Pelerinaj la Gledin întru cinstirea Sfântului Pahomie
Manifestările de la Gledin au debutat în organizarea Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud şi a Parohiei Ortodoxe Gledin, cu prima ediţie a COLOCVIILOR DE LA GLEDIN.
“Cu acest prilej s-a inaugurat Aşezământul cultural-spiritual Sfântul Pahomie din Gledin, care găzduieşte Biblioteca Mitropolitul Iacob Stamati, neoptul Sfântului Ierarh Pahomie, ce are un fond de carte de aproximativ 2000 de volume donate de Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, Editura Eikon, Tipo Moldova. Aşezământul include şi un altar de vară sub care se află Capela-Altar Sfântul Pahomie. În cadrul clădirii bibliotecii se află şi o sală de conferinţe, un muzeu, precum şi camere care vor adăposti studenţii şi elevii ce vor fi prezenţi în tabere la Gledin. În centru se află Catedrala Sfânta Treime, a cărei piatră de temelia a fost pusă în anul 1987 de părintele Nicolae Feier. Mulţumim celor care ne-au sprijinit de-a lungul celor cinci ani astfel încât Sfântul Pahomie să fie cinstit aşa cum se cuvine la el acasă”, declară preotul paroh Ioan Titieni.
Pe lista comunicărilor s-au aflat: prof. univ. dr. Pr. Ioan Chirilă-Sfîntul Pahomie – despre Theosis şi sfinţirea neamului, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta-Jertfă şi diplomaţie, arhimandritul Benedict, stareţul Mănăstirii Neamţ-Relaţia Sfîntului Ierarh Pahomie de la Gledin cu Mînăstirea Neamţ, pr. Florin Ţuşcanu – Protopop de Roman-Filantropia Sfîntului Pahomie la Roman, pr. Ioan Titieni – Parohia Ortodoxă Gledin-Pelerin la Lavra Pecerska, dr. Teodora Roşca- Icoana pe sticlă din Transilvania în context european. Iconografia Sfîntului Gheorghe, Oliv Mircea, directorul Bibliotecii Judeţene Distriţa-Transilvania: leagăn de sfinţi şi cărturari – un caz de aculturaţie.
Aşezământul cultural-spiritual este ctitorit de preotul paroh al Parohiei Ortodoxe Gledin – Ioan Titieni, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei Andreicuţ al Clujului, care a participat la Slujba Arhierească de astăzi, oficiată în Capela-Altar a aşezământului Sfîntului Pahomie (Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului, canonizat de Biserica Ortodoxă Română pe data de 14 aprilie 2007). Tot acum a fost lansat şi volumul “Pelerin în Grădina Maicii Domnului”, apărut sub semnătura jurnalistului Dorin Arsinte la Editura Mesagerul.
Gledinul este un reper important pentru spiritualitatea românească, devenind, pe an ce trece, loc de pelerinaj pentru tot mai mulţi credincioşi. Sfântul ne ocroteşte pe toţi cei care mergem cu sufletul deschis spre el.
Citiţi şi:
- Lansări de carte, inaugurare de bibliotecă, sfinţirea Capelei-Altar
- Pelerinaj, acasă, la Sfântul Pahomie
- La Gledin, Sfântul Pahomie a dat veşnicie neamului
- Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit în localitatea natală, la 300 de ani de la trecerea la Domnul
- Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit în localitatea natală. Mitropolitul Andrei a acordat „Crucea Arhiepiscopală” părintelui paroh Ioan Titieni. Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” pentru viceprimarul Gheorghe Moţoc
Adaugă comentariu nou