Întâmplări … ciudate
Lun, 11/15/2021 - 07:35
prof. Augustin Rus
Viața oamenilor într-un trecut mai apropiat sau mai îndepărtat de zilele noastre, a fost marcată și prin întâmplări, prin momente, prin atitudini, etc. mai ciudate, unele cu un sfârșit tragic, altele cu haz.
Iată câteva exemple …
- … La 27 ianuarie 1837, poetul rus Aleksandr Sergheevici Pușkin se duelează cu căpitanul d-Anthes, cel cu care îl înșelase soția, după ce au stabilit în scris condițiile duelului. Rănit grav, Pușkin va muri a doua zi, după o mare suferință
- … La 24 februarie 1848, Nicolae Bălcescu, aflat la Paris îi scrie prietenului său Vasile Alecsandri … „Iubite cetățene și amic. Îți eram dator demult cu un răspuns, mă plătesc azi dar în scurt, căci timpul îmi lipsește și sunt ostenit tare, de vreme ce de trei zile trăit-am tot pe ulițe. Află că nația cea mare s-a ridicat, și că libertatea lumei s-a mântuit. Minunată revoluție, ce te căiesc amarnic că n-ai văzut-o cu ochii, va schimba fața lumei. Regele a fugit. Republica e proclamată de toți. Îți alătur aici o ruptură din catifeaua ce acoperea tronul lui Louis Philippe sfărâmat astăzi 1 ½ ore. Însumi am smuls-o în Tuilleries și m-am gândit ca să-ți fac și ție o părticică și să-ți dovedesc că chiar în minutele cele mai mari și mai solenele ce am petrecut în viața mea, cugetarea mea s-a întors către tine” … „Nu poci a-ți scrie mai mult … Amicul tău N. Bălcescu … Frăție și speranță !”.
- … La 25 octombrie 1881 se naște la Malaga Pablo Picasso. Noul născut parcă nu respira și nu scotea nici un sunet. Moașa a încercat tot ce a știut pentru a-l aduce la viață, apoi a renunțat, ocupându-se de mamă. Un unchi al micuțului, doctorul Salvador Ruiz, care se afla prin preajmă, i-a pus la nas un rotocol dens de fum de țigară, la care nou-născutul a reacționat instantaneu, începând să se miște și să plângă. … Viața unui geniu al artelor, era pe punctul de a se curma din fașă …
- … La 19 aprilie 1906 un stupid accident va pune capăt vieții savantului Pierre Curie, descoperitorul, alături de soția sa Marie, a două elemente radioactive – polonium și radiu. Pe când traversa strada Dauphine, alunecă și cade iar roata unui camion îi strivește capul.
- … La 27 februarie 1936, moare la vârsta de 86 de ani fiziologul Ivan Petrovici Pavlov, descoperitorul reflexului condiționat, pentru care a primit premiul Nobel în 1904. Acesta afirma că … „Fericirea omului se află undeva între libertate și disciplină. Singură libertatea fără o disciplină riguroasă și singure regulile fără sentimentul libertății nu pot crea o personalitate umană completă” …
- … La 5 martie 1946 la Westminster College din Foulton, Missouri, S.U.A, Winston Churchill trage semnalul de alarmă în legătură cu expansionismul sovietic care a format o „cortină de fier de la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică”. Momentul este considerat începutul … „războiului rece” …
- … La 12 octombrie 1960 Nikita Hrusciov prim-secretar al P.C. al U.S, participă la o sesiune a O.N.U la New York. Nemulțumit de acuzațiile delegatului filipinez Lorenzo Sumulong, intervine intempestiv în discuții, își scoate pantoful din picior și bate cu el în masă, făcându-l pe acesta … „lacheu al imperialiștilor” …
- … În 1963, Președintele S.U.A, J. F. Kennedy trece prin orașul Dallas însoțit de o coloană de automobile. Când mașina în care se afla încetinește la o curbă din Dealey Plaza, se aud împușcături și Președintele este rănit la cap. Dus în grabă la cel mai apropiat spital, moare în scurt timp.
- … Recent, un pasionat cititor și colecționar de cărți, intră într-o librărie și ajungând în sala unde era un raft cu „Noutăți editoriale”, constată că nu era nici un client, și începe să le cerceteze. Apare însă repede o vânzătoare care nu îl întreabă dacă îl poate ajuta cu ceva, ci îi cere să îi prezinte „certificatul verde”. Clientul îi răspunde că el știe că un asemenea „document” se prezintă la intrarea într-un mol, ori librăria nu este mol. Vânzătoarea insistă să îi prezinte certificatul verde, altfel trebuie să părăsească urgent încăperea. Neavându-l, clientul se îndreaptă spre ieșire, însoțit de vânzătoare care are grijă ca nu cumva să o cotească spre alt raion. La ieșire, clientul îi spune vânzătoarei … „A venit un prost să cumpere cărți și îl scoateți afară, deși nu se afla nimeni în jurul său ” … Librăreasa nu comentează, ea o ține pe a ei … stimabile, documentul verde …
Meniu principal
Ultimele stiri
Dum, 16:23
Incendiu violent la o casă din Caila Dum, 16:07
O şoferiţă din Braniștea a ajuns la spital Dum, 16:04
La mulți ani domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud! Dum, 11:51
La mulți ani profesorului IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Grigore Silaşi” Beclean! Dum, 09:52
Prof. Rus Augustin: Nu sunt nostalgic... Cultura
Comentarii
Rus Augustin -
Sâm, 15:11
Oare vom mai avea în istoria națională un asemenea „om al epocei ?”.
Paul -
Sâm, 12:27
Unirea Principatelor Române, din ianuarie 1859 numită impropriu „Mica Unire”, a fost primul pas...
V -
Sâm, 11:16
Putem sărbători oriunde, chiar și pe dealuri.„Asta este țara noastră,/Asta este...” Să mergem...
prof.V -
Sâm, 11:08
Recomandăm dlui. TS adunarea tuturor reportajelor publicate în presă, ca și această tabletă-...
Fam. Cosma -
Vin, 21:44
Fie-i țărâna ușoară! Omagiul nostru uneia dintre profesoarele care ne-a inspirat începuturile...
Aniversări
În ceas aniversar, adresăm cordiale urări de felicitare domnului Dan Claudiu Tămaș, vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, adresăm în ceas aniversar domnului profesor IOAN OLA, director adjunct al Şcolii Gimnaziale...
Este o zi binecuvântată pentru părintele Cristian Goia, protopop greco-catolic de Beclean, Bistrița și Rodna, care împlinește 50 de ani!
Comentarii
Formulând părerea despre fericire, fiziologul Ivan Petrovici Pavlov se dovedește un bun filosof. Iar filosofia lui este valabilă și azi, doar că nu o ia nimeni în seamă. La revoluție, ne-am câștigat libertatea, sau ne-am lărgit-o, dar am pierdut simțul disciplinei, fapt care ne costă foarte mult în dobândirea fericirii mult râvnite.
D-le profesor , istoria nu ne spune daca Picasso a fost sau nu fumator? Cu referire la punctul 9 (punctul 8 era parca cel de la Timisoara...) pot spune ca am vazut si eu (azi) un cetatean cu masca , purtata destul de corect , care statea pe o banca la strada , intr-un capat de sat unde nu se mai afla nimeni. Dar omul respecta reglementarile . Era pe domeniul public!
Adaugă comentariu nou