Opt cazuri de trichineloză în Bistriţa-Năsăud. Mare atenţie la ce puneţi în farfurie!

Până în prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost diagnosticaţi un număr de opt porci crescuţi în gospodăriile populaţiei, infestaţi cu Trichinella Spiralis, proveniţi din localităţile Satu Nou, Maieru, Prundu Bârgăului, Sângeorz Băi (3 capete), Viişoara şi Jelna. Potrivit directorului executiv al DSVSA BN, dr. Romulus Biţa, patru cazuri au fost depistate în ulrima săptămână, astfel că atenţie mare în această perioadă, când în mod tradiţional se sacrifică porci în gospodăriile populaţiei.

«D.S.V.S.A. Bistriţa-Năsăud recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichinescopic la porcii sacrificaţi în gospodărie pentru consum propriu şi, de asemenea, recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate/inregistrate sanitar veterinar », precizează sursa citată.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice la probele aduse de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de liberă practică de la circumscripţiile sanitare veterinare din localitatea de care aparţin şi la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din lBistriţa, Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi, precum şi la Laboratorul Sanitar Veterinar Bistriţa-Năsaud. Aceste unităţi vor funcţiona zilnic între orele 8-18, iar în zilele de sâmbăta şi duminică între orele 8-12.
Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9. lei prin metoda examinării directe şi 42 lei prin metoda digestiei artificiale în cadrul LSVSA/ CSVSA şi cca 15 lei la medicii veterinari de liberă practică, în funcţie de tariful stabilit de către aceştia).

“Reamintim proprietarilor că aceştia au obligaţia ca, odată cu proba adusă la examinare, să predea medicilor veterinari crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din baza naţională de date. In conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despagubiţi la valoarea preţului de piaţă a animalului”, explică Romulis Biţă.

Produsele obţinute în gospodăriile populaţiei, în special carnea obţinuta din tăierea animalelor, sunt destinate a se folosi pentru consum propriu şi nu este permisă comercializarea acesteia. Începând cu luna decembrie, este permisă mişcarea porcinelor vii din gospodăriile populaţiei către alte gopodarii, târguri de animale autorizate sanitar veterinar şi abatoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5