Mari personalități ale lumii antice. MARCUS ANTONIUS (82 – 30 Î. Hr.)
-
View the full image
Bustul lui Marcus Antonius, https://ro.wikipedia.org/
S-a născut la Roma în anul 82 î.Hr. când aici aveau loc lupte și măceluri între grupările popularilor și optimaților. Familia în care se născuse reușea cu greu să răzbată în hățișul acestor conflicte. O speranță apare în naul 75. î.Hr. când tatăl său, Marcus Antonius ajunge pretor și este numit de senat comandant al flotei destinate a curăța Mediterana de pirați. Confruntările cu aceștia nu au însă rezultatele scontate, asaltul asupra insulei Creta se termină cu o înfrângere rușinoasă a romanilor, iar într-o luptă din Orient, Marcus Antonius moare. Crescut într-o atmosferă de intrigi, cu prietenii dubioase și uneori periculoase, adolescentul , apoi tânărul Marcus Antonius începe să impresioneze prin forța sa fizică și istețimea minții. Se alătură primului triumvirat format din Cezar, Pompei și Crassus sperând să obțină cât mai multe avantaje și să răzbune uciderea unor apropiați și rude. Ridicat la rangul de ofițer încă de la vârsta de 27 de ani, Antonius este trimis în Orient sub ordinele lui Gabinius, remarcându-se în luptele din Palestina și Egipt, unde o întâlnește pentru prima dată pe Cleopatra în vârstă de 14 ani, care nu-i stârnește deocamdată interesul. Idolul militar al lui Antonius, aflat încă în Orient, începe să devină Cezar, care lupta din greu în Galia împotriva curajosului Vercingetorix. În disputa dintre Cezar și Pompei, Antonius se emarcă prin perspicacitate, îndrăzneală și curaj, contribuind decisiv la înfrângerea lui Pompei în bătălia de la Pharsalus din anul 48 î.Hr. După ce l-a capturat și ucis pe Pompei, Cezar zăbovește în Egipt fiind cuprins în mrejele Cleopatrei, lăsând lui Antonius rezolvarea complicatei situații de la Roma și din unele provincii. Întors la Roma, Cezar îi reproșează duritatea măsurilor întreprinse de acesta, fiind aproape de separare totală. Antonius iese din nou în evidență după asasinarea lui Cezar la idele lui martie ale anului 44. î.Hr., când în tulburătoarea situație se formează „al doilea triumvirat”, o alianță pe 5 ani între Octavianus, Antonius și Lepidus. Aceștia au spulberat armata lui Cassius și Brutus la Philippi în anul 42 î.Hr. deshizând o nouă perioadă în istoria Romei. Marcus Antonius pleacă în Orient, Octavianus la Roma iar Lepidus în nordul Africii.
Ajuns în Orient în primăvara anului 41 î.Hr., pe când zăbovea la Ephes, trimite un mesaj special Cleopatrei, invitând-o la Tarsus, fără să-și dea seama că întâlnirea aceasta avea să-i schimbe întregul curs al vieții sale. În urmă cu patru ani, Antonius o cunoscuse la Roma pe această femeie seducătoare, spirituală, cultivată și prevăzătoare, care însă nu se grăbi să vină la chemarea sa, la Tarsus. A apărut mai târziu cu corăbii cu prore aurite, cu pânze de purpură și vâsle de argint, adăpostită sub un falnic baldachin, impresionând puternic pe Antonius. După ce au petrecut câteva săptămâni la Tarsus, Cleopatra l-a invitat pe triumvir să petreacă împreună la Alexandria iarna anilor 41-40 î.Hr.
După lupte cu pirații și parții, Antonius revine în Italia, se întâlnește cu Octavianus, se căsătorește cu sora acestuia Octavia, care reușește să-l țină trei ani departe de Cleopatra , care născuse în anul 39 î.Hr. doi gemeni.
Viața lui Marcus Antonius începe să fie marcată tot mai mult de întâlnirile și disputele cu Octavianus, cu soția sa Octavia și apoi cu Cleopatra care îl atrage ca un magnet. Neputându-se despăți de Cleopatra, făcând fapte nepermise unui aristocrat roman, Antonius intră în conflict deshis cu Octavianus care în înfrânge în marea confruntare de la Actium din sept.31 î.Hr. Disperat și demoralizat se refugiază în Egipt unde își curmă viața împreună cu Cleopatra în anul 30 î.Hr.
Viața și faptele sale au impresionat puternic pe contemporani, istorici și scriitori le-au descris, spre cunoaștere.
Prof. Rus Augustin
Comentarii
Așa-i când te naști într-un secol de intrigi și răutăți; nu mai este loc pentru dragoste, liniște. Sora lui Octavian era și ea o cerebrală, o frigidă ca frate-so, n-aveai cu cine face casă bună. Cât despre soția lui Octavian, asta era mama scorpiilor. Ea l-a nenorocit cu exilul și pe poetul Ovidiu. Povestiți plăcut istoria, dle. Augustin. Așa vor îndrăgi-o și alții.
Adaugă comentariu nou