Gheorghe Prini şi Editura Ştiinţa din Chişinău, la Biblioteca Judeţeană G. Coşbuc

Într-o atmosferă de frăţietate de sânge şi istorie comună între românii de dincolo şi dincoace de Prut, într-un eveniment cultural dedicat Centenarului Marii Uniri, la Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc” din Bistriţa, a avut loc, joi, o întâlnire memorabilă cu directorul Gheorghe Prini şi Editura Ştiinţa, cea mai veche editură din Republica Moldova, editură a Academiei de Ştiinţe a acestui stat. Gheorghe Plini a vorbit şi a prezentat colecţiile „Moşteniri” şi „Câmpul de lectură”, cuprinzând clasicii literaturii române din toate timpurile, apoi Dicţionarele şi Manualele pentru învăţământul din Republica Moldova, dânsul fiind şi preşedintele Asociaţiei Editurilor din Republica Moldova.
De asemenea, el fiind prezentat de amfitrionul întâlnirii, scriitorul şi directorul Bibliotecii Judeţene „G. Coşbuc”, Ioan Pintea, a relatat bunele relaţii de prietenie şi colaborare între Editura Ştiinţa şi Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc”, care are deschisă o filială „Liviu Rebreanu” la Chişinău şi va deschide, în curând, şi o filială „G. Coşbuc” în Republica Moldova, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. A fost o întâlnire densă şi bogată în idei şi proiecte culturale de unire culturală, până la cea politică între România şi Republica Moldova, prin schimburi de cărţi, valori culturale ale scriitorilor români contemporani, inclusiv ale scriitorilor bistriţeni, iar Biblioteca Judeţean „G. Coşbuc” deţinând majoritatea cărţilor Editurii Ştiinţa din Chişinău care, alături de editurile „Cartier” ori „Arc” întregesc un climat cultural de colaborare şi schimburi reciproce de valori culturale româneşti, spre exemplu, donaţia Bistriţei pentru Aleea Clasicilor din Chişinău, a bustului poetului Imnului Naţional, născut la Bistriţa, Andrei Mureşanu, de o delegaţie din care a făcut parte Emil Radu Moldovan, Alexandru Pugna, Gavril Ţărmure, Ioan Pintea şi realizatorul bustului, sculptorul Alexandru Gavrilaş, ceremonie la care a participat şi primarul Chişinăului.
Gheorghe Prini a fost prezentat în cuvinte elogioase şi de prof. Mircea Bertea, din Cluj, ce a răspuns din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi a colaborat cu acesta în dezvoltarea colaborării între învăţământul românesc şi cel din Republica Moldova. A urmat şi un dialog interactiv cu Gheorghe Prini.
Directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a anunţat asistenţa şi presa prezentă că două acţuni mari le are în plan dedicate Centenarului Marii Uniri, o întâlnire a istoricilor români din România şi Republica Moldova, din Serbia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, a românilor de pretutindeni, precum şi un turnir de poezie cu 100 de poeţi importanţi din România, Republica Moldova, Serbia, Ucraina, Ungaria, Bulgaria etc. Un eveniment cultural ce deschide, la început de an, amplele manifestări dedicate Centerarului Marii Uniri la Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5