Părintele Ioan Marius Pintican, instalat în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit marți, 6 mai 2025, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Evenimentul a fost precedat de ceremonia de instalare a noului protopop de Bistrița, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, în prezența membrilor Permanenței Consiliului eparhial, a clericilor din cadrul Protopopiatului Bistrița, a oficialităților civile și militare, a reprezentanților tuturor cultelor religioase din Bistrița, precum și a numeroși invitați.

De la ora 10:00, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistrița, situată în proximitatea sediului Protopopiatului Bistrița, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, urmată de ceremonia oficială de instalare a părintelui Ioan Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, în demnitatea de protoiereu al Protopopiatului Bistrița.

Părintele Ioan Marius Pintican a fost numit în noua demnitate la data de 1 mai 2025, ca urmare a pensionării părintelui Alexandru Vidican, care a slujit ca protopop de Bistrița timp de 24 de ani, în perioada septembrie 2001 – aprilie 2025.

Cu acest prilej, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc, i-a transmis părintelui Alexandru Vidican un cuvânt de prețuire și mulțumire pentru întreaga activitate desfășurată, iar noului protopop i-a adresat câteva îndemnuri pastorale și i-a dorit multă râvnă în această nouă slujire. Totodată, ierarhul a apreciat bogata activitate administrativă, pastoral-misionară și filantropică desfășurată de părintele Marius Pintican în calitate de președinte al Asociației „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, care, în decursul celor 13 ani de la înființarea asociației, a inițiat, implementat și coordonat 15 proiecte sociale și medico-social-filantropice, menite să ofere sprijin și suport specializat categoriilor vulnerabile din județul Bistrița-Năsăud: familii aflate în dificultate, copii nevoiași, persoane vârstnice, bolnave, singure, precum și persoane fără adăpost. 

În continuare, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, preotul Dumitru Boca, a dat citire deciziei de numire a părintelui Ioan Marius Pintican în demnitatea de protopop al Protopopiatului Bistrița, iar Părintele Mitropolit Andrei l-a hirotesit întru protoiereu.

Cu ocazia retragerii din activitatea administrativă, fostul protopop, părintele Alexandru Vidican, a transmis un gând de recunoștință și a făcut un scurt bilanț al activității sale la conducerea Protopopiatului Bistrița în cei 24 de ani.

Din partea autorităților locale și centrale, mesaje de felicitare au transmis ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Gruia Ivan, și primarul municipiului Bistrița, Gabriel Lazany.

„După 24 de ani în fruntea Protopopiatului Bistrița, părintele Alexandru Vidican a predat această responsabilitate cu smerenie. Un om minunat, pe care îl numesc prieten și alături de care am trăit unele dintre cele mai importante momente ale vieții. Îi doresc pensie cat mai lungă și să știe ca deși s-a pensionat, rămâne în continuare în sufletul familiei noastre extinse, comunitatea din Bistrița. (…) Îi urez mult succes noului protopop Marius Pintican. Un prieten alături de care am crescut, el în slujba bisericii și a celor sărmani, iar eu în serviciul public. Am lucrat împreună și am făcut lucruri frumoase pentru oameni. Am încredere ca o să continue să aducă speranță acolo unde nu e și bucurie acolo unde e cea mai mare nevoie de ea”, a transmis ministrul Bogdan Ivan.

Părintele Ioan Marius Pintican a rostit apoi prima sa cuvântare publică în calitate de protopop de Bistrița, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra sa, precum și tuturor celor care au contribuit la formarea sa duhovnicească și intelectuală.

„Se cuvine mai întâi să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care l-am simțit mereu în viața mea ca pe o călăuză tainică, dar întotdeauna prezentă. (…) Chiar dacă ne simțim neputincioși în fața lucrării Sale mărețe, pe care Dumnezeu o are cu noi, cuvântul care ne întărește vine de la marele Apostol al neamurilor: «Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește». (Filipeni 4,13). (…) Înaltpreasfinția Voastră, vă aduc profunda mea recunoștință pentru încrederea acordată încă de acum 13 ani, când mi-ați încredințat dezvoltarea asistenței social-filantropice în județul Bistrița-Năsăud. Am pornit de la un cabinet medico-social și, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinției Voastre, s-a dezvoltat una dintre cele mai mari organizații filantropice din țară, cu multe proiecte-pilot în Patriarhia Română.”

Adresându-se clericilor din Protopopiatul Bistrița, noul protopop le-a transmis:

„Preacucernici și preacuvioși părinți, vă asigur de dragostea mea frățească și de toată prețuirea mea. Veți avea în mine totdeauna un frate și prieten curat, părinte sufletesc pentru cei mai tineri, fiu bineintenționat pentru cei mai în vârstă, un sfătuitor fără vicleșug, suferind cu voi dacă veți fi în suferință și neliniște, plângând cu cei înlăcrimați și bucurându-mă când veți fi bucuroși, după măsura Sfântului Apostol Pavel, încercând să mă fac tuturor toate!”.

În încheierea cuvântării sale, părintele protopop Marius Pintican a adresat un mesaj autorităților și comunității:

„Mă îndrept acum către toate autoritățile locale și județene, civile și militare și către toți oamenii de cinste ai județului nostru, asigurându-vă în continuare de toată prețuirea și disponibilitatea mea, rugându-vă să rămâneți alături de Biserica lui Hristos ca împreună să facem ceea ce este plăcut lui Dumnezeu și oamenilor. Îl rog pe bunul Dumnezeu să îmi dăruiască înțelepciune, dragoste, răbdare și călăuzire prin Dumnezeiescul har, Cel ce totdeauna pe cele neputincioase le vindecă și pe cele cu lipsă le împlinește. Pe dumneavoastră, pe toți, vă rog să îmi fiți alături cu rugăciunea, cu curajul și dorința de a fi cu fiecare zi mai aproape de Dumnezeu și de semenii noștri”.

