Alejandro Drago la Bistriţa

O întâlnire magică cu muzica lui Astor Piazzola

Ochii vii, curioşi, privirea de copil nu te-ar face să crezi că Alejandro Drago are 40 de ani. ,,E omul fără vârstă”, spunea cineva din public. De fapt, nici imaginea de scenă nu se lasă mai prejos. Cămaşa neagră scoasă din pantaloni, vivacitatea mişcărilor te trimit cu gândul spre un tânăr rebel al muzicii lui Piazzola mai degrabă decât spre ,,o legendă vie”.

Alejandro Drago a susţinut, joi seara, primul său recital din România. A urcat pe scena Sinagogii din Bistriţa, însoţit de muzicieni din întreaga lume. I-a avut alături pe bistriţeanca Dana Tolan, (vioară), care acum profesează în SUA, pe Lokodi Karoly (vioară), Molnar Jozsef (violă), Kostyak Marton (contrabas), Raluca Sabău (pian) din Târgu-Mureş şi pe Francois Chanon (violoncel)-Franţa.

Programul a conţinut fragmente muzicale din Jacob Gade, Angel Villoldo, Vicente Greco şi ….Astor Piazzola.

Concertul a fost ca o injecţie cu efect instant. A fost ca o oază de linişte şi frumos într-o lume în care totul se mişcă repede şi foarte repede, într-o lume plină de încrâncenare. Muzica lui Piazzola mi-a deschis sufletul şi mi-a alungat toate gândurile care îmi alergau grăbite prin minte nelăsând-o să se liniştească.

Alejandro Drago a fost la Bistriţa. A venit şi ne-a înfrumuseţat câteva ore din viata. M-a făcut să uit de orice lucru…. Interviul cu Alejandro Drago, cu Dana Tolan mi-au răpit câteva lacrimi...

Cum a fost ziua de joi, 3 iunie? Nu îmi amintesc. Ştiu doar că a fost o seara minunata oferita de Fundaţia Culturală ,,Societatea de Concerte” Bistriţa.

Era unul dintre visele lui Gavril Ţărmure. A devenit realitate şi sper să continue să ne bucure.

Mulţumesc domnului Ţărmure pentru şansa oferită de a sta de vorbă cu Alejandro Drago, cu Dana Tolan. Interviurile cu aceşti doi magicieni ai muzicii clasice le puteţi citi în numărul viitor al cotidianului nostru.

Rădăcinile talentului extraordinar în muzică ale lui Alejandro Drago se află în Argentina natală. Copil fiind, a însoţit-o pe mama lui, dansatoare de tangou, prin intermediul căreia i-a cunoscut pe violonistul Antonio Agri şi pe Astor Piazzola, petrecând mai mulţi ani în compania acestora. Agri l-a recomandat unui membru din ansamblul său de coarde, care l-a iniţiat în bazele teoriei muzicale. Mai târziu beneficiază de o bursă din partea guvernului rus şi absolvă Conservatorul de Stat din Moscova. Aceste mici episoade din istoria dirijorului, violonistului au contribuit la crearea unei imagini mai puţin obişnuite pentru un astfel de personaj.

Alejandro Drago pare accesibil în ciuda renumelui de geniu muzical cu care nu se împacă.

În prezent, Alejandro Drago este directorului Orchestrei de coarde a Universităţii din Dakota de Nord (SUA).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5