul folcloric din Serbia, prima seară fiind încheiată de evoluţia Ansamblului folcloric din Argentina, toate formaţiile având puncte forte în program şi o ţinută scenică deosebită.
O plăcută surpriză a fost făcută spectatorilor prin proiecţia, pe faţada Palatului Culturii Bistriţa – video 3 D mapping, cu efecte de lumini şi lasere care au încântat asistenţa.
„Zamfira şi Viorel” au deschis o altă lume valoroasă în folclorul naţional şi mondial, invitând la „Nunta Zamfirei” pe mesagerii talentaţi ai identităţii popoarelor, cu obiceiurile şi tradiţiile lor, datorită unor valoroşi şi reprezentativi organizatori ai unor megaevenimente.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5