PERSECUȚIE ȘI REZISTENȚĂ - Eveniment editorial de excepție la Biserica Greco-Catolică ”Buna Vestire” din municipiul Bistrița

Eveniment editorial de excepție la Biserica Greco-Catolică ”Buna Vestire” din municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. Miercuri seara, în prezența unui numeros public, a fost lansată ediția a II-a a vieții preotului Vasile Cesereanu, cel care va sta în închisoare șase ani, după care va ajunge la Vatican  în serviciul Papei Ioan Paul al II-lea. La lansarea volumului Persecuție și rezistență a participat și preotul Ioan Pintea, manager al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”.

Cartea „Persecuție și rezistență, Vasile Cesereanu, este prezentarea vieții  unui preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate”, volum-document despre martiriul pentru credință din perioada de persecuție a regimului comunist asupra Bisericii din România. Vasile Cesereanu a slujit în ilegalitate în propria sa casă din comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud. Povestea lui Vasile Cesereanu este spusă de nepoata sa,  Ruxandra Cesereanu, poetă, prozatoare, eseistă, precum și profesor la Facultatea de Litere, Cluj-Napoca, la Bistrița mai fiind prezent și fiul preotului Greco-catolic, Domițian Cesereanu.

„În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (C.N.S.A.S.), la Dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu, bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată mențiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fișe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o ‘activitate contrarevoluționară’, de ‘dușman înrăit’, ‘dușman de moarte al regimului democrat popular’ și ‘element proeminent al rezistenței greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rândurile credincioșilor greco-catolici, ținându-i sub influența lui și mobilizându-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă’…”

„Principalul corpus era alcătuit din fișe de urmărire, documente oficiale prin care bunicul era catalogat drept inamic recalcitrant al statului comunist; erau, apoi, delațiuni de toate soiurile, făcute de țăranii din satul lui (majoritatea constrânși) sau de alte persoane; mai erau în dosar și memorii ale lui Vasile Cesereanu, fie către organe oficiale (Ministerul Cultelor, Ministerul Justiției), fie chiar către Nicolae Ceaușescu; mai erau și scrisori de mustrare către câțiva prelați greco-catolici care trecuseră la ortodoxie; plus pledoarii ale bunicului în fața instanțelor judiciare. Această carte cuprinde documente oficiale redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă documente din portofoliul familiei Cesereanu, ce ajung până în anul 1984”, a spus Ruxandra Cesereanu.

Evenimentul editorial a fost găzduit de Biserica Greco-Catolică ”Buna Vestire” din Bistrița, al cărei preot-paroh, Vasile Frișan, a predicat în zona de câmpie a județului Bistrița-Năsăud, acolo unde a activat în ilegalitate și Vasile Cesereanu.

La lansarea volumului ”Persecuție și rezistență” a apărut la editura ”Galaxia Gutenberg”, condusă de preotul-paroh Silviu Hodiș din Târgu Lăpuș, invitat la eveniment, acolo unde a fost prezent și și preotul ortodox  Ioan Pintea, manager al Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” .

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5