Întâmplări cu miez

O podoabă a Răsăritului Ortodox: Catedrala “Sf. Vasilii Blajennîi” (1)

Dedicarea sfintelor lăcaşuri, a bisericilor, închinarea lor se face în numele Sfintei Treimi, a Mântuitorului preaiubit şi binecuvântat, a dumnezeieştilor apostoli, a unor profeţi sau -fapt mult mai rar, -unor sfinţi. Aşa este cazul întâiului, gloriosului martir - Sfântul Ştefan, dar şi al altora.

Ruşii -cel mai mare dintre popoarele ortodoxe- au un respect deosebit pentru Vasilii (cum zic ei), cel nebun pentru HRISTOS, despre care am scris în cele trei numere anterioare) şi pe care l-au îngropat în Catedrala ce o construise ţarul Ivan Groznâi spre mulţumire pentru biruinţa dăruită de Dumnezeu asupra tătarilor din Kazan. Deşi construcţia nu era terminată, era vizibil că va fi cea mai frumoasă construcţie ridicată până atunci. În 1688, Vasilii a fost sanctificat de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, iar Catedrala unde dorm osemintele sale a primit hramul “Sfântul Vasilii Blajennâi” (Vasilii cel Blând, cel Blajin).

La ea au lucrat doi proiectanţi şi are nouă altare. Turlele de cărămidă se unifică într-un uimitor echilibru cu domurile în formă de bulb de ceapă, colorate în spirală şi dând o imagine magnifică nu neapărat prin mărime, precum altele, ci prin formele neîntrecute.

Numărul de 9 turle arată nouă biserici ce se află sub acelaşi acoperiş, transgresînd în eternitate.. Turnul central, maiestuos, are peste 60 de metri înălţime şi a fost terminat de construit în 1588. Turnurile răspund arhitectonic cu nouă stâlpi în interior, din care 4 sunt aşezaţi în cele patru puncte cardinale, 4 între cele patru puncte şi formează o stea în 8 colţuri. Opt este numărulce aminteşte de Ziua slăvită a Învierii, fiind semnul verticalizat aici, al infinitului. Formele pluricolore şi urcând în spirală ale turlelor duc ameţitor privirea spre cer. Interiorul e şi el cu adevărat spectaculos. Spectaculos!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5