O cutremurătoare mărturie Pe Cruce, în Siberia

O conferinţă de presă şi o lansare de carte, de o sensibilitate aparte şi cu multiple conotaţii istorice, organizate de Clubul Internaţional Transilvania, Radio Datina, în parteneriat cu CJ BN şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, s-a derulat la sediul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, în sala „Gavril Scridon”, în 20 octombrie, în prezenţa unui public avizat şi doritor de a cunoaşte adevărul gol-goluţ despre deportarea românilor din Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în ţinutul de infern – Siberia, în Rusia.
Despre însemnătatea acestui nefast eveniment istoric – deportarea – cât şi consecinţele acestuia asupra vieţii românilor deportaţi au vorbit, cu argumente şi exemplificări, prof. Florin Bojor, din Bistriţa – moderator, şi prof. Vladimir Caragea, de la Radio „Datina” din Chişinău, cât şi despre volumul lansat „Lupii”, apărut la Chişinău, aparţinând unei supravieţuitoare a lagărelor staliniste din Siberia, Margareta Cemârtan Spânu, care a suferit traumatisme psihice şi fizice groaznice în Siberia, fiind un semnal de alarmă ca aceste fapte să nu se mai repete niciodată.
Invitata specială, autoarea celor două volume I şi II „Lupii”, d-na Margareta Cemârtan Spânu a făcut un cutremurător, pertinent, sensibil şi cu lux de amănunte expozeu privind infernul prin care a trecut ea şi familia ei în deportarea din Siberia, urmările acestui odios fapt, cât şi dorinţa românilor din Republica Moldova de a se uni cu ţara mamă – România.
Directorul Bibliotecii Judeţene „G. Coşbuc” BN, scriitorul Ioan Pintea, a prezentat fenomenul colaborării şi a legăturilor sufleteşti cu românii moldoveni din Bucovina – Republica Moldova.
O seară de mare românism pentru sufletul tuturor românilor de dincolo şi dincoace de Prut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5