Acele trecute vremi …

Prof. Rus Augustin

   „Depărtate lucruri de ochii noștri ne învață cu acele trecute vremi   …” (M. Costin)

   Cine are răbdare și curiozitate să pătrundă în „ trecute vremi”, se poate întâlni și cu personalități feminine, care în situații deosebite au avut un anumit rol istoric, și, fără de care istoria ar fi mai săracă, mai fără de culoare, parcă mai seacă.

   Iată câteva exemple  -

  1. Doamna  Maria   …   În 24 sept. 1472 are loc la Suceava, cu mare fast, căsătoria lui Ștefan, domnul Moldovei, cu Maria Comnen de Mangop. Este a doua căsătorie a lui Ștefan, după cea din 1463 cu Evdochia de Kiev, răpusă de boală după numai patru ani de căsnicie. Nici Maria de Mangop nu a avut o căsnicie îndelungată alături de domnul Moldovei, deoarece în dec. 1477 va muri, fiind înmormântată la Putna.
  2. Femeie  călugăriță   …   La 13 iunie 1526, fostul călugăr Martin Luther, de 42 de ani, o ia în căsătorie pa Katharina von Bora, o călugăriță răzvrătită împotriva rigorilor impuse în mănăstire. Călugărul excomunicat și călugărița fugită de la mănăstire, se instalează la Mănăstirea Augustinilor primită în dar de la Frederic de Saxa, pe care o transformă într-o modernă pensiune de familie. Vor avea împreună șase copii, căsnicia lor fiind considerată de lutherani un model pentru familia creștină. Martin Luther are un moment de sinceritate  când afirmă   …   „Răbdare cu Papa, răbdare cu entuziaștii, răbdare cu discipolii, răbdare cu Katharina von Bora,   …   viața mea nu este decât o continuă răbdare !”.
  3. Femeie  deosebită   …   În oct. 1569 în Palatul domnesc din Iași se stinge din viață soția lui vodă Lăpușneanu, Ruxanda, văduvă de aproape doi ani, perioadă în care a purtat trebile țării alături de fiul său minor Bogdan. Vornicul Ureche scrie despre ea că era   …   „o femeie creștină, înțeleaptă, destoinică și dumnezeiască și la toate bunătățile plecată și milostivă”.
  4. Femeie puternică   …   Țarul Rusiei Petru I , decorează în oct. 1714, cu ordinul Sfânta Ecaterina, proaspăt instituit, pe soția sa Ecaterina, mulțumindu-i astfel pentru tăria sufletească de care dăduse dovadă în bătălia de la Stănilești, pe Prut din 1711, unde s-a purtat nu ca o femeie , ci ca un bărbat. Păstrându-și judecata și sângele rece, îi face dar învingătorului, marele vizir, toată caseta sa cu aur și bijuterii, convingându-l pe acesta să poarte tratative de pace cu consilierul imperial Șeremetiev, stabilind condițiile păcii.
  5. Femeie fumătoare   …   În 3 aprilie 1776 moare doamna Margaret Thompson din cauza unor serii prelungite de strănuturi provocate de o supradoză de tutun prizat pe nas. În testament, împătimita fumătoare dispune ca înmormântarea ei să se desfășoare după anumite reguli   …   sicriul să fie purtat pe umeri de șase dintre cei mai mari fumători din Londra, membrii cortegiului funerar să poarte la pălării panglici de culoarea tutunului, nu negre, fetele să tragă din țigări în timpul procesiunii, la fel și preotul oficiant, servitoarea să arunce cu foi de tutun de prizat asupra celor prezenți, iar mormântul să fie acoperit cu frunze din cel mai bun tutun olandez.
  6. Femeie  „incomparabilă”   …   În dec. 1809, după 13 ani de căsnicie cu Napoleon Bonaparte,  „incomparabila Josefina”, cum o numea el, consimte să divorțeze de cel căruia i se dăruise pentru prima dată într-o seară de dec. 1786, fără a bănui că va pătrunde astfel în istorie. Pentru a se putea căsători au folosit acte false, ea s-a întinerit cu patru ani, iar el s-a „îmbătrânit” cu un an și jumătate. Neputându-i dărui copii, treptat ea a devenit ușuratică și acaparatoare, el gelos și infidel, dar au continuat să poarte corespondență  și după despărțire.
  7. Femeie autoare de romane polițiste   …   În 16 sept. 1890 în mica localitate Torquay din Deonshire din Anglia, într-o familie înstărită, se naște Agatha Clarissa Miller, care la început se exprima greoi, ceea ce îi face pe toți ai casei să creadă despre ea că este un copil „încet la cap”. Evoluția ulterioară i-a uimit pe contemporani, mai ales după anul 1918 când sublocotenentul Archibald Christie îi va deveni soț și ea va începe „producerea” de romane polițiste ce vor fi vândute în peste 350 de milioane de exemplare, traduse în 20 de limbi. Regina Angliei o va înnobila în 1971, cu cinci ani înainte de a muri,  conferindu-i titlul de „Dame of British Empire”.
  8. Femeie  spion   …   În zorii zilei de 15 oct. 1917, la Vincennes, în Franța, după un proces desfășurat cu ușile închise, proces în care acuzata  neagă faptul că ar fi „activat” vreodată pentru Germania, este executată celebra Mata Hari (ochiul zilei). În fața plutonului de execuție se comportă cu mare demnitate, refuzând să fie legată
  9. Femeie  importantă   …   Eleanor, născută în 1884, soția celui de-al 32-lea președinte al S.U.A, Franklin Delano Roosevelt, va fi considerată cea mai importantă femeie publică a sec. XX pentru activitatea depusă pe plan social și pentru cuplul solitar pe care l-a făcut cu președintele, bolnav de poliomielită, pe perioada celor trei mandate. Eleanor i-a fosta acestuia o consilieră de neegalat, iar săracilor, femeilor, negrilor și șomerilor un avocat devotat.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5