Permis pentru mopede şi verificări medicale la expirarea permisului de conducere

Modificările Codului Rutier, care intră în vigoare la 19 ianuarie, prevăd ca şoferii să fie supuşi unor verificări medicale obligatorii atunci când le expiră permisele. Noile modificări rutiere au loc în baza directivei europene 126/2006 privind permisul de conducere, prin care se stabileşte că prelungirea valabilităţii permisuluiui de conducere este condiţionată de „efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute”. Măsurile au fost luate după ce mulţi dintre conducătorii auto săreau peste vizita de la medic, pentru că legea permitea ca, în ultimele două zile de valabilitate, permisul să poată fi preschimbat fără niciun aviz medical.

În plus, reglementările prevăd că mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce înseamnă că pentru a fi conduse pe drumurile publice este necesar un permis de conducere de categoria AM.

Aceste permise pot fi obţinute de cetăţenii cu vârsta de peste 16 ani, după susţinerea unei probe teoretice şi a uneia practice. Tot autovehicule sunt considerate triciclurile motorizate. O altă prevedere a noului cod rutier este ca, în cazul în care un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicliştii sunt obligaţi să se deplaseze pe această pistă şi nu pe celelalte benzi de drum.

De asemenea, deplasarea cu tractorul pe drumurile publice nu va fi legală decât în condiţile în care şoferul are un permis special de condus (categoria Tr). De asemenea, se va trece la noul sistem de categorii de permise de condus, echivalarea urmând să fie făcută la următoarea reînoire a permisului, dacă este făcută după data de 19 ianuarie 2013.

Sistemul de echivalare face ca subcategoriile Al, B1, C1, C1E, Dl și D1E să devină categorii. De asemenea, sunt introduse categoriile AM, pentru mopede, A1 pentru motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, precum şi A2 pentru motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg și care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5