La Gledin, Sfântul Pahomie a dat veşnicie neamului
O serie de manifestări culturale şi religioase s-au desfăşurat în Parohia Gledin, cu ocazia pomenirii de către Biserica Ortodoxă, pe 14 aprilie, a Sfântului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului. Sărbătoarea de la Gledin a debutat cu concursul „Lumină lină”, competiţie ce s-a desfăşurat pe trei secţiuni, poezie religioasă, creaţie plastică şi creaţie literară. Au participat aproximativ 70 de elevi de la şcolile generale de pe Valea Şieului şi de pe Valea Luţului. Juriul care a evaluat prestaţia celor mici a fost compus din scriitorul Horea Bădescu-preşedinte, Ioan Pintea-director Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, scriitorii Menuţ Maximinian şi Vasile V. Filip, elevul Andrei Poptean. În acelaşi cadru, Biblioteca „Iacob Stamate“, a avut loc la Gledin un simpozion închinat Sfântul Pahomie, numit Colocviile de la Gledin, eveniment la care au participat preoţi şi oameni de marcă ai culturii transilvănene care au prezentat lucrări şi comunicări pe diferite teme, moderator fiind prof. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai. Au fost susţinute conferinţe de Ioan Pintea, Nicolae Băciuţ, Menuţ Maximinian şi Marin Popan. Prima zi de manifestări s-a încheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmate de Denie şi Taina Sfântului Maslu.
În a doua zi a manifestării, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie, Înaltpreasfinţitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în biserica parohială de la Gledin. Slujba a început în sobor de preoţi şi diaconi ( printer invitaţi fiind prof. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Alexandru Vidican, protopopul ortodox a Bistriţei) şi a fost urmată de premierea câştigătorilor Concursului „Lumină Lină”, de interpretare şi creaţie literară. Sărbătoarea a continuat cu punerea pietrei de temelie pentru un nou aşezământul social ocrotit de „Sfânta Ana”. Potrivit părintelui paroh Ioan Titieni, Casa „Sfânta Ana” va fi un centru social ce va avea în componenţa sa aproximativ 12 camere ce vor găzdui peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Această casă face parte din centrul cultural „Sfântul Pahomie“, ridicat în ultimii trei ani şi inaugurat anul trecut, care include o capelă închinată Sfântului Pahomie, o clădire ce găzduieşte Biblioteca „Iacob Stamate“ şi un centru pentru pelerini. “Am am participat alături de ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, la slujba oficiată cu ocazia pomenirii Sfântului Pahomie de la Gledin.
A fost un moment înălţător, iar existenţa Sfântului Pahomie pe tărâmul judeţului nostru, este încă un motiv pentru care consider judeţul Bistriţa-Năsăud în tărâm binecuvântat!
Totodată, am asistat la Sfinţirea pietrei de temelie pentru un centru social, aflat sub oblăduirea Sfintei Ana. Vreau să îl felicit pe părintele Titieni, pentru activităţile pe care le desfăşoară, activităţi prin care, Biserica de la Gledin devine un reper în Transilvania” declară Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean. Alături de mulţimea de credincioşi au fost prezenţi: Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, prefectul judeţului, deputatul Stelian Dolha, Ioan Cira, primarul comunei Monor, etnomuzicologul Gelu Furdui. La Gledin, Sfântul Pahomie a dat veşnicie neamului creştin.
Citiţi şi:
- Pelerinaj, acasă, la Sfântul Pahomie
- Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, sărbătorit în localitatea natală, la 300 de ani de la trecerea la Domnul
- Mitropolitul Andrei, la Sărbătoarea Sfântului Pahomie de la Gledin
- Pelerinaj la Gledin întru cinstirea Sfântului Pahomie
- Sfântul Pahomie, sărbătorit la Gledin
Adaugă comentariu nou