Proiectul european “I CARE” a ajuns la final

Ocupaţia de asistent familial are un standard ocupaţional

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, în calitate de partener/ beneficiar, împreună cu Asociaţia TECLA din Italia, alături autorităţile de resort locale din trei provincii din Italia, precum şi cu organizaţiile ştiinţifice Universitatea Sapienza din Roma, Fundaţia Centrul de Acreditare COFORA din Olanda şi Institutul pentru Educaţie IOE din Londra / Anglia, au finalizat proiectul I CARE.

Proiectul a favorizat transferul către serviciile de ocupare a forţei de muncă din Italia şi România, dar şi către alte organizaţii similare a metodologiei portofoliului digital şi a platformei suport a bazei web (realizata in cadrul proiectului TIPEIL – www.tipeil.eu), instrumente inovatoare deosebit de utile pentru a face cunoscute şi vizibile competenţele dobândite în contexte informale şi non-formale.

De asemenea, a fost elaborat un Model I CARE de evaluare şi certificare pentru Standardul Ocupaţional de Asistent Familial.
“În Italia şi România este cunoscut faptul că sectorul slujbelor “albe” suferă mai mult decât altele din cauza lipsei de personal cu calificări şi aptitudini corespunzătoare, precum şi de lipsa sistemelor eficiente şi specifice de recunoaştere şi certificare a acestor competenţe. Cei care lucrează în îngrijirea persoanelor sunt adesea necalificaţi în mod formal (nu au calificare dovedită prin urmarea unei forme de instruire care să le ofere un certificat de calificare în acest tip de activitate), dar ei obţin abilităţi şi competenţe semnificative în timp ce prestează aceste munci prin activităţile zilnice. Aceste competenţe, cu toate acestea, tind să rămâna necunoscute, procedurile actuale de certificare nu permit recunoaşterea şi valorificarea completă a acestora”, se arată într-un comunicat de presă al AJOFM BN.

În 26 octombrie, a avut loc conferinţa finală a proiectului I CARE, derulată la Reprezentanţa în Italia a Parlamentului European. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele obţinute în cadrul proiectului, şi anume Standardul Ocupaţional elaborat pentru ocupaţia de Asistent Familial, Modelul I CARE, comun în Italia şi România, de evaluare a competenţelor din cadrul acestui standard, precum şi instrumentul inovativ pe suport web denumit “portofoliul digital”.

Partenerii proiectului au discutat, la ultima întâlnire de parteneriat, şi detalii despre Raportul final al proiectului, diseminarea rezultatelor acestuia, precum şi despre sustenabilitatea proiectului I CARE în perioada următoare.

AJOFM BN a fost reprezentată de echipa de management a proiectului din cadrul instituţiei, dar şi de directorul executiv Otilia Râpan, în calitate de Reprezentant legal al partenerului român în proiectul I CARE.

“I CARE – Informal Competences Assessement and Recognition for Employement” a fost cofinanţat din fonduri UE în cadrul Programului Leonardo da Vinci – Secţiunea TOI (Transfer de Inovaţie) şi s-a derulat pe parcursul a doi ani, în perioada octombrie 2010 – octombrie 2012.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5