Pe urmele Maicii Domnului
Jurnalistul Dorin Arsinte este „Pelerin în Grădina Maicii Domnului”, dăruindu-ne, prin cartea cu acelaşi nume, apărută la Editura Mesagerul, cu binecuvântarea Î.P.S. Andrei Andrecuţ, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, bucuria de a ne întâlni cu locuri binecuvântate de Dumnezeu. După cum afirmă în Prefaţă mitropolitul nostru, Athosul este, din punct de vedere duhovnicesc, un loc unic în lume: „Când un om care are de la Dumnezeu harul scrisului, cum e domnul Dorin Arsinte, ajunge acolo, ne poate relata lucruri minunate”. Volumul, apărut în condiţii grafice deosebite, fiind un jurnal-album cu iz literar, este dedicat memoriei mamei – Leontina, de la care autorul a învăţat multe istorisiri despre Sfânta Fecioară Maria: „Sfânta Maria te veghează tot timpul, te ajută când eşti în necaz şi nu te lasă din grija sa, dacă tu te rogi la Dumnezeu şi eşti cu dragoste şi frică faţă de El”.
Sfântul munte Athos, centrul spiritual al ortodoxiei, legăturile istorice ale Ţărilor Româneşti cu acest pământ sfânt, modul în care decurge viaţa şi alte cuvinte despre această Grădină a Maicii Domnului vom afla pe parcursul cărţii. Momente inedite trăite de Dorin Arsinte în faţa icoanelor făcătoare de minuni, pe care ni le destăinuie. Întâlnirea cu aceste locuri a avut loc în două etape. Prima în primăvara anului 2006, când împreună cu preoţii din Monor – Marius Avram, Sântioana – Ştefan Borodi şi Gledin – Ioan Titieni au luat drumul spre aceste locuri de închinare, ajungând în Grădina sufletului, plină de mănăstiri „precum florile care emană mirosuri plăcute de mir şi tămâie”. Aici trăiesc călugării care, prin rugăciunile şi învăţăturile lor, fac ca Grădina să rodească, întărind credinţa şi dragostea întru Dumnezeu celor care păşesc pe acest pământ, făcându-i mai credincioşi, mai buni, mai iubitori şi toleranţi, lucru pe care-l descoperim şi din această carte. Descoperim pe Sfântul Munte nu mai puţin de 20 mănăstiri, începând cu mănăstirea Marea Larvă. Autorul se destăinuie: „Mă simţeam cumva ruşinat că am ocazia să calc în Grădina Maicii Domnului, eu, un păcătos. Şi, totuşi, era un sentiment sublim. Liniştea şi mirosul de tămâie din mănăstirile şi schiturile în care am avut şansa să pătrund îmi dădeau impresia că nu mai există rele. Într-adevăr eram în Grădina Maicii Domnului. Totul parcă era luminos, lumea era mai bună, gândurile şi problemele cotidiene au rămas pe dana din portul de la Ouranopolis”. Pe cărările Sfântului Munte descoperim, împreună cu Dorin, calea rugăciunii, a credinţei străvechi spre mângâierea sufletelor. Cine citeşte această carte, cu siguranţă îşi va dori să ajungă în aceste locuri.
Chemarea muntelui, pentru Dorin Arsinte, a avut loc pentru a doua oară în 2010, împreună cu preoţii Ioan Titieni – Gledin, Teodor Cordovan – Orosfaia, Florin Moldovan – Bistriţa, Andrei Cotuţiu – Mureşenii Bârgăului, Ioan Fontu – Tiha Bârgăului, şi lista ar putea continua. Un drum frumos, încărcat de semnificaţii, în care, pas cu pas, suntem mai aproape casele sfinţilor. Ilustraţiile care însoţesc textul ne apropie şi mai mult de acea lume a ortodoxiei. Scrisul lui Dorin Arsinte este unul profund natural, îmbrăcat în mijloacele metaforei astfel încât fiecare dintre noi să se bucure de întâlnirea cu această minunată Grădină. Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului întregeşte, prin binecuvântare, acest jurnal de pelerin.
Citiţi şi:
- Prin cartea dedicată lui Iacobu Petreştilor, Dorin Arsinte descrie viaţa gledinarilor
- Dorin Arsinte a debutat cu poezie la Cenaclul „George Coşbuc”
- „Pe urmele Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin” – autor Dorin Arsinte
- Pelerinaj la Gledin întru cinstirea Sfântului Pahomie
- Preşedintele C J, Radu Moldovan: Am participat la lansarea cărții publicată de jurnalistul Dorin Arsinte. Îl felicit pentru modul unic de promovare a satului autentic românesc
Adaugă comentariu nou