Întâmplări și fapte … din trecut
Prin diferite întâmplări și fapte ce s-au petrecut în timpuri mai apropiate sau mai îndepărtate de zilele noastre, putem afla multe despre viața oamenilor din acele timpuri, despre comportamentul lor, despre modul de gândire, despre relațiile dintre ei, despre idealurile pe care le au, etc.
Iată câteva exemple …
1. Dojană … Thales din Milet (624-546 î. Hr.), care a avut între preocupările sale și observarea astrelor, mergând spre locul de unde putea cuprinde cu privirea cerul, s-a împiedicat și a căzut într-o groapă. O femeie care l-a ajutat să iasă, l-a dojenit … „Cum poți avea pretenția să cunoști ce se petrece în cer, când nu ești în stare să zărești ce este la picioarele tale?”.
2. Dorință … Regele Franței Ludovic al XIV-lea (1638-1715), îl întreabă pe un nobil din anturajul său, despre care știa că este foarte ambițios, dacă știe limba spaniolă. Acesta îi răspunde că nu o știe, dar bănuind că regele ar avea în vedere să-l trimită în Spania cu ceva misiune, poate ca ambasador, se pune cu râvnă și învață limba spaniolă. Apoi se prezintă la rege spunându-i că a învățat spaniola și poate sta de vorbă cu spaniolii. Regele i-a replicat însă … „Vă felicit, veți putea citi Don Quijote în original …”.
3. Îndemn … Ajuns prim consul, după 18 Brumar 1799, Napoleon Bonaparte (1769-1821) era secondat de Jean Jacques Cambaseres (1753-1824) în calitate de al doilea consul și de Charles-Francois Lebrun (1739-1824), în calitate de al treilea consul. Între modul lor de viață erau deosebiri esențiale, ceea ce l-a făcut pe Napoleon să concluzioneze … „Cine vrea să mănânce repede să vină la mine, cine vrea să mănânce bine să se ducă la al doilea consul, iar cine vrea să mănânce prost, la al treilea …”.
4. Tentativă … Participând la o reuniune extrem de plicticoasă, fizicianul Thomas Alva Edison (1847-1931) se strecoară spre ușă pentru a prinde ocazia să plece. Tocmai când era pe punctul de a reuși, vine gazda la el și îi spune … „Este o mare onoare pentru noi să vă avem ca oaspete. La ce mai lucrați acum?”. Răspunsul primit de gazdă … „La evadarea mea! …”.
5. Răspuns … Marele fizician Albert Einstein (1879-1955), călătorind cu trenul s-a dus la vagonul restaurant ca să cineze. După ce s-a așezat la masă, vrând să consulte meniul, a constatat că nu are la el ochelarii. De aceea a chemat un chelner și l-a rugat să-i citească lista cu meniuri. Acesta s-a scuzat foarte jenat … „Îmi pare rău domnule, nici eu nu știu să citesc … !”.
6. Constatare … Întrebat de către un diplomat cam câți oameni lucrează la Vatican, papa Ioan XXIII (1958-1963) a răspuns zâmbind … „Oh, numai jumătate din ei!”.
7. Sensurile vieții … la vechii greci - „viață bună” …
la romani - „viață virtuoasă ” …
la vechii evrei - „viață veșnică” …
Adaugă comentariu nou