În perioada 29 iulie - 4 august, la Posmuș, Școala de vară Castel Viu! Tururi ghidate, activități creative pentru copii, spectacole, proiecții de film
Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean anunță lansarea proiectului interdisciplinar Castel Viu - Oamenii și Munca în Posmuș, o intervenție culturală în comunitatea locală din Posmuș, cu scopul de a valorifica infrastructura și potențialul cultural al castelului Teleki, din acest sat, situat în județul Bistrița-Năsăud. Activitățile se desfășoară în perioada iulie - noiembrie 2024 și mizează pe colaborarea și experiența a cinci actori: organizațiile neguvernamentale, mediul academic, mediul de afaceri local, comunitatea locală din Posmuș, școala și autoritățile locale. Proiectul Castel Viu este realizat cu sprijinul oferit de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - administratorul castelului, Facultatea de Teatru și Film (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Primăria și Școala Gimnazială Șieu.
Aflat la doua ediție, sub conceptul Castel Viu, scopul proiectului este să dezvolte și să întărească legătura comunității locale cu noul spațiu cultural. În 2024, tema centrală a proiectului este ”Oamenii și Munca în Posmuș”. Cercetarea din cadrul proiectului cultural Castel Viu, realizată în 2023, a evidențiat faptul că legătura principală a comunității locale actuale cu ansamblul Castelului Teleki din Posmus - recent convertit în centru multicultural, este munca. Conexiunea adulților din Posmuș cu Castelul Teleki, este marcată prin munca agricolă desfășurată în trecut sau munca pentru întreținerea ansamblului de clădiri.
Diviziunile muncii pot fi înțelese într-o cheie culturală; însă și diviziunile culturale dintr-o comunitate pot fi descifrate din perspectiva muncii. Esențială aici este dubla idee că munca este și produce și ea cultură, iar cultura este și presupune muncă. De exemplu, actul de a povesti este o formă de muncă: asupra timpului, propriilor experiențe, precum și asupra cunoașterii. De asemenea, actul muncii devine din ce în ce mai narabil, generând noi forme de cunoaștere și cultură. Aceste intersecții dintre muncă și cultură într-un nou context rural (nou pentru ca este repozitionat într-un câmp regional și global de forțe economice, politice, sociale etc) pot fi studiate doar dinamic, ca procese în plină desfășurare, cu instrumentele unei abordări interdisciplinare, alăturând sociologia, documentarea audio-video și dramaturgia contemporană. a explicat Oana Mateescu, antropolog și lector universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Școala de vară Castel Viu
În perioada 29 iulie - 4 august, are loc școala de vară Castel Viu, o săptămână de activități cultural-educative centrate pe legătura localnicilor cu Castelul Teleki din Posmuș. Toate activitățile proiectului Castel Viu sunt gratuite, adresate comunității locale și se desfășoară în spațiul muzeal, în parcul și împrejurimile castelului, precum și în alte locuri din sat.
Școala de vară de la Posmuș își propune să activeze practici colaborative de dezvoltare locală prin facilitarea întâlnirilor între cetățeni, autorități și specialiști invitați, cu scopul de a genera un dialog social relevant. O miză importantă a Școlii de vară este componenta dedicată studenților Universității Babeș-Bolyai care vor lua parte la procesul de intervenție culturală, având ocazia să pună în practică conceptele teoretice prin metode interdisciplinare.
În fiecare zi de marți, până sâmbătă, între orele 9.00 - 13.00, copiii din Posmuș sunt invitați să participe la activități creative, vor fi organizate ateliere de foto-film și dans coordonate de Daniel Iftene și Carla Waltner.
Miercuri 31 iulie, de la ora 19.00, localnicii sunt așteptați la o serie de tururi ghidate la Castel.
Tot miercuri, de la ora 20.00 are loc evenimentul Noi din Posmuș / Noi în Posmuș, publicul fiind invitat la o seară cu muzică, dans și voie bună, animată de dansatori locali, alături de Angel Urs, Călin Dumitrean & Raluca Dumbrăvan.
Vineri și sâmbătă seara, de la ora 21.30, organizatorii vă invită la Cineva / Cinema la Castel. Vineri va fi proiectat filmul documentar ”Vulturii din Țaga” (2022), iar sâmbătă vor fi filme de scurt metraj ale studenților Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.
Duminică seara, de la ora 19.00, toți localnicii și vizitatorii Posmușului sunt așteptați la evenimentul numit Serbare pentru cei mici / Sărbătoare pentru cei mari. Participanții și facilitatorii atelierelor vor prezenta publicului realizările lor, după cele 5 zile de activități, iar de la ora 20.00 urmează o ultimă seară de muzică și dans, cu participarea lui Angel Urs, Călin Dumitrean & Raluca Dumbrăvan și a Ansamblului folcloric Măgura Șieului.
În cadrul Școlii de vară vor avea loc și conferințe de specialitate și discuții cu profesioniști din domeniul culturii, educației, economiei, sociologiei, administrației publice și mediul de afaceri. Acestea sunt programate de la ora 15.00, marți, joi și vineri.
Programul complet este disponibil pe site-ul organizatorului proiectului. https://www.petrusitalus.com
Un proiect al Asociației Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul bistrițean realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat strategic cu UBB Cluj - Facultatea de Teatru și Film, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: https://www.petrusitalus.com/
Citiţi şi:
- Castel Viu: Oamenii și munca în Posmuș. Proiecții de film, muzică și dans!
- În 28 septembrie, evenimentul cultural Castel deschis, comunitate vie: teatru, proiecții, interacțiune, la Posmuș
- Să-i dăm castelului o comunitate, să aducem comunitatea mai aproape de Castelul Posmuș
- Expoziția Împletit de timp: Posmuș/ Paszmos/ Paßbusch printre istorii și oameni, la Castelul Teleki
- De la castel la comunitate: proiectul cultural CASTEL VIU în Posmuș
Adaugă comentariu nou