O carte deosebită

prof. Augustin Rus

   Recent, am intrat în posesia unei cărți deosebite unde se află concentrată „înțelepciunea  milenară” din diferite domenii, exprimată de autori anonimi sau de mari gânditori ai lumii. Cartea se numește „ENCICLOPEDIA  ÎNȚELEPCIUNII” și după ce am parcurs-o, am „așezat-o cu credință căpătâi”, considerând-o „hrisovul cel dintâi”deoarece  în „cuvinte potrivite” este adunată multă înțelepciune de care ai nevoie toată viața.

   Am spicuit câteva exemple   …

 1. Dacă ești înțelept, nu te opune bogatului, cârmuitorului, copilului, bătrânului, ascetului, înțeleptului, femeii, prostului și învățătorului.
 2. Doar cel învățat, vede oboseala învățaților   …
 3. La ce bun o candelă în mâinile unui orb  …
 4. E imposibil să semeni una și să culegi alta. Pe măsura seminței semănate va fi și rodul.
 5. Visele suferindului, întristatului, încrâncenatului, ale îndrăgostitului și ale omului beat sunt irealizabile.
 6. Nu există prieten comparabil cu sănătatea și dușman comparabil cu boala.
 7. Vorba bună rostită de cineva, dacă n-o urmezi, e la fel de nefolositoare ca floarea minunat colorată, dar fără miros.
 8. Șase persoane nu-i țin minte pe cei care i-au ajutat odinioară   …   elevul pe profesor, fiul însurat pe mama, soțul care nu mai iubește, pe soție, cel care și-a atins scopul, pe ajutorul lui, cel scăpat din hățiș, pe călăuză, bolnavul, pe doctor.
 9. Nebunul se consolează cu trecutul, prostul cu viitorul, înțeleptul cu prezentul.
 10. Două sunt căile celor înțelepți în această lume stearpă și nestatornică   …   să se înfrupte din nectarul cunoașterii superioare sau să se desfete cu tinere frumoase.
 11. Timpul nu iubește și nu urăște pe nimeni, el este cu toți indiferent.
 12. Știința este soluția multor îndoieli, ea reprezintă capacitatea de a vedea cele ascunse, ea este o fereastră către toate cele   …
 13. Măreț e acela care se face orb la vederea nevestelor altora, șchiop în goană după bogăția altora și mut  când aude hulă la adresa aproapelui.
 14. E puternic omul care îndepărtează de la el   …   lăcomia, răutatea, lașitatea, senzualitatea excesivă și lipsa de mulțumire.
 15. De darul vorbirii au parte mulți, de înțelepciune doar cei aleși.

 

Comentarii

07/10/21 08:43
Olimpiu Nușfelean

Cîteva scurte comentarii la exemple:
1. Dacă ești înțelept nu te împotrivești înțeleptului: adică nu îți ești potrivnic!
10. Glumă: Poți fi înțelept și însurat? Într-un asemenea caz, cum poți să te răsfeți cu fete frumoase? E imposibil. Nu doar... imoral. Te mulțumești cu înțelepciunea venită după însurătoare?
15. Mulți au darul vorbirii, puțini, înțelepciune. Oare la urne de ce îi alegem mereu pe cei cu darul vorbirii? Și: după alegeri, de o parte sînt cei cu darul vorbirii, la comenzi, de cealaltă parte, înțelepții, cei care au ales. Rezultă că mereu se întîmplă ca înțelepții să-i aleagă pe cei cu darul vorbirii...
O zi bună!...

07/10/21 19:55
Rus Augustin

Stimate domnule Olimpiu Nușfelean,
„Înțelepte comentarii” ... mulțumesc sincer.
Cu stimă și respect, Rus Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5