Conferința de primăvară

De la ora 11:00, Părintele Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și le-a adresat clericilor prezenți un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri pastorale. De asemenea, a prezentat tema omagială a anului 2025, proclamat ca „An omagial al Centenarului Patriarhiei Române”.

Invitatul permanent al conferințelor de primăvară din anul acesta, istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, a susţinut prelegerea intitulată „Centenarul Patriarhiei Române: istorie și spiritualitate”. Acesta a subliniat contribuția decisivă a elitelor românești din toate provinciile, în special din Ardeal și Banat, la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie, în 1925, un moment istoric esențial pentru consolidarea identității spirituale și naționale a României Mari.

„Ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de patriarhie și a mitropolitului primat la demnitatea de patriarh, prin decizia Sfântului Sinod din 4 februarie 1925 și prin Legea organică nr. 669/1925, adoptată de Parlamentul României la 12 și 17 februarie 1925, a încununat eforturile de unificare ierarhică, canonică, administrativă și juridică ale Bisericii Ortodoxe din România Mare. La acest proces și-au adus aportul și expertiza episcopii, clericii învățați, istoricii, canoniștii și oamenii politici din toate regiunile istorice unite în 1918 cu Regatul României. Între aceștia, ardelenii și bănățenii au jucat un rol central, deoarece din mijlocul lor a fost ales cel dintâi mitropolit primat și, ulterior, patriarh al României; dintre ei s-a lansat, în primăvara anului 1919, ideea înființării Patriarhiei Române; din rândurile lor a provenit ministrul cultelor care a gestionat această chestiune în numele guvernului român, iar dintre aceiași transilvăneni s-au afirmat vocile cele mai sonore, care au argumentat din punct de vedere eclesial, istoric și național cauza patriarhatului românesc. Proiectul a fost asumat cu entuziasm de întreaga elită eclesială, culturală, academică și politică românească, dincolo de orice fel de interese personale, de grup, de partid și chiar de partizanat confesional sau etnic, ceea ce denotă o solidarizare rar întâlnită în epoca interbelică și dovedește, peste vremi, importanța națională, rolul și valoarea de simbol ale Bisericii Ortodoxe în societatea românească din România întregită după Primul Război Mondial”, a subliniat istoricul dr. Mircea-Gheorghe Abrudan.

Conferințele preoțești din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în fiecare an, primăvara și toamna, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei: Cluj I, Cluj II, Gherla, Dej, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Anul acesta, la conferințele de primăvară, tema întâlnirilor este legată de „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române”, iar la conferințele de toamnă va fi abordat al doilea subiect din tematica propusă de Patriarhia Română pentru anul 2025: „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.

În perioada 29 aprilie – 20 mai 2025, în cele nouă protopopiate ale Eparhiei Clujului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfășoară conferințele preoțești de primăvară, cu tema generală „Centenarul Patriarhiei Române: istorie și spiritualitate”, în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

În perioada următoare, conferințele de primăvară se vor desfășura în protopopiatele următoare: Turda (12 mai), Huedin (13 mai), Dej (15 mai), Gherla (19 mai) și Năsăud (20 mai), în protopopiatele Cluj I (29 aprilie), Cluj-Napoca (29 aprilie) și Beclean (5 mai) având loc deja.

Scurtă biografie a noului protopop

Preotul Ioan Marius Pintican s-a născut la data de 10 noiembrie 1982, în municipiul Bistrița, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Maria Pintican.

A urmat cursurile școlii primare și gimnaziale în Bistrița. Între anii 1998–2002 a frecventat Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în perioada 2002–2006 a studiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, obținând diploma de licență în anul 2006. În cadrul aceleiași instituții, a absolvit studiile de masterat în anul 2007. Ulterior, în anul 2013, în urma finalizării studiilor doctorale, a obținut titlul de Doctor în Teologie, specializarea Noul Testament, sub coordonarea părintelui profesor universitar doctor Stelian Tofană.

A fost hirotonit preot misionar la data de 9 septembrie 2012, pentru Asociația „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud. Începând cu 1 mai 2016 a fost numit preot la Parohia „Sfânta Treime” din Bistrița, iar din 1 decembrie 2020 paroh al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Bistrița.

Este președinte al Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistrița-Năsăud, înființată în anul 2012, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Structura non-guvernamentală, aflată în subordinea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a reprezentat un pas important în dezvoltarea serviciilor sociale și medico-sociale din județul Bistrița-Năsăud, la care părintele Marius Pintican a contribuit în mod esențial prin activitatea sa.

În decursul celor 13 ani de la înființarea asociației, părintele Ioan Marius Pintican a inițiat, implementat și coordonat 15 proiecte sociale și medico-social-filantropice, menite să ofere sprijin și suport specializat categoriilor vulnerabile din județul Bistrița-Năsăud: familii aflate în dificultate, copii nevoiași, persoane vârstnice, bolnave, singure, precum și persoane fără adăpost. Dintre aceste proiecte se remarcă trei centre rezidențiale pentru vârstnici (în localitățile Maieru, Cușma și Târlișua), Centrul de zi „Sfântul și Dreptul Simeon” din Bistrița, Cantina socială „Sfânta Filofteia” – Bistrița, precum și o rețea de servicii de îngrijiri la domiciliu, cu caracter medical și socio-medical. Lunar, peste 200 de beneficiari primesc sprijin direct prin intermediul acestor programe.

În semn de apreciere și recunoștință pentru bogata activitate administrativă, pastoral-misionară și filantropică, la data de 9 septembrie 2023, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a conferit distincția „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.



Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5