Zâmbete din … timpuri trecute
Joi, 08/31/2017 - 12:01
prof. Augustin Rus
Întâmplări mai deosebite sau expresii cu mai multe înțelesuri au existat încă din antichitate. Reamintirea lor în zilele de azi ne poate aduce zâmbetul, ne poate crea o stare de bună dispoziție de care avem nevoie în „vremuri tulburi” sau „liniștite”. O selecție a lor este destul de dificilă … totuși nu chiar imposibilă.
Să începem cu … antichitatea.
- Celebrul general teban Epaminondas, fiind invitat să ia masa la unul dintre prietenii săi bogați, a cerut să i se aducă mâncăruri simple, obișnuite. Când prietenul l-a întrebat de ce procedează așa, i-a răspuns – pentru ca să nu uit la tine cum trebuie să trăiesc la mine acasă …
- Regele Egiptului, Ptolemeu, l-a întrebat odată pe matematicianul Euclid dacă nu există vreo cale mai scurtă între două puncte decât cea din teoria sa, întrebare la care Euclid a răspuns că nu există altă cale … nici chiar pentru regi …
- Cicero spunea despre Cannius Revilius, cel care fusese consul doar o singură zi, că acesta a fost atât de vigilent încât n-a dormit nici o noapte … în timpul consulatului său…
- Încă din antichitate, frizerii erau cunoscuți ca fiind foarte vorbăreți. Un rege macedonean cheamă la el un frizer pentru a-i tăia părul. La întrebarea frizerului cum dorește să fie tuns, regele a răspuns scurt … în tăcere …
- Împăratul roman Titus avea darul de a imita perfect scrisul oricui. Între cunoscuți, se spune că a afirmat odată, că visul său a fost să ajungă un falsificator celebru, dar a trebuit să se mulțumească să fie … doar împărat …
- După bătălia de la Actium, câștigată de Octavianus, urmau să fie executați mai mulți prizonieri, printre care și unul ce se numea Mitellus, cunoscut ca fiind un dușman înverșunat a lui Octavianus. Fiul acestuia, luptase însă cu vitejie în armata lui Octavianus și auzind că tatăl său urmează să fie executat, a cerut împăratului, drept recompensă pentru devotamentul și vitejia sa, să fie executat el în locul tatălui său. Octavianus , îl iertă pe Mitellus și nu primi jertfa fiului său.
- Un rege al Spartei își iubea foarte mult copiii și de aceea se juca mereu cu ei. Într-o zi, cineva îl găsi în mijlocul lor, călare pe un băț. Rușinat, regele îi ceru celui ce l-a văzut în această ipostază să nu povestească scena decât acelora care … au și ei copii …
Meniu principal
Ultimele stiri
Vin, 10:59
Două miracole ( sau mai multe ) Cultura
Comentarii
Iuliu -
Joi, 17:01
Motto:
"Alea jacta est! (zarurile au fost aruncate)"
( Iulius Cezar)
Buletinele de vot pentru...
Opinia publică 3 -
Joi, 16:54
Ce rost mai au? Ca să ajungă directori, cu trăiască partidul! Unii se pricep bine la asta.
Marin Lefter -
Joi, 15:17
Un discurs curajos, dar prea direct. Discuțiile politice ar câștiga mai mult din tonuri...
Leon -
Joi, 11:06
Motto:
„Dar astfel de cazuri când ipocrizia
E asociata chiar cu poezia,
Crime moraliștii noștri...
Irina Mirauti -
Joi, 10:22
Buna ziua domnule Director,
Sunt Irina Mirauti din Cluj Napoca si Corul "Viva la Muzica". Va scriu...
Aniversări
Cu ocazia zilei de naştere, gândurile noastre bune se îndreaptă către rapsodul popular TEODORA PURJA, distinsă cu titlul de Tezaur Uman Viu.
Cu ocazia aniversării zilei de naștere, adresăm cele mai călduroase felicitări și urări de bine domnului SORIN SFINTEAN, primar al comunei Şieu...
La popas aniversar, adresăm calde urări preacucernicului părinte BOGDAN PENŢA, preot paroh la Hălmăsău.
Divertisment
„De nu-mi spunea el, cu franchețe, / Că-s grav bolnav, că-i vai de mine / Trăiam ca prostul, mult și bine / Și-aș fi murit de bătrânețe”.
Comentarii
Fugit irreparabile tempus - Vergiliu, Georgicele (III, versul 284). „Timpul zboară fără reîntoarcere" si nu bagam de seama ca astazi 31 august se sarbatoreste Ziua Limbii Române . Sarbatorirea zilei limbii romane a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013. Prin urmare, în România Ziua Limbii Române se sărbătorește la 31 august, aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova inca din anul 1990.
Adaugă comentariu nou