Parfumul versului

-prefaţă la volumul “Versuri dansate”, Cristian Şvecz, Ed. Karuna

Pe coama cuvintelor vântul adie uşor peste binecuvântata clipă. Orologiul aduce în faţa lumii inima şi iubirea. Cristian Şvecz prezintă, dincolo de umbre, o poezie a luminii, care râvneşte după sărutul euforiei, în aşteptarea Celui de Sus. Poezia este şansa de a trăi, unduirea copilăriei, regăsirea visului.

Gânduri ritmate ale eliberării, prezentate cu talent de Cristian, într-o poezie a contrastelor, în care iubirea luptă cu ura, lumina cu întunericul, veşnicia verdelui având, cu ultima suflare, izbândă. Un vers cu vădite concepte existenţiale, cu stări psihologice, într-un festin al filosofiei.

Eliberarea vine prin cuvânt, iar dansul literelor aduce steaua care dăruieşte nemurire. Aroma întunericului se împleteşte cu razele suave ale lunii, iar Divinitatea dă poetului forţa necesară pentru a se întoarce în timp pentru regăsirea liniştii întru primirea iertării. Prin puterea versului nopţile fără culori se transformă în curcubeu, iar zilele fără parfum abundă sub mirosul magnoliilor.

Îngerii se vor trezi în zori, în braţele versului aşteptând eternitatea. Dorul de ochii ei, de buza ei, se stâmpără prin rime ca într-o oglindă. Litera este vocea interioară, iar poetul dezbracă costumul de clown, rămânând captiv în haina versului.

În cartea de faţă pentru un sărut iubitul îşi dă viaţa, pentru o îmbrăţişare dăruieşte luna de pe cer, cu tot cu stele. O poezie de iubire cum rar îţi e dat să întâlneşti, dincolo de dulcea aroma a păcatului, care se simte în jur, îngerul decăzut, renegat de neamul său, cu aripile frânte, se roagă cu ultima suflare. Dragostea îl transformă, pe celestul înaripat, în poezia lui Cristian Şvecz, în om.

Versurile se transformă în cântec, în surdină auzindu-se harpa lui David, care ne face să dansăm pe nori. Cerul se uneşte cu pământul, soarele în orizont apune, iar razele aurii ne luminează.

Prin poemele din volumul „Versuri dansate” evadezi şi zbori, te eliberezi şi alergi, secunda rimei te face să te opreşti o clipă întru căutarea diamantului care şlefuieşte litera. Aflat la maturitatea artistică poetul ne oferă un dans fără sfârşit, o clipă de vis, întru ascultarea bătăilor inimii.

Felicitări directorului Editurii Karuna, drd. Tiberiu Irimia şi drd. Mariana Pop, care au reuşit un material de excepţie, cu o grafică deosebită şi un design profesionist.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5