O grădiniţă particulară din Bistriţa, sancţionată de Protecţia Consumatorilor

*nici la stat nu e mai bine

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat contravenţional o grădiniţă particulară din municipiul Bistriţa cu o amendă de 1000 lei, pentru că nu deţine autorizaţie legală de funcţionare. Alte zece unităţi de învăţământ preşcolar verificate de comisari au primit doar avertismente, fiindu-le dispuse măsuri de remediere a deficienţelor, cele mai multe fiind de competenţa autorităţilor locale.

Comisarii bistriţeni au controlat patru grădiniţe private şi şapte grădiniţe de stat, probleme fiind în ambele “grupe”. Iată care este tabloul copilăriei fericite într-o grădiniţă din Bistriţa şi nu numai… “Grupele de copii sunt supradimensionate, numărul de copii depăşeşte normativul de 20, mobilierul (mese si scaune), chiuvetele şi vasele WC nu sunt dimensionate pe cele 3 grupe de vârste. În ceea ce priveşte dotarea interioară, grădiniţele cu program prelungit de stat prezintă mobilierul utilizat de către copii uzat, în unele cazuri în stare avansată de degradare: bănci fără spatar, scaune cu blaturile rupte, mese, scaune uzate, linoleum uzat, degradat, lipsa feţelor de masă din material textile”, precizează comisarul şef Dina Suciu.

La unele grădiniţe nu este afişată la loc vizibil lista de meniu zilnică şi nu este specificat gramajul / porţia de produs finit. Mai mult, legislaţia privind alimentele recomandate preşcolarilor şi scolarilor ce trebuie incluse în meniul zilnic nu este respectată. La nivelul grădiniţelor, nu este stabilit necesarul zilnic de calorii si substante nutritive, precum şi necesarul zilnic estimativ al diferitelor grupe de alimente, pentru alcatuirea dietei copiilor. Meniurile nu sunt avizate de către personalul medical din unitate.

Protecţia Consumatorilor a sesizat şi faptul că personalul de îngrijire care participă la curăţirea grupurilor sanitare era folosit şi în activitatea de servire a mesei/debarasare a veselei.

Lista neregulilor constatate de instituţia bistriţeană continuă… Adică, lipsesc contractele încheiate între conducerile grădiniţelor şi părinţii copiilor, precum şi menţiunile pentru disciplinele opţionale. De asemenea, contractele de prestări servicii nu prevedeau, în mod clar, sumele alocate pentru serviciile prestate (cazare, educaţionale, hrană, ore suplimentare etc.) Neasigurarea informării părinţilor asupra activităţilor desfăşurate în grădiniţe, lipsa panourilor de informare din spaţiile de joacă, lipsa autorizaţiilor de funcţionare PSI sau neafişarea Regulamentului de oridine interioară sunt atâtea abateri întâlnite prin grădiniţe.

În loc de concluzie… Mai sunt multe de pus la punct în grădiniţele din judeţul Bistriţa-Năsăud şi de oriunde. Speranţa se leagă clar de autorităţile locale şi de părinţi, pentru că de la nivel central nu se dă nimic, ci doar se cere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5