O nouă casă de tip familial, pentru 14 copii, inaugurată la Bistriţa. Preşedintele Moldovan: Sper ca cei care vor lucra aici să aducă partea de dragoste şi atenţie
Fundaţia Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a inaugurat cea de a treia casă de tip familial, de această dată la Bistriţa, din cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament din Năsăud. La evenimentul festiv au participat preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, directorul general al DGASPC B-N – Delia Rus, directorul naţional adjunct al Fundaţiei HHC – Bianca Stegeran şi Florin Vobâryan, HR Business Partner de la JYSK România.
Terenul pentru dezvoltarea casei a fost pus la dispoziţie de Primăria Bistriţa, iar branşamentele la utilităţi au fost finanţate cu fonduri de la CJ B-N. Investiţia este estimată la peste 200.000 euro, casa fiind mobilată şi decorată cu sprijinul JYSK România. Aici vor locui 14 copii, care vor fi înscriţi la unităţile preşcolare şi şcolare de pe raza municipiului Bistriţa.
„E un moment de bucurie, din nou, după ziua de miercuri când au fost preluate cele două case de tip familial în oraşul Năsăud. Aş începe prin a mulţumi partenerilor noştri HHC, care au avut cel mai important rol în dezvoltarea acestui proiect, suportarea integrarea a costurilor cu acestei case, Consiliului Judeţean – viabilizarea terenului şi Consiliul Local şi Primăria Bistriţa pentru atribuirea acestui teren. Activitatea Fundaţiei HHC este una extraordinară, cu o vechime de 20 de ani în ţara noastră. Îmi doresc foarte mult ca aceste proiecte care îmbunătăţesc consistent viaţa acestor copilaşi să continue. Îmi doresc foarte mult ca acei colegi ai mei care vor lucra aici să vină şi să completeze cu partea sufletească, cu partea de dragoste şi atenţie pentru copii, pentru că aceste condiţii de locuire sunt unele de cel mai înalt nivel”, a declarat preşedintele Moldovan.
În context, preşedintele Moldovan a menţionat că administraţia judeţeană şi Guvernul României trebuie să găsească soluţii legislative pentru prevenirea separării copiilor de familie. „Ştiţi că o parte foarte importantă din bugetul judeţului se duce în această zonă şi banii vin din fonduri guvernamentale, în cea mai mare măsură. O parte sunt alocaţi din bugetul propriu al judeţului pentru desfăşurarea activităţii DGASPC. Îmi doresc foarte mult ca ceea ce o să trăiască ei aici să le provoace doar amintiri plăcute pentru când vor fi mai mari”, a adăugat Radu Moldovan.
Directorul naţional adjunct al Fundaţiei HHC, Bianca Stegeran, le-a mulţumi, în primul rând, copiilor pentru că au avut răbdare şi au avut încredere în promisiunile făcute acum trei ani, dar şi oficialităţilor. „Aici în Bistriţa noi am găsit în primul rând oameni care s-au folosit de funcţiile lor, fie că a fost cea de preşedinte al Consiliului Judeţean, de primar de viceprimar, de director al DGASPC, în interesul superior al copilului. Sunt foarte mândră şi fericită că i-am găsit pe aceşti oameni care au fost alături de noi şi am făcut un parteneriat foarte bun împreună”, a declarat reprezentantul HHC.
Aceasta le-a mulţumit şi colegilor din HHC România care păşesc zi de zi „pe acest drum al dezinstituţionalizării, cu determinare şi motivaţia intrinsecă, sperând să pună un ultim pas într-o zi pe drumul acesta”, atunci când în România nu vor mai exista centre de plasament de tip vechi. Aceasta le-a urat angajaţilor care vor munci în aceste case să aibă foarte multă răbdare cu copiii, pentru că în fiecare există un potenţial extraordinar care trebuie exploatat. „E în puterea lor să-i ajute să crească cu adevărat frumos”, a concluzionat director naţional adjunct al HHC.
Directorul general al DGASPC B-N, Delia Rus, s-a arătat încântată de faptul că a fost dus la bun sfârşit un al doilea proiect de case de tip familial, după cel de la Teaca. „Încet-încet, consider că ne aliniem obiectivelor Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020 care ne obligă să continuăm tranziţia de la îngrijirea instituţiopnală către îngrijirea comunitară. S-a demonstrat că îngrijirea instituţională nu este potrivită pentru copii, în plus este mult mai costisitoare şi mai ineficientă. Aici intervine rolul instituţiei sociale al casei de tip familial, care asigură pentru copii accesul la servicii de calitate, la o viaţă independentă cât mai bună şi la integrarea socială”,a explicat Delia Rus. De altfel, acesta a lăsat de înţeles că un astfel de proiect va fi dezvoltat în continuare în judeţul nostru, tot în parteneriat cu HHC România.
Nu în ultimul rând, Florin Cobârzan de la JYSK România s-a arătat mândru de faptul că lucrează în cadrul unei companii care susţine astfel de proiecte, adăugând că aceşti sunt şi parteneri ai UNICEF România şi ai Comitetului Paralimpic Român. „Suntem o companie de succes şi înţelegem să împărţim din succesul acesta şi cu cei care chiar au nevoie. Eu cred că proiectul HHC este una din puţinele şanse ale copiilor din centrele de plasament de a avea o perspectivă de viitor”, a concluzionat el.
Citiţi şi:
- Ambasadorul SUA, Hans Klemm, în vizită de lucru în Bistriţa-Năsăud!
- Două case de tip familial inaugurate la Năsăud, de fundaţia HHC, în parteneriat cu DGASPC BN şi Consiliul Judeţean
- A șasea casă de tip familial din judeţ prinde contur! Parteneriate între Hope and Homes for Children, Consiliul Judeţean, Rombat şi JYSK!
- Cele 3 case de tip familial – în stand bay
- Construcţia celor 3 case de tip familial, la Năsăud, pusă în pericol! Şase sute de mii de euro ar fi fost investiţi pentru copii
Adaugă comentariu nou