O somitate a lingvisticii mondiale – dr. dr. Livia Ana Tătar – între glorie şi uitare

Câţi dintre cei 80.000 de locuitori ai Bistriţei ştiu că sunt contemporani, au această onoare, cu o bistriţeancă lingvist de talie mondială – dr. dr. Livia Ana Tătar!
Domnia sa duce o existenţă exemplară, discretă şi elegantă, condamnată printr-o nefericită injecţie ce i-a atins un nerv la o imobilitate a deplasării pe distanţe lungi şi la o indiferenţă a oamenilor de cultură ai urbei ori a autorităţilor culturale şi administrative ale judeţului şi municipiului. Un om de asemenea valoare trebuie recompensat cu iubire şi nu cu indiferenţa singurătăţii. O excepţie face primul european al Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, care împreună cu Consiliul Local i-a acordat meritatul titlu de Cetăţean de Onoare al Bistriţei.
Dr. dr. Livia Ana Tătar face parte dintr-o elită spirituală a României, dânsa fiind cunoscută şi recunoscută la nivelul lingvisticii mondiale ca o somitate în acest domeniu prin celebrele „Dicţionare”.
De o generozitate şi o nobleţe a vieţii sale, dr. dr. Livia Ana Tătar, pe care de curând am avut plăcerea şi emoţia să o revăd într-un interviu realizat de scriitorul şi jurnalistul Menuţ Maximinian, pentru AS TV, chiar în locuinţa domniei sale din Bistriţa, dr. dr. Livia Ana Tătar depănându-şi iubirile tinereţii, amintirile şcolii şi universităţii, ale profesoratului şi catedrei universitare din România şi Germania, amintiri despre prietenii şi colegii din Bistriţa, sentimentală şi istorică, adevărata Bistriţa care rămâne cea culturală, creatoare de ştiinţă şi arte, despre elaborarea operei sale ştiinţifice-lingvistice şi a cărţilor sale de beletristică publicate sub pseudonim.
Scriu aceste rânduri cu bune intenţii şi cu un sentiment de admiraţie pentru o viaţă pusă în slujba adevărului, cărţii şi culturii române, atrăgând atenţia autorităţilor administrative judeţene şi locale, ale celor judeţene şi locale culturale, ca în anul 2017 să cuprindă în bugetul lor de tipărituri, printre alte titluri, şi „Dicţionarele” lingvistice şi cărţile de beletristică ale venerabilei Doamne a Bistriţei – dr. dr. Livia Ana Tătar!
Este o datorie de onoare şi o recuperare necesară pentru generaţiile tinere din viitorul României.
Al. C. Miloş, scriitor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5